directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El Front Nacional francès elegeix aquest cap de setmana el successor de Jean Marie Le Pen

Hi opten els dos actuals vicepresidents: Bruno Gollnisch i Marine Le Pen

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els militants del xenòfob Front Nacional (FN) elegeixen aquest cap de setmana la persona que agafarà el relleu de Jean Marie Le Pen, fundador del partit ultradretà francès. Només els dos actuals vicepresidents opten a la successió: Bruno Gollnisch, de 61 anys i fidel mà dreta de Le Pen al partit, i Marine Le Pen, de 42 anys i filla del fundador. Tots els sondejos auguren una golejada de Marine Le Pen, que en els darrers mesos ha multiplicat les seves aparicions públiques. D'aspecte menys agressiu però amb un discurs marcadament radical, Marine Le Pen desperta simpaties entre els votants de la dreta clàssica i suposa una amenaça per la UMP de Nicolas Sarkozy de cara a les eleccions presidencials del 2012.
Bruno Gollnisch, Marine Le Pen, Front National, FN
Comparteix
   


Etiquetes
Gran part de la carrera política de Jean Marie Le Pen, de 82 anys, arriba a la fi aquest cap de setmana amb el pas del relleu a un nou president que dirigirà el FN, un partit considerat com extrema dreta però que els dirigents de la formació prefereixen qualificar-lo com de 'dreta nacional'. Le Pen, actualment diputat al Parlament Europeu, va fundar el partit l'any 1972 i l'abandona amb unes bones perspectives de futur després d'alguns anys d'incertesa.

El FN és actualment la tercera força més votada per darrera del Partit Socialista i la formació de la dreta Unió per a un Moviment Popular (UMP), que ostenta el poder. En les eleccions regionals del passat març, el FN va aconseguir quotes de fins al 20% en algunes àrees de França. El punt àlgid del partit, però, va ser l'any 2002, quan Jean Marie Le Pen va donar la sorpresa en passar a la segona ronda de les presidencials. El candidat socialista derrotat, Lionel Jospin, no va tenir més remei que demanar el vot per a Jacques Chirac per evitar que Le Pen arribés a l'Elisi.

El canvi de relleu al FN es produeix aquest cap de setmana en el congrés del partit a Tours, a uns 240 quilòmetres al sud de París, quan queda un any per a les eleccions presidencials del 2012, en les quals es pot produir un traspàs de vots de la UMP al FN. Segons un sondeig publicat per 'Le Monde' el passat dijous, el 32% dels simpatitzats de la UMP estan d'acord amb les idees del FN, xifra que suposa 12 punts més que fa un any.

L'efecte Marine Le Pen encara pot accentuar més aquesta tendència si arriba a la presidència del FN. Segons un estudi de l'institut CSA fet públic aquest divendres, el 28% dels simpatitzants de la UMP votarien Marine Le Pen si es presentés a les eleccions presidencials, mentre que els que prefereixen a Gollnisch no superen el 4%.

Els analistes coincideixen que Marine Le Pen pot fer un bon paper en les eleccions presidencials del 2010, a les quals concorrerà com a candidata del FN si guanya les primàries internes aquest cap de setmana. En comparació amb els líders dels dos altres partits, Marine Le Pen compta amb una intenció de vot 17%, davant del 22% de la secretària general del Partit Socialista, Martine Aubry, i el 28% del president francès, Nicolas Sarkozy, que encapçala el moviment de la dreta UMP.

Entre els simpatitzants de FN, els últims sondejos marquen una preferència molt clara. Marine Le Pen és l'elegida en el 61% dels casos, mentre que Bruno Gollnisch només convenç el 10%. La victòria de Marine Le Pen, doncs, sembla que serà clara, més encara quan el seu pare s'ha expressat a favor d'ella; Gollnisch, però, no perd les esperances fins al final.

Una imatge potent
Advocada de professió, mare de tres fills, divorciada dues vegades, Marine Le Pen té una imatge més moderna i domina l'oratòria. Desprèn una imatge menys arrogant que la del seu pare però per a l'esquerra es tracta només d'una màscara que amaga una còpia de Jean Marie Le Pen.

Tot i que el seu discurs és un pèl més moderat, Marine Le Pen centra de tant en tant els debats amb afirmacions com la que va llançar el desembre en un acte amb militants a Lión, quan va equiparar el resar al carrer que practiquen els musulmans (per falta d'espai a les mesquites) amb l'ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Aquests tipus d'afirmacions fan pensar que Marine Le Pen, si lidera el partit, mantindrà la línia dura del seu pare, marcada per l'atac constant a la immigració. El FN sosté que hi ha 'massa immigrants' a França, està en contra de la 'islamització' de França i defensa que cal endurir les penes contra els delinqüents -fins i tot la pena de mort-. Tot i que té representació al Parlament Europeu, és un partit euroescèptic que defensa la sortida de França de l'eurozona.

Tot i que el discurs no sembla que vagi a canviar molt, Marine Le Pen representa, per la seva edat, una nova generació, aire fresc per un partit capitalitzat sempre pel seu fundador. Per contra, l'altre candidat, Bruno Gollnicsch, representa la vella guàrdia del FN, amb un perfil molt tradicionalista.

Gollnisch, que fa més de vint anys que està casat amb una japonesa, és un dels principals dirigents del FN, partit en el qual ha ocupat càrrecs de secretari general i vicepresident. Va ser, a més, el director de campanya de Le Pen l'any 2002 quan va aconseguir treure més vots que el socialista Lionel Jospin i es va classificar per la segona ronda.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Blabla fletxa Blabla
14 de gener de 2011, 13.56 h

Perquè la gent que no volen fanàtics i extremistes d'altres països amb cultures que diu que altres cultures són impures són xenòfobs ? No dic que no existeix xenòfobia i que no cal vigilar sobre la tema però no tothom vol que les dones tenen mateixos drets o que democràcia no vol dir demografia i com això cal mirar una mica qui estem defensant perquè totes senyals mostra que existeix cultures ( com és espanyol ) que no són capaços de respectar altres cultures però no és perquè ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.