El català serà la primera llengua diferent al castellà que s'utilitzarà en un Ple del Senat espanyol
Dimarts vinent totes les llengues cooficials es podran fer servir dins un debat sobre la despesa de traducció
El català serà el protagonista del Ple ordinari del Senat espanyol que es celebrarà el proper dimarts ja que, per primer cop, permetrà que que es puguin parlar altres llengües que no siguin el castellà. Així, la primera intervenció anirà a càrrec del senador de l'Entesa Catalana del Progrés, Ramon Aleu, que ha deixat pal·les la seva satisfacció i ha ressaltat que és un 'avenç importantíssim'. Tot i així, creu que un cop feta la reivindicació ara el que cal és considerar-ho 'normal'. Amb el senador socialista coincideix el portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana que ha assegurat que 'no faran cap festa especial' perquè el que és 'normal cada dia' a Catalunya i 'als passadissos' del Senat, no ha de ser extraordinari dins la cambra.
El Senat celebrarà la pròxima setmana, dimarts concretament, el primer Ple de l'any que a més a més permetrà per primera vegada en trenta anys de democràcia l'ús de les llengües cooficials de l'Estat en compliment de la reforma del reglament de la Cambra Alta que es va aprovar el passat mes de juliol amb els vots en contra del PP i UPN.Aquesta modificació de les normes de funcionament no afecta a tota la sessió plenària. Els senadors hauran de seguir preguntant als membres del govern espanyol en castellà, així com les interpel·lacions, que no podran fer-se en un altre idioma. El canvi radica en les mocions i mocions conseqüència d'interpel·lació. Segons el senador Ramon Aleu, les ocasions per fer servir el català són entre el 60 i el 70% de les tramitacions de la Cambra Alta.
Entesa, CiU, BNG, PNB i el grup mixt amb membres que tenen territoris amb llengua pròpia ja han avançat que faran les seves intervencions en els seus respectius idiomes. Sobre el paper de PP i PSOE, Aleu creu que 'amb molta probabilitat' els senadors socialistes també les empraran, tot i que no vol avançar esdeveniments.
Incògnita del PP
Pel que fa al PP, que va votar en contra de la modificació però que sí es va mostrar favorable a l'ús del català en la Comissió General de Comunitats Autònomes, està per veure quin paper jugarà. La seva portaveu, Alícia Sánchez-Camacho, sí ha parlat en català en les sessions dedicades a les comunitats autònomes. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, ha afirmat que no volen polemitzar en aquest sentit i que cadascú és lliure d'escollir la llengua que utilitza, ara que té possibilitat.