directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Comença el recompte de vots al referèndum d'independència del Sudan del Sud

Els resultats es coneixeran al principi de febrer i tot apunta a una majoria a favor de l'Estat propi

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Prop del 90% dels votants de Sudan del Sud han expressat la seva opinió a les urnes sobre si volen que el territori s'escindeixi del Sudan, al llarg de la setmana llarga de votacions que es va cloure aquest dissabte. El percentatge de participació garanteix la validesa del sondeig, que requeria un 60% per obtenir el caràcter vinculant. Aquest diumenge ha començat el recompte de vots i es preveu que els resultats es facin públics al principi del mes de febrer. Tots els sondejos apunten que la població del Sudan del Sud dirà sí a la independència, el que suposaria la creació d'un nou estat a l'Àfrica i l'emergència de la primera frontera no decidida per europeus.
recompte sudan
Comparteix
   


Etiquetes
En els primers resultats oficials, els sudanesos del sud que viuen a Europa van votar de manera contundent per escindir-se del nord. Segons informa la BBC, el recompte de vots en deu llocs de la capital del sud, Juba, també han testificat una elevada votació en favor de la independència.

La participació hauria estat superior al 80% i fins i tot es considera que podria arribar fins al 90%. Així ho ha declarat l'expresident dels EUA Jimmy Carter, qui forma part de la missió internacional d'observadors. Carter i la resta d'observadors han coincidit que el procés s'havia dut a terme de manera transparent i s'ajustava als paràmetres internacionals.

La data límit per fer públics els resultats és el 15 de febrer, però es preveu que siguin anunciats en començar el mes, tan aviat com acabi el recompte de vots. L'esperança és que la independència del Sudan del Sud acabi amb dècades de guerra. De fet, el referèndum és fruit d'un acord bilateral de pau entre el nord (de majoria musulmana) i el sud (on la majoria té creences cristianes o bé tradicionals) que es va signar el 2005.

'Això és el que hem esperat els últims 21 anys'

'Estic alleujat, perquè això és el que hem esperat els últims 21 anys', ha dit a Reuters Ayen Deng, ciutadà del sud. 'És clar que hi haurà independència, ho podem olorar', ha valorat un altre sud-sudanès, Santino Riek.

El sud suposa un quart del territori total del Sudan i el seu subsòl és ric en petroli. Si bé el nord, presidit pel polèmic Omar al-Bashir, accepta l'escissió, els experts coincideixen que Khartum intentarà seguir mantenint cert control sobre els beneficis del petroli. La Cort Penal Internacional té un ordre d'arrest sobre al-Bashir pels crims al Darfur.

Aquesta setmana al-Bashir va declarar en un discurs a Khartoum que ni el nord ni els musulmans havien oprimit mai el sud, sinó que la divisió era fruit de la Gran Bretanya, antic poder colonial. 'El sud ha estat un pes per al Sudan des de la independència fins al dia d'avui', ha dit a la televisió estatal.

Segons les dades de les Nacions Unides, més de 182.000 exiliats que un dia van marxar al nord han tornat ara al sud, per por de les represàlies al nord després de les votacions. El govern de Sudan del Sud creu que la xifra de repatriats podria arribar al mig milió.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Santi Vidal fletxa Barcelona
17 de gener de 2011, 13.31 h

Que el Sudan accepti el dret dels pobles a decidir el seu futur i Espanya no, és un signe prou clar del nivell democràtic de cada estat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
17 de gener de 2011, 12.01 h

Si tot ha estat tan transparent, pacífic i legal com manifesta l'expresident americà Jimmy Carter, Sudan demostre tenir més sentit demòcrata que molts dels castellanúfols que viuen a Catalounya, i que tots els que viuen a les castelles cavernoses. I ja agafant el tema amb un xic de conya, voldria dir que suposo que els de la falange ecspanola no hi van pas anar, oi a fotre el típic merder que és per la única cosa que serveixen????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.