directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Zapatero també s'apunta a disparar contra les autonomies

Avisa que actuarà si no controlen la despesa pública · Jáuregui també assegura que hi haurà una 'harmonització concertada'

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'apunta al debat sobre la recentralització de l'Estat autonòmic i la possible eliminació de les comunitats autònomes. En una entrevista al Financial Times, les avisa que si no controlen la seva despesa pública, el govern espanyol haurà d'intervenir i diu que marcarà de prop les comunitats que s'excedeixin amb el dèficit. 'Al final del dia, qui és el responsable? El govern oi? Hem de ser la punta de llança i liderar el control de la despesa pública de les comunitats. Han de complir aquestes obligacions, perquè sinó el govern actuarà', assegura.
El Financial Times explica que la meitat de la despesa pública és en salut i educació i recorda que els inversors estrangers han expressat la seva preocupació pel dèficit creixent de Catalunya i el País Valencià, però sense esmentar el dèficit fiscal que pateixen ambdós territoris. Així mateix, recorda que 'l'alt grau d'autonomia' de les 17 autonomies ha estat 'l'eix' de la democràcia al país des del 1978.

Segons el president espanyol, 'ens trobem en una fase crucial en el temps per implementar les reformes'. 'És crucial per a Espanya i per a Europa', afegeix a l'entrevista.

'Harmonització consensuada'
Al seu torn, el ministre espanyol de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha afirmat avui que el govern estatal preveu una 'harmonització consensuada' amb les comunitats autònomes per a evitar 'duplicitats', negant però que aposti per una 'recentralització' que suposi la supressió de competències i organismes autonòmics. Així, ha acusat els 'nacionalistes catalans' d'inventar-se el debat, perquè 'en gaudeixen' i 'l'aprofiten per inventar-se una polèmica que el govern espanyol no vol plantejar'. 'Aquest govern no suscitarà cap plantejament recentralitzador ni renacionalitzador d'Espanya', ha dit, per bé que tot seguit ha afirmat que 'hi ha disfuncions i duplicitats' que caldrà corregir.

Segons Jáuregui, el PSOE aposta per una reestructuració autonòmica per llimar diferències que suposen impediments per al desenvolupament de l'economia. '30 anys després del seu desenvolupament, l'Estat autonòmic presenta desajustaments, duplicitats i necessitats de coordinació que volem dur a terme des de la concertació amb les comunitats a través de les conferències sectorials'.

Com a exemple, Jáuregui ha citat la 'distorsió' pel fet que hi hagi '17 normes sobre les distàncies entre els seients dels autobusos escolars, la manera en què cal tramitar les llicències d'antenes, pesca o caça'. 'És veritat que avui es fan necessàries polítiques de coordinació, harmonització, agilització i evitar duplicitats', ha dit, però 'per això no cal canviar el model, sinó exercir aquesta funció'. Per aquest motiu, ha avançat, el programa autonòmic del PSOE en els pròxims comicis presentarà idees en aquesta direcció.

'ABC' i Aznar
Des de la setmana passada, quan el diari espanyol ABC va publicar una cridanera portada clamant a 'Fortalecer España' i l'expresident José María Aznar va afirmar que 'Espanya no dóna per a tenir 17 institucions', tot un seguit de veus a l'esquerra i a la dreta de l'arc parlamentari estatal s'han pronunciat a favor de retallar les competències de les autonomies per tal de sanejar les arques de l'estat. Les declaracions de Zapatero, doncs, s'emmarquen en aquest context.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
portell fletxa Argentona
21 de gener de 2011, 17.48 h

Es tracta del nacionalisme espanyol.., que es la Celtiberia sohw com fan els del PP., en la conspiració contra Catalunya els mes cioncidents am el PP son els nacionalistes del PSOE...., cosins germans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
18 de gener de 2011, 08.10 h

Otger, no cridis al mal temps...que encara et sentirán pel mig de la meseta...
Per mi, ja poden harmonitzar el que vulguin: tenen raó de que no hi pot haver 17 normes diferents... allà ells, però que als catalans ens deixin en pau i com a país-que som- lliures.
Si en alguna cosa tenen raó es en les duplicitas autonomia-govern que hi ha. Mai, en cap moment han reduit el personal una vegada traspassades les competències: que ho facin..., que ja toca, no?. El seu problema, ara el volen fer... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
OTGER fletxa Reikjavik
17 de gener de 2011, 11.49 h

Ja,llavors la Chacon debia estar fent maniobres quan intervenia en el càs dels controladors,per tenir pràctica en posar encintura els rebels...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.