directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Set cooperatives catalanes produiran biodièsel

Els pagesos han descobert en aquest mercat una nova sortida econòmica a les seves collites

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'agricultura ha de buscar nous mercats. Ara sembla que set cooperatives catalanes veuen que el futur passa per produir biodièsel. Concretament, la producció de cereals com la civada o la colza són matèries primeres per a elaborar aquest combustible, que sens dubte és més net, sostenible i ecològic. Les cooperatives produiran el seu propi combustible a partir de l'any que ve. Fins ara venien els cereals a França.
biodiessel gira-sol carburant combustible
El gira-sol serveix per produir biodièsel, el carburant amb més projecció de futur

Comparteix
   


Etiquetes
Les cooperatives de Juneda, Ivars d'Urgell, Miralcamp, Artesa de Segre, Santa Coloma de Queralt, Calaf i la plana de Vic s'han unit per produir biodièsel. I és que sembla que ho tenen clar: aquest combustible, més sostenible, ecològic i net, s'anirà imposant en el futur. Així, doncs, aprofitant les collites de colza i civada, produiran el combustible. 

Fins ara aquestes cooperatives venien els seus cereals a França, on es troba una planta que transforma la civada i la colza en biodièsel. Però ara l'acord farà que a partir de l'any que ve les set cooperatives unides siguin autosuficients i així puguin produir el seu propi biodièsel. Les set cooperatives han comprat cinc màquines premsadores, funcionaran l'abril de l'any que ve i preveuen que tractaran a l'any 24.000 tones de llavor, de la qual obtindran 8.000 litres de biodièsel. El tortó, molt ric en proteïna i greix, és el principal residu del procés i es vendrà a productors de pinso, socis també de les cooperatives.

Realment de la civada i la colza surt combustible?

Doncs sí, i a més és més net i sostenible que el dièsel normal. Una hectàrea de colza dóna per conduir un cotxe fins a 25.000 quilòmetres. El bioetanol, per la seva banda, pot extreure's, per exemple, de la civada, i una hectàrea permet a un vehicle fer uns 20.000 quilòmetres. De cada hectàrea, en sortiran 5.000 quilos de llavor destinada a biodièsel. La fàbrica que es col·locarà a Juneda tractarà a l'any 24.000 tones de llavor, de la qual obtindran 8.000 litres de biodièsel. El tortó, molt ric en proteïna i greix, és el principal residu del procés i es vendrà a productors de pinso, socis també de les cooperatives.

Amb aquesta nova activitat, els pagesos han descobert en aquest mercat una nova sortida econòmica a les seves collites.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.