directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El Moianès reactiva el moviment per ser reconegut com a comarca

Les 10 poblacions que el formen estan dividides entre el Bages, Osona i el Vallès Oriental

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Una vintena de persones han constituït l'Associació Endavant Moianès, Endavant la Comarca (EMEC), un col·lectiu que reclama el reconeixement com a comarca dels deu municipis que formen part d'aquest territori. Les deu poblacions que formen part del Moianès estan dividides entre el Bages, Osona i el Vallès Oriental. L'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya (2000) ja reconeixia aquesta realitat territorial, però no s'ha fet efectiva amb la creació de la nova comarca.

L'EMEC vol cridar l'atenció sobre aquest aspecte i farà arribar una petició al Parlament per què s'expliquin els motius pels quals no s'ha avançat en el reconeixement comarcal del Moianès.

Comparteix
   

Un dels avals que la nova entitat presenta per reactivar el reconeixement comarcal del Moianès és el funcionament exemplar del Consorci del Moianès, que des de fa quinze anys està suplint la funció que hauria d'exercir un consell comarcal. Segons un dels portaveus de l'entitat, Miquel Prat, aquest Consorci ha fet una bona feina, basada en l'entesa entre totes les poblacions, però alhora restant recursos als municipis. El Consorci no rep els recursos econòmics que el Govern destina als consells comarcals i es manté amb les aportacions dels ajuntaments. Això, diu Prat, resta recursos als ajuntaments i representa un greuge respecte d'altres territoris.

L'EMEC neix amb voluntat de cridar l'atenció i reactivar el reconeixement comarcal d'aquest territori com a comarca. Un reconeixement que ja es feia en l'anomenat 'Informe Roca', l'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, elaborat l'any 2000. Per aquest motiu, un cop constituïda l'entitat, la primera acció que es durà a terme consistirà en interpel·lar el Parlament perquè expliqui per què, tot i aquest reconeixement, no s'ha avançat en la creació del Moianès com a comarca.

Miquel Prat ha explicat que la nova entitat no farà accions reivindicatives, sinó que es posarà al costat de totes les institucions que han donat suport i que estan d'acord a fer aquest reconeixement amb l'objectiu d'accelerar el procés, aturat des de l'any 2000 tot i el consens polític i territorial sobre aquesta necessitat. A banda de l''Informe Roca', el reconeixement té el suport de les deu poblacions que integren aquest territori, que quan es va aprovar el document van fer acords de ple pronunciant-se a favor del reconeixement del Moianès.

L'EMEC entén que aquest reconeixement evitaria situacions com les que s'han produït recentment amb la divisió del món educatiu entre les delegacions del Maresme i de Barcelona Comarques. Això, segons Prat, ha estat 'una mala passada'. S'ha pres la decisió, explica, 'sense consultar el territori' i sense respectar que tot el món educatiu del Moianès estigui funcionant de forma coordinada i amb un únic claustre.

Segons Miquel Prat, aquesta petició 'no és un caprici', sinó una necessitat. La creació de la comarca permetria un millor funcionament i organització del territori, així com rebre recursos directament a un consell comarcal sense haver-los de treure dels municipis per aportar-los al Consorci.

La nova entitat neix amb una vintena de socis, dos per cada municipi, i amb un poder de decisió de l'assemblea que atorga un vot a cada població.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Jordi fletxa Moià
31 de desembre de 2009, 00.05 h

MENTRE MOIÀ SIGUI EL CAN PIXA D'UN ALCALDE CORRUPTE QUE FA 12 ANYS ES PATEJAVA 400.000 PELES AL MES DE LA VISA MUNICIPALS SENSE JUSTIFICAR I NO PSSSAVA RES, I ARA HA ARRUINAT EL POBLE, AMB ELS REGIDORS DE CIU QUE LI DIMITEIXEN EN CADENA, NI EL MOIANÈS NI EL LLUÇANÉS SERAN MAI COMARCA.

Moià està arruinat, però una colla de gent que s'ha aprofitat del favors de l'alcade, continuen donat-li suport. MOIÀ ÉS MOLT MOIÀ!

Jordi


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
14 de novembre de 2008, 14.05 h

Soc d'Oló i per tan del Bages; em sembla molt be la creació del moianès i ho respecto, però sense el meu poble. Em poso a mirar al meu voltant i penso amb la relació que té la gent d'Oló amb Moià i viceversa = 0. Quanta gent d'Oló anem a Moià per treballar, fer tràmits, anar a espectacles, esdeveniments esportius, caminades.....? i ja no parlo del contrari, gent de Moià que vagi a Oló.

En canvi si que hi ha molt més flux de gent entre Oló, Artés, Manresa, Avinyó.. Hem d'e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
grecoromà fletxa PaÍsos Catalans
14 de novembre de 2008, 10.35 h

OLÓ ÉS DEL BAGES. COM A MOLT PODRIEM TROBAR INTERESSANT PERTÀNYER A OSONA. PERÒ MAI PERTÀNYER A LA COMARCA DEL MOIANÈS (NO TINC RES EN CONTRA PERÒ EN LA CREACIÓ D'AQUESTA COMARCA).

TAMPOC TINC RES EN CONTRA AMB LA FEINA FETA PEL CONSORCI.

L'ARGUMENT ÉS CLAR I NET: ELS VINCLES DE OLÓ AMB ELS POBLES DEL MOIANÈS SON MOLT ESCASSOS COMPARATS AMB ELS VINCLES AMB POBLES COM ARTÉS, AVINYÓ, SANTPEDOR, ...

ALS OLONENCS NO ENS CONVÉ GENS NI MICA. ELS DE MOIÀ SON EGOCÈNTRI... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.