directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El català entra al ple del Senat aquest dimarts per primera vegada en democràcia

La reforma del Reglament permet que s'utilitzi per debatre mocions, però no a les preguntes al govern espanyol

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El senador de l'Entesa Catalana del Progrés, Ramon Aleu, serà el primer a utilitzar el català en un ple del Senat espanyol des de l'inici del període democràtic. La fita s'assolirà aquest dimarts en una sessió en què s'estrena el nou Reglament de la cambra aprovat per tots els grups a excepció del PP i UPN, que permet que els senadors facin ús de les llengües oficials en les seves intervencions a les mocions, però manté tancada la porta a aquestes llengües a les sessions de control al govern espanyol, on els membres de la cambra alta interpel·len els membres de l'executiu.

Comparteix
   


Etiquetes
Cap 'festa especial' per un acte 'normal'
Aleu serà l'encarregat d'obrir foc amb la primera intervenció en català que versarà sobre els mecanismes que pensa posar en marxa el govern espanyol per superar el fracàs escolar. En declaracions a l'ACN, el senador socialista ha apuntat que està 'content' per un 'avenç importantíssim' cap a la 'normalitat'. Coincideix amb ell el portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana que assegura que 'no faran cap festa especial' perquè el que és 'normal cada dia' a Catalunya i 'als passadissos' del Senat, no ha de ser extraordinari dins la cambra.

Aquesta modificació de les normes de funcionament no afecta a tota la sessió plenària. Els senadors hauran de seguir preguntant als membres del govern espanyol en castellà, així com les interpel·lacions, que no podran fer-se en un altre idioma. El canvi radica en les mocions i mocions conseqüència d'interpel·lació. Segons el senador Ramon Aleu, les ocasions per fer servir el català són entre el 60 i el 70% de les tramitacions de la Cambra Alta. Entesa, CiU, BNG, PNB i el grup mixt amb membres que tenen territoris amb llengua pròpia ja han avançat que faran les seves intervencions en els seus respectius idiomes.

Pel que fa al PP, que va votar en contra de la modificació però que sí es va mostrar favorable a l'ús del català en la Comissió General de Comunitats Autònomes, està per veure quin paper jugarà. La seva portaveu, Alícia Sánchez-Camacho, sí ha parlat en català en les sessions dedicades a les comunitats autònomes. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Vilajoana, ha afirmat que no volen polemitzar en aquest sentit i que cadascú és lliure d'escollir la llengua que utilitza, ara que té possibilitat.

Un sector de la premsa atia la polèmica abundant en el cost de les traduccions
El nou Reglament arriba acompanyat d'una suposada polèmica atiada per la dreta mediàtica sobre el cost de les traduccions. Ni CiU ni Entesa volen entrar a formar part del 'soroll' que critica la mesura per la seva despesa econòmica, justificant-ho en els temps de crisi. 'El tema és si es fa o no, independentment de la despesa', explica Aleu. Segons el socialista, utilitzar l'economia en aquest debat és una 'desmesura' i un 'argument que se'ls girarà en contra'. 'Em nego a fer comptes', afirma el senador socialista perquè la normalització d'unes llengües no té preu, és més, creu que centrar-se en aquest aspecte és 'banalitzar una qüestió tan important com tenir diferents llengües'.

En la mateixa línia, Jordi Vilajoana, nega taxativament cap increment de despesa amb el nou reglament i es pregunta perquè si es qüestiona aquest sistema no es qüestiona la traducció que proporciona el Parlament Europeu. 'El caràcter plural i la riquesa col·lectiva de la llengua no té preu', ha assegurat. L'argument de la despesa econòmica en temps de crisi per Vilajoana és 'impresentable' i 'no val'. De la mateixa manera que la llum és cara i s'encareix amb el nou any, raona Vilajoana, 'no ens plantegem apagar la llum' doncs tampoc 'apaguem la llengua'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
19 de gener de 2011, 10.11 h

t'HAS D'ADREÇAR A TOTHOM EN CATALÀ, AQUESTA ÉS L'ÚNICA MANERA QUE EL CATALÀ SIGUI FORT.

ARA FA DIES VAIG HAVER DE FER UN ESCRIC, I EL VAIG FER EN CATALÀ (ERA UNA RECLAMACIÓ) PER A UN PAÍS EUROPEU I TOTHOM M'ACONSELLAVA QUE EL FES EN ESPANYOL I... SORPRESA!!!! EN VAN RESPONDRE A L'ENDEMÀ SEGÜENT.
SEMBLA MENTIDA QUE LES GENTS DE FORA DE LA PENÍNSULA SIGUIN MÉS RESPECTUOSES AMB LA NOSTRA CULTURA QUE ELS QUE HI CONVIUEN AMB ELLA.

INDENPENDÉNCIA, JA!!

VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
18 de gener de 2011, 23.26 h

Per què s'ha de parlar en català en un lloc del tot castellà? Cada cosa al seu lloc. Castella per als castellans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Miquel fletxa BCN
18 de gener de 2011, 20.43 h

#1 Doncs renunciant a parlar en català al Congrés i Senat es fa un mal favor a la llengua catalana, perquè és col·laborar amb els espanyols a fer-la desaparèixer.

La manera de defensar la llengua catalana és parlant-la, a tot arreu, inclòs al país veí, Espanya, tant si els espanyols volen com sinó.

l'altre tema és que a Espanya no hi hem d'anar a fer res, perquè a Catalunya hi ha molta feina a construir l'Estat propi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Lloret de Mar
18 de gener de 2011, 18.17 h

No espereu mai res de bo dels aspañols.
Ara deixaran parlar el catala al senat pero mentrestant ens donaran pel sac amb el catala, la immersio linguistica, la separacio de catala i valencia, les sentencies del TC, etc etc.
Jo m´estimaria mes que no es parles el catala al senat (madrid) i que el catala es parles mes a Catalunya.

Visca Catalunya lliure


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.