directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 06:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El català no serà idioma oficial a La Franja

Serà deonominat com a llengua pròpia

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'aragonès i el català queden definits com ‘llengües pròpies d'Aragó’, però en cap moment són qualificades d'oficials –un precepte que sí es feia en l'avantprojecte redactat en 2001, que parlava de cooficialitat-. Del castellà es diu que és ‘llengua oficial en tot el territori de la comunitat’, i sobre les variants locals de l'aragonès i el català s’estableix que ‘seran objecte d'especial estudi i protecció’ sense entrar en majors concrecions.

A les zones d'ús de cada idioma, a més de les de ‘utilització històrica’ de l'aragonès i el català, es distingeix una tercera ‘d'utilització del castellà’ -integrada pels municipis que no pertanyen a cap de les altres dues- i una quarta ‘de transició-recepció’, que inclourà les localitats que són receptores de ciutadans amb una llengua pròpia distinta del castellà.
mapa franja de ponent arago catala
Comparteix
   

La declaració de les zones es basarà en criteris ‘sociolingüístics i històrics’, es produirà una vegada promulgada la Llei de Llengües i correspondrà al Govern d'Aragó després d'un informe del Consell Superior de Llengües d'Aragó. Els ajuntaments afectats per aquesta declaració o per la seva condició limítrofa amb vincles ‘històrics, culturals o socioeconòmics’ podran sol•licitar a la DGA l'extensió de la zona d'utilització de l'aragonès o del català, però la decisió final seguirà en mans de l'Executiu.

La decepció d’Iglesias

Iglesias és fill de Bonansa (Ribagorça) i catalanoparlant. Quan era alcalde del seu poble va ser un dels signants de la Declaració de Mequinensa de 1984, on 17 alcaldes de la Franja de Ponent rebutjaven les denominacions de xapurrejat i reclamaven la necessitat d'impartir el català a les escoles i fomentar la literatura en català a la Franja, i afirmaven que "la integració cultural i política d'Aragó no és possible sense que tots els aragonesos reconeguin com a pròpia la riquesa cultural i lingüística de la Franja Oriental d'Aragó". Va ser un primer pas i arran d'aquest manifest es va aconseguir que el curs següent uns 2.500 alumnes poguessin estudiar català. Però res més.

L'oposició dividida

Per una banda, tant el PP aragonès com el Partit Aragonès Regionalista (PAR) no volen ni sentir parlar de la paraula cooficial, i el PAR , a més, pressiona molt fent valer la seva posició de soci de govern dels socialistes.

Els altres grups de l'oposició, CHA i IU han arremès contra l'avantprojecte de Llei, però en un direcció distinta al principal grup de l'oposició. Creuen que la mesura es ‘queda curta’ i aposten per una profunda normalització lingüística’.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
MontseBCN fletxa Barcelona
18 de novembre de 2008, 11.04 h

Hem de ser conscients que,el més important és no deixar mai de parlar Català, amb la família, els amics, a les botigues, als transports públics, arreu. NO DEIXEM MAI DE PARLAR I LLEGIR EN CATALÂ, és la única manera d'aconseguir que no es perdi la llengua pròpia. És així com ha pogut sobreviure a tots els anys franquistes, i així podrem seguir disfrutant de la nostre llengua. Endavant!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.