directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Barack Obama, Rafa Nadal, Pau Gasol i la ministra Chacón ja tenen el seu caganer

Enguany també n'hi haurà dels líders polítics del G-20

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els esportistes Rafa Nadal, Bojan Krkic, Iván de la Peña o Pau Gasol, la ministra espanyola de Defensa Carme Chacón a més de diferents líders polítics internacionals participants de la cimera del G-20 a Washington com Nicolás Sarkozy, Angela Merkel, Vladimir Putin o Silvio Berlusconi ja tenen el seu caganer per Nadal. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí ha presentat aquest dilluns més d'una trentena de figures noves que faran les delícies dels col·leccionistes i que aquestes festes s'integraran al pessebre de moltes llars catalanes i d'arreu del món.

Entre els que es preveu que es venguin més cal comptabilitzar-hi el del nou president dels Estats Units, Barack Obama. Enguany i com a novetat, s'han pogut sol·licitar figures noves a través del web caganer.com.

Comparteix
   

'Enguany, a través de la web caganer.com ens han sol·licitat moltes figures noves', ha justificat Sergi Alós davant l'allau de novetats confeccionades per aquest 2008. 'Des de Veneçuela, Brasil, Argentina ens han demanat el seu president. I la gent que ve aquí de vacances coneix aquesta tradició del caganer i també se'l vol emportar a casa seva', ha continuat Alós. Per tot plegat, el president del Brasil, Lula da Silva; la presidenta d'Argentina, Cristina Kirchner; i els líders de Bolívia i Veneçuela, Evo Morales i Hugo Chávez, respectivament, també compten a partir d'ara amb el seu caganer particular.

Igualment, s'incorporen noves figures de caganers com el de l'Ertzaintza, el de la Policia Municipal, l'escombriaire –ironitzant així amb el conflicte d'aquest estiu a la població amb el servei de recollida d'escombraries–, el de la cantant Carla Bruni, esposa del president francès, el del jugador de rugby, el del personatge de dibuixos animats Bart Simpson i els dels personatges dels Barrufets, que aquest any celebren el seu 50è aniversari. No obstant això, la figura de caganer que aquest 2008 es preveu que sigui èxit de vendes serà la del nou president dels Estats Units, Barack Obama.

'Fa un parell d'anys, les vendes de George Bush varen ser espectaculars i Obama va pel mateix camí', ha reconegut Sergi Alós, que explica que en total acumulen més de 30.000 caganers dels 130 personatges creats a dia d'avui. 'La crisi creiem que no ens afectarà a nosaltres. Pensa que només són 14 euros i el caganer és una figura que atrau molt al col·leccionista', ha assenyalat Alós. 'De fet, molta gent ja ens ha fet comandes de 25 en 25, amb totes les novetats', ha puntualitzat el membre de la família Alós-Pla, que espera que algun dels nous personatges creats s'apropi a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona a recollir personalment el seu caganer.

'Esperem que la ministra Chacón vingui a la parada', ha ironitzat Alós, que comenta que ningú es pren malament ésser una figura de caganer. 'S'ho prenen bé perquè és una figura entranyable, estimada, un homenatge a la persona. Quan varem fer els polítics catalans, molts ens demanaven que féssim la seva', ha recordat Alós, que ha explicat que en els pessebres vuitcentistes la figura del caganer era obligada perquè es creia que el fet de posar-lo femava la terra per a l'any següent 'i s'aconseguia salut i tranquil·litat del cos i de l'ànima'. Un caganer al pessebre portava sort.

Procés totalment artesanal

L'empresa Alós-Pla elabora les figures en un procés totalment artesanal. Després d'un disseny acurat del personatge en qüestió, se'n fan motlles de guix i es reprodueixen peça a peça, s'assequen i els deixen coure al forn. La creació s'acaba pintant a mà. El catàleg de l'empresa recull més d'un centenar de peces diverses que retraten personatges típics, representants d'oficis o personatges populars passats pel sedàs d'una de les figures més tradicionals dels pessebres catalans. Aquesta extensa col·lecció de caganers es pot veure íntegrament en el pessebre, de quatre metres de llarg per un d'ample, que la família ha elaborat dintre el seu taller, a la sortida de Torroella en direcció l'Estartit.

Paral·lelament, la col·lecció també es pot consultar a la pàgina web www.caganer.com, que inclou les novetats per aquets 2008 i el catàleg complet de l'empresa, amb la possibilitat d'adquirir les figures en línia.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
dani fletxa reus
18 de novembre de 2008, 12.21 h

Poden anar tots quatre junts a cagar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.