directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'etiquetatge en català, obligatori per llei

Entra en vigor el nou Codi de Consum · Les petites i mitjanes empreses tenen sis mesos més per adaptar-s'hi · L'ambiciosa legislació està pendent d'un recurs al TC

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Sis mesos després de la seva aprovació entra en vigor la nova Llei de codi de consum que, entre d'altres, regula els drets lingüístics dels consumidors catalans davant de les empreses. La nova legislació, que es troba al Tribunal Constitucional espanyol (TC) a causa del recurs presentat per la Defensora del Pueblo, preveu sancions de fins a 10.000 euros per no atendre en català. Les grans empreses tenen l'obligació des d'avui de complir amb la legislació que els productes han d'estar etiquetats i tenir la informació bàsica com a mínim en català. A més, la Llei reconeix el dret dels consumidors catalans de ser atesos en català ja sigui oralment o per escrit. Aquest dret no suposa que l'empresa estigui obligada a dirigir-se en català al client si aquest ho demana sinó que n'hi ha prou amb que el seu interlocutor sigui capaç d'entendre'l. Tot això és aplicable no només a les empreses establertes a Catalunya sinó a totes les empreses que prestin serveis a Catalunya, encara que els seus serveis estiguin organitzats des de fora.
etiquetatge, català
Comparteix
   


Etiquetes
La informació bàsica en català, i de manera immediata
El Codi de consum de Catalunya estableix que les persones consumidores tenen dret a rebre en català i de manera immediata tota la documentació i les informacions necessàries per al consum i l’ús adequat dels béns i serveis. Així, estableix que els consumidors tenen dret a rebre en català les 'invitacions a comprar, la informació de caràcter fix, la documentació contractual, els pressupostos, els resguards de dipòsit, les factures i els altres documents que hi facin referència o que se'n desprenguin'. També fixa que els consumidors a Catalunya tenen dret a rebre en català les 'informacions necessàries per a l'adequat consum, ús i maneig dels béns i serveis, amb independència del mitjà, format o suport utilitzat i, especialment, les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de la salut i seguretat', entre altres qüestions. A més, indica que la Generalitat ha de vetllar pel foment per l'ús de l'aranès en les relacions comercials a la Val d'Aran. És a dir que, fulletons de propaganda comercial, instruccions, contractes, pressupostos i factures, entre altres, hauran de ser impresos també en català. En cas contrari, la normativa preveu sancions lleus de fins a 10.000 euros per a qui no ho compleixi, que poden passar a ser greus i de fins a 100.000 euros en cas de reincidència o impagament.

El 23 de gener de 2011, és la data fixada de termini per la qual totes les grans empreses del nostre país hauran, per primer cop, d’etiquetar les dades bàsiques dels productes en català. Per a les empreses mitjanes i petites el termini s’allarga fins al 23 de juliol. És de preveure que el canvi no sigui immediat al 100% ja que si les empreses no han tingut la previsió necessària encara disposaran d'estocs de producte que no compleix la nova legislació. A partir del 23 de gener sí que els nous productes que surtin de fàbrica ja hauran d'estar adaptats i el canvi s'anirà produint progressivament.

Les pàgines web, ni sí ni no
Tot i que inicialment Política Lingüística i Agència Catalana del Consum havien afirmat que l'obligació d'atendre en català també s'estendria a les pàgines web de les empreses que també haurien de disposar de versió en català de la seva pàgina a Internet, la mesura finalment no ha anat tan enllà. Si bé no hi ha cap normativa que obligui les empreses a disposar de web en llengua catalana, com tampoc no és obligatori que en disposin, per exemple, en llengua castellana, en la mesura que les webs de les empreses donin informació o facilitin documentació bàsica al client, hauran d'oferir-la també en català de la mateixa manera que ho hauran de fer en catàlegs o fulletons impresos. És a dir que el mateix que les empreses estan obligades a donar en català de forma física també l'hauran de donar en català de forma virtual si decideixen incloure aquest tipus d'informació a la seva pàgina web.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
valencià del nord fletxa una del nord del País
24 de gener de 2011, 14.11 h

#3 Sidral? Quin sidral? Com el que es va produir quan CiU VA ABAIXAR EL CAP, DESPRÉS DE LA RETALLADA DE L'ESTATUT, amb l'Oriolet Pujolet que s'emprenya si s'insulten els símbols nacionals ecspanyols, amb declaracions inexistents davant de la prohibició de la immersió lingüística...
Bravo, 23% de catalans que he votat els traïdors de CiU!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
24 de gener de 2011, 11.46 h

M'agradarà veure a Barcelona com i de quina manera ho posen a la pràctica. Barcelona, paradoxalment la capital de Catalunya, on el català ja hi és pràcticament desconergut. D'altra banda, ja m'agradaria saber quina serà la resposta del catalaníssim govern actual de la generalitat quan es vegi el recurs, el qual, suposo que no hi ha ningú que dubti que també serà esmicolat flagrantment pel T.C i els seus boys.... i si surt quan el PP hagi guanyat les eleccions generals, jo us podeu ima... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
valencià del nord fletxa una del nord del País
24 de gener de 2011, 11.31 h

Docs jo, al meu bloc, tinc instruccions molt concretes com ara aquesta: "els comentaris que no siguin escrits en català només seran bons per ser llençats a les escombraries". Que tothom faci el mateix!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 de gener de 2011, 08.00 h

Esepro que aquesta llei s'apliqui amb tot el seu contingut. De moment, empreses afincades a Catalunya et donen aquesta resposta quan els hi envies un mail en Català i se'n riuen devant els teus nassos:

-----Mensaje original-----
De: EURO AUTOMATION-Jorge Wunderling [mailto:jw@euro-automation.com]
Enviado el: miércoles, 05 de enero de 2011 15:31
Para:
Asunto: RE: Consultoria de Gerencia i Comercial

TODO COMUNICADO EN CATALAN VA DIRECTAMENTE A LA PAPELERA.
Hagan el favor de no enviar correo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.