directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC planteja al Congrés la modificació de la Llei de la memòria històrica per 'insuficient'

La legislació actual no anul·la els judicis franquistes com el de Companys

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats defensarà dimarts al ple de la cambra un projecte de modificació de la Llei de la Memòria Històrica, que considera 'insuficient'. Segons el diputat d'ERC Joan Tardà es tracta del 'primer assalt' contra el redactat actual de la Llei, que no anul·la els judicis franquistes com el de Companys i exclou de les ajudes els membres d'organitzacions antifranquistes com els Maqui. Tardà ha presentat la iniciativa acompanyat de representants de les entitats memorialístiques que han assegurat que tot i que Garzón ha fet marxa enrere en el judici al franquisme, 'ja s'ha guanyat la batalla ideològica'.
joan tarda erc madrid congres
Comparteix
   

De moment, ERC encara no ha aconseguit que formacions que van donar el 'sí' al redactat actual de la llei, com ICV i IU, donin suport a la seva proposta, però apunta que encara que no la modificació de la Llei no prosperi al Congrés, està disposada a situar les qüestions que planteja als tribunals europeus. 'Com és possible que al 2009 encara no s'hagi fet justícia amb les víctimes d'un dels règims més sanguinaris del segle XX a Europa', ha preguntat Tardà.

Entre d'altres, la proposta de modificació de la Llei reclama que s'apliqui la doctrina de les Nacions Unides sobre la imprescriptibilitat dels delictes de genocidi, i reclama l'anul·lació dels judicis polítics del règim franquista, així com el rescabalament del patrimoni espoliat.

La proposició d'ERC es debatrà cinc dies després del 20-N i poques jornades després que el jutge de l'Audiència Nacional hagi traslladat als jutjats territorials la causa contra el franquisme. Precisament Tardà ha denunciat el paper de l'executiu espanyol en el cas perquè la fiscalia ha recorregut totes i cadascuna de les actuacions impulsades per Garzón per investigar la desaparició de desenes de milers de persones a mans del bàndol franquista i –segons consta a l'atestat final- de 30.000 nens.

Les entitats alerten que 'estaran molt atentes' als jutjats


Tardà ha presentat la proposta de modificació de la Llei de la memòria històrica flanquejat pel representant de la Junta Directiva de l'Arxiu Guerra i Exili, Fermín Sánchez, i el president de la Federació Estatal de Fòrums d ela Memòria, José María Padreño, que han alertat que les seves entitats estaran 'molt atentes' perquè els jutjats provincials que hauran d'investigar les desaparicions del franquisme seguint la causa oberta per Garzón no tornin a 'humiliar les víctimes' com ho han fet tots aquests anys en què han arxivat les causes.

Segons Padreño, el fet que Garzón hagi fet marxa enrere en la investigació i hagi traspassat el cas a aquests jutjats provincials no suposa cap 'garrotada' per a les entitats memorialístiques. 'Hem guanyat la batalla ideològica', ha afirmat, i el procés 'canviarà moltes coses'.

Zapatero ha hagut de 'sacrificar' un dels seus


Tardà també s'ha mostrat bel·ligerant respecte a la postura de l'executiu espanyol en el procés iniciat per Garzón sobre els crims del franquisme. Segons el diputat d'ERC l'aparell polític i judicial espanyol ha intentat 'posar portes al camp' i finalment ha hagut de 'sacrificar un alfil, un dels seus' com Garzón, perquè 'són conscients que el model d'impunitat espanyol que ignora el reconeixement jurídic dels represaliats com a víctimes no té cap possibilitat de reeixir en els temps actuals'. Segons Tardà, si no prospera a l'Estat tard o d'hora aquest procés arribarà als tribunals internacionals.

IU també presenta una bateria d'iniciatives


El portaveu d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, també ha anunciat que la seva formació presentarà una bateria d'iniciatives al Congrés per millorar la Llei de memòria històrica perquè es declarin imprescriptibles els crims contra la humanitat i perquè es creï una fiscalia especial de la memòria històrica perquè impulsi la identificació i exhumació de les fosses del franquisme, i l'anul·lació dels judicis franquistes.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.