
El jutge recrimina la 'confusió' del Consorci del Palau sobre la investigació separada del finançament de CDC
Solaz demana a les acusacions que concretin les imputacions i acota la investigació als 12 milions donats per Ferrovial a la Fundació del Palau
El jutge Juli Solaz, en el seu escrit d'obertura d'una investigació separada sobre el suposat finançament irregular de CDC a través del Palau, recrimina al Consorci de l'entitat la seva 'posició canviant i particularment confosa' sobre la qüestió. El magistrat retreu a a totes les acusacions, particularment la Fundació i l'Orfeó, la 'completa desorientació i canvis de criteri', que obeeixen, segons ell, a 'motius completament aliens a l'àmbit jurídic'. Tot i això, Solaz obre una investigació sobre el destí final de 12 milions d'euros de patrocini de Ferrovial a la Fundació del Palau, que haurien anat a parar a CDC a través de comissions per adjudicació d'obra pública, segons la fiscalia.
Un informe de l'Agència Tributària veu un perillós triangle format per Ferrovial, el Palau i CDCUn informe de l'Agència Tributària indica que l'empresa Ferrovial pagava a l'expresident del Palau Fèlix Millet a canvi de l'adjudicació d'obra pública, segons el document elaborat per l'organisme estatal. L'informe apunta que els pagaments es canalitzaven a través del Palau de la Música i que representaven un 4% del valor de l'execució de l'obra. Les conclusions d'Hisenda fan referència a un document en què Millet insta l'administrador de la Fundació Ramon Trias Fargas a què adjudiqui contractes d'obra pública. Les conclusions també indiquen que Fèlix Millet hauria utilitzat aquest sistema per defraudar 5,26 milions a través del Palau entre el 2001 i el 2008.
L'Agència Tributària creu que l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, utilitzava l'entitat com a intermediària per a pagar a CDC comissions d'obra pública adjudicada a Ferrovial. Segons l'infrome a què ha tingut accés l'ACN, 'el gruix de les aportacions de Ferrovial al Palau no constitueix la contribució al patrocini publicitari'. L'informe indica que aquestes aportacions 'tenen una altra finalitat' i afegeix que es tracta de 'contraprestacions corresponents a l'adjudicació d'obres públiques, sent utilitzat el Palau de la Música per a canalitzar els corresponents pagaments' cap a la Fundació Ramon Trias Fargas -ara CatDem- vinculada a CDC.
L'informe inclou documents que vinculen els pagaments de Ferrovial a l'adjudicació de la Línia 9 del Metro, la Ciutat de la Justícia i un pavelló esportiu a Sant Cugat del Vallès. Uns pagaments que Hisenda quantifica en el 4% de l'execució de les obres. En relació amb això, els redactors de l'informe han analitzat diversos faxos de Millet dirigits a l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Bonaventura on, amb un llenguatge 'sebreentès i críptíc', Millet l'insta a fer front ràpidament als pagaments acordats 'per evitar els problemes que se'n podrien derivar'.
El 3% era un 2,5%
Els pèrits d'Hisenda, en la seva declaració pel 'cas Palau', van assegurar que un 63% dels pagaments de Ferrovial a la Fundació del Palau van anar a parar a mans d''un tal Daniel i Carles', que han vinculat als administradors de la Fundació Trias Fargas i responsables de finances de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar i Carles Torrent. El 37% restant se l'haurien quedat Fèlix Millet i Jordi Montull. D'aquesta manera, es confirmaria que els responsables del Palau de la Música es quedaven l'1'5% de les comissions de l'obra pública de Ferrovial, mentre que el 2,5% restant anava a CDC. Els pèrits també van ratificar que Millet i Montull van sostreure uns 23 MEUR entre el 2002 i el 2008. L'auditora Deloitte, que ha tingut accés a més informació i eleva l'espoli fins a 35 MEUR, també va validar el seu informe la setmana passada.