directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La Generalitat va tancar l'any 2008 amb un endeutament sis cops superior al del 2007

Va passar de 538 milions a 3.141 · El síndic Jordi Pons emet un vot particular per denunciar que el deute real encara és més agut si es comptabilitzen les concessions que el Govern s'ha compromès a pagar fins el 2042

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La Generalitat va tancar l'any 2008 amb un dèficit no-financer de 3.141 milions d'euros, xifra gairebé sis vegades superior a la de l'any anterior, que havia estat de 538 milions, segons l'informe (pdf) que la Sindicatura de Comptes ha presentat avui a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Però el desequilibri entre ingressos i despeses en els comptes encara podria ser molt més superior, segons que ha denunciat públicament un dels set síndics, Jordi Pons, mitjançant un vot particular.
antoni castells
Comparteix
   


Etiquetes
En aquest, ressalta que l'endeutament definitiu encara seria molt superior si l'informe hagués comptabilitzat tot un seguit d'obres iniciades aquell any i que la Generalitat no acabarà de pagar fins d'aquí trenta anys, com la Ciutat de la Justícia, els centres penitenciaris Brians II i Lledoners o la carretera Vilanova i la Geltrú-Manresa, entre d'altres.

Durant el lliurament del text, el síndic major, Joan Colom, ha justificat que l'endeutament de la Generalitat va augmentar tant aquell any perquè va ser 'el primer en què es va notar l'impacte de la crisi' en la caiguda dels ingressos del 16% pels impostos indirectes. També ha recordat que la Generalitat també va incomplir els objectius fixats pel Consell de Política Fiscal i Financera, perquè el seu dèficit comptabilitzat segons els criteris europeus va ser de 5.272 milions d'euros, el 2,58% del PIB català, mentre que el límit era de l'1% (2.041 milions).

Però l'informe, aprovat per unanimitat dels set consellers, compta també amb un vot particular del síndic Jordi Pons, que posa de relleu que no s'ha analitzat en profunditat quin és l'estat de compromisos de despesa adquirits amb càrrec a exercicis futurs, que 'van experimentar un creixement del 54,1% respecte de l'exercici 2007 i del 440,2% respecte de l'exercici 2005'. A ḿes, alerta, 'en finalitzar l'exercici 2008 aquests compromisos representaven el 144,2% del pressupost inicial de la Generalitat per a l’any 2008'.

Abús de les concessions
Pons ressalta que la Generalitat ha abusat de les fórmules de col·laboració público-privada com la concessió, el dret de superfície o l'arrendament operatiu per a poder millorar les infraestructures i evitar la comptabilització del cost associat a les noves construccions a efectes de dèficit i endeutament, perquè 'són operacions d’una elevada complexitat, el seu control en alguns casos pot resultar dificultós, són a llarg termini, suposen decisions que tenen efectes a 25, 30 o més anys quan, de fet, un govern s’escull per un període de quatre anys'. Aquestes fórmules, segons Pons, 'comprometen un volum de despesa de difícil modificació en el futur, poden afectar el principi de transparència pressupostària, hipotequen els pressupostos futurs, i decideixen per a un període de molts anys un determinat model de gestió de les infraestructures'.

Pons ressalta que, el 2008, la inversió total inicial acumulada amb aquests mètodes era de 3.140,5 milions d'euros, mentre que els pagaments previstos per la Generalitat eren de 9.159,1 milions d'euros. Així, ressalta que la Generalitat estarà pagant els nous jutjats de Cornellà fins el 2030, les comissaries dels Mossos de Sant Cugat, Reus i Cornellà fins el 2032, la Ciutat de la Justícia fins el 2038, un tram de la carretera Vic-Ripoll fins el 2039 o l'eix viari C25 Cervera-Caldes de Malavella fins el 2042.

És per tot això que conclou: 'La Sindicatura hauria d’haver analitzat en aquest informe l’ús creixent d’aquest tipus de fórmules, fiscalitzar si s’ajusten a la legalitat vigent, valorar en cada cas la seva idoneïtat davant fórmules alternatives i fer una advertència sobre el cost que té la seva utilització.' I recomana: 'Aquestes fórmules sols s’haurien d’emprar en aquells casos que generin una plusvàlua real respecte a la resta d’alternatives i que els costos de transferència al sector privat siguin raonables en termes d’eficiència econòmica.'

Contra el nou finançament
Pons atribueix les limitacions financeres de la Generalitat de Catalunya 'per les insuficiències dels diferents models de finançament de les comunitats autònomes vigents fins a l’exercici 2008', i alhora que ressalta que aquestes insuficiències 'no es podran solucionar amb el model de finançament acordat l'any 2009', aprovat amb els vots favorables del PSC, ERC i ICV. Durant la precampanya electoral, el PSC no va tenir cap inconvenient en afirmar que el nou finançament acabarà donant 'un rendiment equivalent al concert econòmic'.

Incompliment de les conclusions
El propi informe realitza un seguiment de les conclusions que ha anat emetent la Sindicatura en els informes fets des del 2000 fins el 2007, assegurant que de les 69 conclusions més significatives emeses en aquest període, 42 no estan solucionades (60,9%), mentre que només 27 sí que ho estan (39,1%). Però Pons també discrepa d'aquesta lectura i afirma que són 57 les recomanacions que no estan solucionades (89,1%), i només 7 sí (10,9%).




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
22 de gener de 2011, 11.47 h

#3 Quan he vist els dos comentaris del mercenari a sou de l'exvotant en aquest article, he pensat amb Vostè de seguida, tota vegada que ja havia llegit el seu comentari prèvi. No hi ha res a fer, de les neurones d'aquest exvotant, no se'n podria ni fer una truita de farina per a donar-la als porcs, llevat que no agafessin la febre aftosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi C. fletxa Vallès
21 de gener de 2011, 21.19 h

Lo greu és lo que diu el company, hi ha moltes famílies que pagarem això en generacions i per més INRI hi ha individus com en Castells que inexplicablement per molta gent és ben valorat i ens ha ficat en un finançament desastroç, un deute imponet i uns bons que lo únic que serveixen és per poder pagar a funcionaris com a màxim fins el març. Això sí tots ells s¡han retirat amb les seves pagues, mentre en un ofici normal, si la cagues pagues plats i olles


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pep fletxa Alt Empordà
21 de gener de 2011, 18.51 h

Per cert, tu ex-votant que haguesis fet per evitar el deficit del govern Català? treure 8 cotxes oficials o fotre al carrer 40 càrrecs de confiança, com està fent el Mas!!! Carai quines mesures mes efectives!!! Ja està, després d'aquestes mesures ja s'ha acavat la crisis i el deficit. Mira jo ja se com haguesiu evitat el deficit del govern els de CiU, no governant oi? és a dir no fent res, acceptant que com Madrid ens expolia o no ens envien els nostres diners que no és mogui res al... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pep fletxa Alt Empordà
21 de gener de 2011, 18.31 h

Tu ex-votant ets tan previsible, que has acabat fent justament el que he previst que faries en el comentari que he escrit a les 15'17 minuts a la noticia que hi ha al cantó d'aquesta de titular "El jutge recrimina la 'confusió' del Consorci del Palau sobre la investigació separada del finançament de CDC"
Ets el lloret d'en Madí company... que no saps que el teu Mas i tot el govern ja no poden amagar mes que el deficit que ha deixat el govern d'esquerres és perquè el govern de Madrid no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
21 de gener de 2011, 15.51 h

Per cert, que aquest de la foto que ha permés aquest desastre...torna a donar classes a l'universitat?........Que Déu ens ampari!!.

Jo no permetria que un net meu rebés classes d'aquest ignorant inùtil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 de gener de 2011, 15.48 h

Pel que es va descobrint, la catàstrofe perpetrada pel tripartit perdurarà en el temps per més d'una generació.

Enviar-los a la oposició, degut a la magnitit de la tragèdia, més que un càstic sembla una recompensa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.