directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El retorn de l'aigua del Ter es culminarà el 2013

L'Agència Catalana de l'Aigua admet que ha estat un riu 'sobreexplotat i maltractat'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fixat una proposta de calendari per al retorn progressiu de l'aigua del Ter que preveu que d'aquí a cinc anys el riu porti 5 metres cúbics per segon. El director de planificació de l'ACA, Gabriel Borràs, ha avançat que el calendari s'està enllestint per presentar-la al consorci Alba-Ter el gener. 'En condicions normals, és a dir, si no hi ha sequera quatre anys seguits, aquest retorn seria progressiu; començaria el 2009 i s'acabaria el 2012-2013', ha afirmat. Les previsions de l'Agència se supediten, però, a la posada en xarxa de 300 hectòmetres cúbics procedents de processos de dessalinització, recuperació d'aqüífers i reutilització i millora de xarxes.

Comparteix
   

El director de Planificació de l'ACA ha recordat aquest dimarts les mesures que la Generalitat està portant a terme per alleugerir la pressió que pateix el riu Ter. Gabriel Borràs ha indicat que, de manera progressiva, es preveu abastir la xarxa de la regió metropolitana amb 300 hectòmetres cúbics més procedents de diferents processos.

D'aquests, 200 procediran de processos de dessalinització; 75 més, de reutilització i millora de xarxes, i finalment, 25 de recuperació d'aqüífers. Borràs ha admès que el Ter ha estat un riu 'sobreexplotat i maltractat' i ha indicat que la situació començarà a capgirar-se amb l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat, que tindrà una producció de 60 hectòmetres cúbics per any i resoldrà una part del subministrament d'aigua a Barcelona.

En aquest sentit, Gabriel Borràs ha recordat que el retorn progressiu de l'aigua del Ter no es pot desvincular del 'cost i les inversions que tindrà per a la regió metropolitana, que és disposar de nous recursos per poder fer el retorn'. El director de Planificació ha explicat que, amb la nova disponibilitat d'aigua, 'es podrà no només eixugar el dèficit estructural sinó també engegar el retorn'.

I ha afegit: 'I això no pas fruit d'una llei feixista del 1959 sinó d'un pla sectorial de cabals de manteniment aprovat pel Govern l'any 2006, que estipula uns cabals variables i uns altres de base en funció dels mesos de l'any'. Gabriel Borràs ha indicat també que el proper gener l'ACA preveu fer 'una proposta de calendarització i quantificació del retorn de l'aigua del Ter' per presentar-la a la comissió específica creada amb el Consorci Alba-Ter.

Horitzó 2013

El director de Planificació ha indicat que el retorn es començarà a aplicar l'any vinent a mesura vagi entrant la nova disponibilitat d'aigua procedent dels diferents processos. 'De fet, una part important d'aquesta ja han entrat durant la sequera, perquè hem tornat a utilitzar 256 pous i n'hem obert 39 de nous'.

A més de la futura dessalinitzadora del Prat, Gabriel Borràs també ha avançat que altres projectes que permetran incrementar l'aportació d'hectòmetres cúbics cap a Barcelona seran 'l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la connexió amb la potabilitzadora de Cardedeu, la dessaladora de Cunit la recuperació de la cubeta de la Llagosta i el pla de Barcelona per a l'abastament urbà de la regió metropolitana'.

'És a dir, dit d'una altra manera, en condicions normals i que no hi hagués sequera de quatre anys seguits –cosa bastant improbable- aquest retorn seria progressiu entre el 2009 i el 2012-2013', ha conclòs. El director de Planificació de l'ACA ha fet aquest anunci durant el congrés celebrat a Girona per tractar la problemàtica de la manca d'aigua en climes mediterranis.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.