directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 17:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern espanyol es carrega el model català de caixes d'estalvi

Amb l'excusa de la crisi econòmica, forçarà la privatització i espanyolització d'aquelles entitats que consideri que no són solvents

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El model de caixes d'estalvi català tal com el coneixem ara viu la seva darrera setmana de vida. Tot i la primera ronda de fusions entre entitats i els rumors d'una segona tanda, el Govern espanyol ha decidit que seguirà les recomanacions del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordoñez, i intervindrà per decret aquelles entitats que no siguin solvents. En concret, el Govern augmentarà del 6 al 8% la taxa de solvència, fet que farà necessària una injecció de 20.000 milions a les entitats, i aquelles caixes que no compleixin aquests requisits seran forçades a privatitzar-se -és a dir, a convertir-se en bancs- i rebran una injecció de diner públic de l'Estat, és a dir, que s'espanyolitzaran. Això suposarà, a la pràctica, la destrucció del model de caixes català, ja que la privatització de les entitats amb l'entrada d'accionistes les desvincularà del territori i de la responsabilitat social intrínseca que tenen ara mitjançant l'obra social. El decret es farà públic divendres tot i comptar amb el rebuig frontal de PSC i la resta de partits catalans.

Comparteix
   


Etiquetes
La proposta de Miguel Ángel Fernández Ordoñez, que finalment ha adoptat amb petits canvis la ministra Elena Salgado, passa per 'bancaritzar' les entitats i aconseguir que a la llarga es financiïn amb capital privat. Si no aconsegueixen captar aquest capital, serà el FROB i per tant l'Estat qui les recapitalitzarà per aconseguir així que passin els nous tests de solvència europea, fet que tranquil·litzaria els mercats internacionals. Amb aquesta jugada, les caixes catalanes desapareixeran per convertir-se en bancs, que a més quedaran espanyolitzats en comptar amb un 100% de capital espanyol.

D'aquesta manera, l'Estat espanyol matarà dos ocells d'un tret: S'acabarà amb el model de caixes d'estalvi catalanes, que en privatitzar-se perdran l'autonomia actual, i a la vegada s'acontentaran els mercats internacionals. Amb la pràctica eliminació del model bancari català, la dreta espanyola compleix un somni que ja es perseguia des que José Maria Aznar era el president del Govern espanyol.

El català, un model d'èxit arrelat al territori

L'atac a les caixes catalanes va començar amb el Fons de Reestructuració Bancària (FROB), una modificació del model de caixes aprovada tot just fa set mesos i que que envaïa competències de la Generalitat en augmentar el control estatal de les entitats catalanes. A més la 'bancarització' de les caixes suposarà, a la pràctica, l'eliminació del model català de caixes, forjat a principis del segle XX i un dels trets diferencials de l'economia del país, que ha permès l'actual teixit de petites empreses i emprenedors arreu. Les caixes catalanes, nascudes des del territori amb fons del territori, tenen com a objectiu la reinversió dels seus beneficis en obra social als municipis on es troben implantades, mentre que per definició, els bancs treballen només per satisfer els seus accionistes, cada cop més mundialitzats.

Tal com recordava l'economista Francesc Cabana, per Catalunya 'la Caixa gran és CosmoCaixa, CaixaForum i les retransmissions esportives d’en Puyal, entre moltes altres activitats; la Caixa de Catalunya és La Pedrera de Gaudí a Barcelona; la Caixa de Manresa, el monestir de Sant Benet de Bages; la Caixa de Girona, la Fontana d’Or, i així seguiríem amb les restants'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
25 de gener de 2011, 19.00 h

#9 Penso, amb respecte, que a la seva edat ja hauria de saber què és el què faríem i hauríem de fer els catalans en cas d'assolir la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
25 de gener de 2011, 18.56 h

#5 Quanta raó teniu amic meu, quanta raó. Però jo sí, jo aniré denunciant ecspana sempre. I dic sempre perquè ells sempre aniran contra nosaltres. I denunciaré corrupCiU, cada vegada que vegi una claudicació i baixada de pantalons en favor dels castellanúfols..... les quals en el decurs dels quatre anys que ens esperen, vull suposar que seran moltes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
25 de gener de 2011, 18.50 h

#4 Teniu raó, però lamentablement, els independentistes som els qui en paguem els plats trencats, quan els haurien de pagar-ne les conseqüencies, són tota aquella gent que no s'identifica amb Catalunya, que no vol parlar català, que mamen de la memella de Catalunya (com són les cases regionals) i els botifler maleïts, que van decantar-se per corrupCiU. Però ai las !!, tots aquests que acabo de nomenar, són precisament els que volen la desaparició de Catalunya com a país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
25 de gener de 2011, 18.46 h

#1 Home, i doncs per qui us penseu que es fa la festa ???. Ara, els castellanúfols volen diluir, aigualir i inhibir entre moltes altres coses com l'idioma i la nostra cultura, el nostre teixit econòmic. Aquests grans bancs que esmenteu, i com vos molt bé dieu, estan a l'aguait com els voltors i els corbs que la presa caigui per a llençar-s'hi al damunt. No caldrà esperar res de bo de l'entrevista Mas-sapatero, i possiblement no per falta de ganes d'en Mas, sinó perquè el feixista sociata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Roger fletxa Barcelona
25 de gener de 2011, 13.42 h

Ens han declarat la guerra obertament.

Ni bones paraules, ni federalisme ni res. Ara ja només estem per la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Salva fletxa Països Catalans
25 de gener de 2011, 11.59 h

#5 PEP, si no et va ni et ve res en aquests propers anys, no cal ni que opinis a la xarxa... ERC no és el final de tot ni el començament de res... sembla que vulguis dir: Independentisme? doncs ERC, espanyolisme? doncs tots els demés... para ja d'una vegada de fer-te malasang amb aquest partit... que els catalans tenim el que ens mereixem? potser si, aquesta és la realitat, però jo no penso baixar els braços com fas tu només perquè estigui emprenyat que no hagin sortit les coses com jo ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
pagano fletxa el masnou
25 de gener de 2011, 11.45 h

#9 "y vino el hombre blanco (español y servidor de dios), y nos trajo la religión, y se quedo con todas nuestras riquezas, y nos las cambió por su religión, y, ahora, despojados pero temerosos de dios debemos pedir ayura al hombre blanco para salir adelante", no es el mateig que ens pasa a nosaltres pero es convenient mirarse altres pobles i situacións històriques i mirar de impedir arrivar al mateig; a sudamerica els americans de veritat no poden comunicarse amb ningú que no sigui de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
roger fletxa gavà-mar
25 de gener de 2011, 08.51 h

"el hombre blanco vino, quemó nuestras cosechas, destrozó nuestras tiendas y violó a nuestras mujeres"
el discurs "sioux" ja s'ha instal.lat definitivament en el nostre ideari.
que farem si algún dia Catalunys esdevé un país independent?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Francesc fletxa Lloret de Mar
25 de gener de 2011, 08.32 h

L´aspañalitzacio continua.........
La lluita tambe........
Que donin pel cul al reino de aspaña

INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Francesc fletxa Lloret de Mar
25 de gener de 2011, 06.47 h

No tinc en el meu cos ni una sola celula aspañola.
La unica cosa que tinc d´aspañol es una merda de document que es diu DNI.

Independencia


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.