Puigcercós demana centrar esforços per retenir els centres de decisió financers de Catalunya
Creu que la conversió de les caixes tindrà un resultat 'funest' pel país i advoca per actuar ràpidament per evitar mals majors
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha alertat aquest dimarts de les conseqüències 'funestes' que provocarà per Catalunya la decisió del govern espanyol de convertir les caixes en bancs, alhora que ha demanat actuacions ràpides per evitar mals majors. En un article al seu bloc, el líder republicà considera que el país s'ha de centrar ara en retenir els centres de decisió més que no pas en intentar 'salvar el model de caixes' ja que, exposa, no és el mateix decidir des de Barcelona o Terrassa que des de Madrid. Per Puigcercós, el govern de Zapatero vol quedar-se amb la solvència i les participacions industrials de La Caixa amb l'objectiu d'enfortir Madrid i debilitar Catalunya que, segons ell, ha estat sempre víctima de les voluntats centralitzadores dels governs espanyols. En el text, el líder d'ERC apunta també a l'anterior govern de Catalunya com a responsable de la situació actual i l'acusa de no haver 'estat a l'alçada' en la gestió de les caixes que van desembocar en fusions i desaparicions.
Per Joan Puigcercós, el govern espanyol utilitza la crisi econòmica per fer perdre a Catalunya 'uns quants llençols més'. Així, el republicà creu que l'objectiu del govern de Zapatero és debilitar Catalunya tot prenent la solvència i les participacions industrials de La Caixa, única entitat que interessa a Madrid. En aquest context, Puigcercós opina que la caixa d'estalvis catalana està separada de totes les altres, inclosa Caja Madrid, centre de la batalla 'surrealista' en el si del PP per fer-se'n amb el control. En aquesta línia, Puigcercós lamenta que una situació així seria impensable a Catalunya, ja que sumiria el país en una 'profunda depressió'.Evitar que Madrid 'triomfi un cop més'
En l'escrit, Puigcercós creu que la decisió del govern espanyol 'pot ser un mal menor' comparat amb el que pot passar si no s'actua a temps. Així, el líder republicà aposta per centrar esforços per retenir 'centres de decisió i impedir que el conglomerat espanyol triomfi, una vegada més'. 'Al final sempre cal prendre decisions, aprovar crèdits, sindicats o no, decidir operacions d’inversió, avalar empreses, projectes i sobretot establir estratègies sobre empreses participades que afecten el nostre teixit productiu. I no és el mateix operar des de Barcelona, Girona, Vilafranca o Terrassa que fer-ho des de Madrid. Aquest és el problema' rebla Puigcercós.
Autocrítica des de Catalunya
'Clar i català', el president d'ERC apunta també contra el govern de Catalunya que no ha estat a l'alçada. D'aquesta manera, exposa que la mala gestió que ha abocat algunes caixes a les fusions, o desaparicions, 'té noms i cognoms i en algun cas tot plegat ha acabat amb un blindatge de sou i indemnització en la nova entitat per inversemblant que pugui semblar'. 'Per prudència, per por o desconeixement, no hem sabut aturar la disbauxa d’algunes entitats, menys de les que sembla, per comptar com actius allò que era una forat colossal fruit de jugades especulatives de curta volada'.
Notícies relacionades
- El Govern confia que les caixes catalanes arribaran al 8% de solvència i no s'hauran de convertir en bancs 25.01.2011.
- Duran i Lleida es despenja de la unitat catalana i aplaudeix ara l'espanyolització de les caixes 25.01.2011.
- Els partits catalans s'oposen frontalment a la 'bancarització' de les caixes 24.01.2011.