directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Barcelona retira aquest diumenge l'estàtua franquista de la Victòria

La decisió del consistori s'inscriu en el compliment de la Llei de la Memòria Històrica · La peça serà traslladada al Museu d'Història de la ciutat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'Ajuntament de Barcelona retirarà aquest diumenge l'estàtua de la Victòria, vestigi franquista ubicat en la intersecció del Passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal al costat de l'obelisc conegut popularment com 'el llapis'. La mesura suposa el compliment de la Llei de la Memòria Històrica aprovada al Congrés de diputats i que estableix que desapareguin de l'espai públic, siguin edificis públic o privats, símbols de la dictadura. La peça, obra de l'artista Frederic Marès, serà traslladada al Museu d'Història de Barcelona, que s'ocuparà de la seva restauració per, posteriorment, incorporar-la a la secció d'història contemporània. El monòlit de pedra, per la seva banda, es mantindrà en el mateix lloc.

Comparteix
   


Etiquetes
El consistori municipal mantindrà l'obelisc però retirarà de la base la figura femenina vestida amb una túnica i que sustenta amb les mans un ram de llorer i una petita victòria alada. L'obra va ser realitzada per Frederic Marés, que va haver de canviar la concepció de la peça arran de la dictadura franquista.

De la Diagonal al Museu d'Història

L'estàtua que es retirarà aquest diumenge anirà a parar al Museu d'Història de Catalunya, que s'ocuparà de la seva restauració ja que la peça porta molts anys a la intempèrie. Un cop feta la rehabilitació, l'obra passarà a formar part de la secció d'art contemporani del museu. Els treballs per retirar l'estàtua comportaran diverses restriccions de trànsit en els dos carrils de la Diagonal en direcció Besòs.

Polèmica decisió

La decisió del consistori barceloní de treure la peça franquista no ha caigut gens bé a l'associació dels Amics del Passeig de Gràcia, que han qualificat la voluntat de l'ajuntament d''error', ja que 'el sentit que tenia treure-la durant la transició ja ha passat'. Segons exposa el seu president, Lluís Sans, 'ara ja no és el moment'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
JosepA fletxa Sallent
27 de gener de 2011, 18.45 h

Fa federat pensar que ha durat tant!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
nasti fletxa Barcelona
27 de gener de 2011, 16.49 h

Ara només cal que el nom de la "plaça" sigui també reemplaçada...
http://mundobarcino.blogspot.com/2010/12/el-nombre-de-una-calle-o-plaza.html#more


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joan fletxa Barcelona
27 de gener de 2011, 11.35 h

No sé perquè aquí i a tv3 aneu dient que es volia fer una escultura en homenatge a la República quan ja n'hi havia hagut una abans de posar aquesta franquista. La republicana original es troba avui a la Plaça Llucmajor. No seria lògic que tornés al lloc on li pertoca? Aquí podeu saber la història de tot: http://www.bdebarna.net/v2/mapa.php?mapa_id=136&historia=2493 (la fotografia és una recreac... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.