directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 05:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Comença una profunda reflexió postelectoral de l'esquerra del País Valencià

El líder d'Esquerra al País Valencià fa una crida perquè la ciutadania progressista es comprometi i entri a militar als partits d'esquerres per fer possible el canvi

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Aquest cap de setmana han començat les primeres reflexions en profunditat d’alguns partits de l’esquerra valenciana, després de l’aclaparadora victòria del Partit Popular en les eleccions del passat 27 de maig. Així, la coordinadora d’Esquerra Unida, Glòria Marcos, va fer una intervenció d’alt contingut autocrític en el Consell Nacional de la formació i va anunciar que renunciava a ser candidata en les properes eleccions després dels mals resultats obtinguts en la coalició amb el Bloc Nacionalista Valencià en els comicis autonòmics.
agusti cerda serda sarda erpv
Agustí Cerdà

Comparteix
   


Etiquetes
El president d’Esquerra al País Valencià i portaveu dels independentistes a Madrid, Agustí Cerdà, va publicar ahir diumenge una profunda reflexió al seu bloc personal sobre el paper dels partits polítics i la seva relació amb la societat civil i la importància de la militància. Cerdà considera que el desprestigi que el PP ha abocat subliminalment contra la classe política en general ha generat que la ciutadania d’esquerres s’hagi anat distanciant dels partits, mentre que la cohesió dels militants de la dreta ha fet que els populars es mantinguessin en uns nivells de mobilització que l’esquerra no ha estat capaç d’igualar ni de lluny.

En el seu escrit, el dirigent d’Esquerra advoca perquè la societat civil sigui un complement però no un substitut dels partits polítics. Cerdà atribueix a la desil·lusió instal·lada en els partits de progrés la fuita de militants cap a entitats i ONG, de manera que l’estructura i implantació dels partits s’ha anat afleblint i ha dificultat enormement la difusió dels plantejaments dels partits del canvi.

L’article d’Agustí Cerdà sembla tota una declaració d’intencions, ja que porta per títol ‘País Valencià Sí’, l’equivalència de ‘Nafarroa Bai’ a la valenciana. Amb 12 escons al Parlament foral de Navarra, Nafarroa Bai -fruit de la unió d’Aralar, Eusko Alkartasuna, PNB i Batzarre- ha estat la coalició que ha donat la campanada en les eleccions a l’hegoalde i serà l’àrbitre del futur govern autònom. Fa prop de dos anys, el mateix Cerdà va estudiar i presentar el model de Nafarroa Bai a diversos dirigents polítics del Bloc i Esquerra Unida al País Valencià, per tal de crear una plataforma similar amb un projecte valencianista i d’esquerres per als comicis a les Corts, les municipals i altres eleccions futures com les estatals.

La voluntat de Bloc Nacionalista Valencià i Esquerra Unida de concórrer només a les eleccions autonòmiques -deixant de banda les municipals i no segellant cap acord futur per als comicis espanyols- va ser un dels detonants que va provocar que Esquerra es desmarqués de la coalició Compromís pel País Valencià de Bloc i EU, circumscrita només a les Corts valencianes. Cerdà i l’executiva d’Esquerra Republicana del País Valencià volien fer una aposta de llarga durada per donar solidesa a una alternativa valenciana, nacionalista i d’esquerres i no fer una mera aliança tàctica per a les eleccions autonòmiques.

Sembla que amb aquesta crida del líder d’Esquerra -l’únic partit progressista que ha augmentat en nombre de vots al País Valencià passant de 7.000 a prop de 12.000-, la seva formació podria deixar una porta oberta a tornar a parlar amb altres forces de la possibilitat d’articular un pol de progrés, al marge dels socialistes valencians després del seu estrepitós fracàs electoral i la lluita intestina a què estaran sotmesos els propers mesos.

Cerdà llença un avís per a navegants i deixa clar l’horitzó de futurs pactes tot assegurant que ‘només hi ha dues eixides possibles per a aquest país: o el model del PP per seguir essent una regió d'Espanya o el model d'Esquerra per ser un país d'Europa. Sempre quedarà l'opció de quedar-se al mig d'aquests dos models, però al final s'ha demostrat que fas figa’.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Josep fletxa Sueca
5 de juny de 2007, 10.05 h

A Joan de Sagunt. A aquest pas potser no entrem en 100 anys, però a aquest pas en 5 anys en sortiran EUPV i BLOC i en 15 o 20 el PSOE. Possiblement no compartim opcions electorals, per tant, perque jo no puc votar ERPV?? Doncs t'aguantes, que jo bé que he de aguantar el PP-PSOE-EUPV-BLOC-UV-CV que no me representen per res.
Endavant Agustí!! Endavant ERPV!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Guillem fletxa Barcelona
5 de juny de 2007, 07.27 h

A veure si n'apreneu de Nafarroa Bai.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Sagunt (Camp de Morvedre)
5 de juny de 2007, 01.44 h

És molt interessant el que diu el senyor Cerdà. L'exemple més clar el tenim en el seu partit. Han presentat qui sap quantes llistes municipals, no sé si 50, 60 o 70. Han aconseguit regidors en quatre poble -crec- i la meitat -almenys- de les candidatures eren falses perquè estaven formades per un freak valencià i completada per militants de Catalunya. Però bé, 12.000 vots al País Valencià són un gran resultat.... si algú sabera els diners que ha costat cada vot i fera calculs dels d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Joan Plana fletxa Lleida
5 de juny de 2007, 01.17 h

Que curiós que aquesta web no posi cap noticia sobre el reagrupament i la seva proposta de fer un congrés extrahordinari..
Esteu al servei de l'actual direcció d'Esquerra i no sou una web subjectiva, ja us ho trobareu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaume fletxa Sabadell
5 de juny de 2007, 00.31 h

Al PV cal la creació d'un moviment polític que aglutini totes les forces progressistes i valencianistes. El PV s'hi juga molt. I ERPV ha d'entendre que no pot liderar aquest procés ja que no és ni en serà el partit gran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de juny de 2007, 19.16 h

Brillant anàlisi d'Agustí Cerdà. Endavant Esquerra del País Valencià!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.