La Caixa es plega al pla del Govern espanyol i crea Caixabank per traspassar tot el seu negoci bancari
L'entitat presentarà els seus resultats aquest divendres · L'executiu estatal aprovarà el mateix dia el decret per forçar la reconversió de les caixes
Finalment, els consells assessors de La Caixa, Criteria i Microbank han decidit tirar endavant la creació d'un nou banc que portarà per nom Caixabank. La nova entitat es quedarà amb les participacions financeres, el negoci assegurador i la resta de participacions industrials de Telefònica i Repsol, i tindrà un valor comptable de 20.600 milions d'euros. El canvi es vehicula amb el traspàs de negoci bancari de La Caixa, que tindrà més del 80% del nou banc, a CriteriaCaixaCorp, que es redissenyarà com a grup bancari. La nova entitat financera disposa d'un 'core capital' del 10,9%, superior al requisit del govern espanyol, després de dur a terme una emissió en bons convertibles de 1.500 milions d'euros. Per Isidre Fainé, president de La Caixa, la creació del nou banc suposa una 'fita en la història centenària de l'entitat'.
Els consells d'administració de La Caixa i el seu holding Critèria han pres la decisió aquest dijous d'aprovar el trasllat del negoci bancari de la caixa a Criteria, que redissenyarà la seva estructura. Així, Caixabank rebrà les participacions industrials que figuraven a Criteria com Gas Natural o Abertis. Per la seva banda La Caixa es mantindrà com a caixa d'estalvis que operarà en el sector financer indirectament mitjançant Caixabank. La nova entitat neix sense cap actiu immobiliari ja que els immobles de la caixa procedents de Servihabitat, Metrovacesa i Colonial es quedaran a La Caixa.L'anunci de l'operació es produeix el dia abans que La Caixa presenti els seus resultats aquest divendres. Aquest dijous, el hòlding ha deixat de cotitzar en borsa a l'espera que es concretés la seva reorganització. La Caixa és la primera entitat d'estalvis a nivell espanyol i europeu i el tercer grup financer de l'Estat. Naixia a principis del segle XX com a entitat privada d'estalvis destinada a treballadors i empresaris, que també els permetia assegurar-se un mecanisme financer en arribar a la vellesa o en cas de malaltia. L'entitat va aprofitar aquest nou model de gestió per escampar-se ràpidament pel territori català i les Balears i va destinar els seus excedents a les obres socials en forma d'assistència social, cultural i cívica. En aquesta línia, l'any 1990, la Caixa d'Estalvis i Mont Pietat de Barcelona es fusionaven.
Desè banc de la zona euro
El nou banc serà el tercer de l'estat espanyol per darrera de BBVA i Banco Santander i serà el desè de la zona euro. Isidre Fainé en serà el seu president mentre que Josep Maria Nin serà el conseller delegat.