directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 15:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El català celebra 20 anys d'entrada en una Unió Europea que el continua menystenint

La Resolució Reding reclamava 'la publicació dels tractats i els textos bàsics de la UE en català' · L'entitat Horitzó Europa demana que es compleixin els compromisos adquirts i que mai s'han complert

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Aquest divendres s'han complert 20 anys de la publicació en el Diari Oficial de les Comunitats Europees (DOCE) de la 'Resolució sobre les llengües de la Comunitat i la situació del català', aprovada pel Parlament Europeu l'onze de desembre de 1990, gràcies a l'impuls de l'eurodiputada i actual vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que va recollir una petició dels parlaments de Catalunya i les Illes Balears. Aquesta determinació va ser el primer pas cap al reconeixement de la llengua catalana a les institucions comunitàries. Entre d'altres coses, la resolució del Parlament Europea recordava que la catalana és una 'llengua mil·lenària parlada per més de deu milions' d'europeus i reclamava 'la publicació dels tractats i els textos bàsics de la UE en català'. L'entitat Horitzó Europa recorda però que els compromisos adquirits per la Unió respecte al català mai s'han complert, alhora que demana a Reding que vetlli pel compliment de l'acord administratiu sobre l'ús del català a la Comissió Europea, signat el 2006 amb el Regne d'Espanya i que encara no ha entrat formalment en aplicació.

Comparteix
   


Etiquetes
La 'Resolució sobre les llengües de la Comunitat i la situació del català' defensava l'ús d'aquesta llengua en la divulgació d'informació relativa a les institucions europees en tots els mitjans, la inclusió del català en els programes de la Comissió de foment de l'aprenentatge de llengües i l'ús del català en les comunicacions orals i escrits fetes per les oficines de la Comissió a Catalunya i Balears.. Per tot això, Viviane Reding va rebre la Creu de Sant Jordi, l'any 1992, a mans del president de la Generalitat de Catalunya.

Horitzó Europa demana més presència del català

Per aquest motiu, l'entitat Horitzó Europa vol homenatjar l'històric compromís de Viviane Reding en favor del reconeixement del català a les institucions de la Unió. Així mateix, com a vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Horitzó Europa li demana que reforci la presència del català a la Comissió Europea i en els programes lingüístics d'aquesta institució així com també que vetlli pel compliment de l'acord administratiu sobre l'ús del català a la Comissió Europea, signat el 2006 amb el Regne d'Espanya i que encara no ha entrat formalment en aplicació.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
David fletxa Badalona
29 de gener de 2011, 20.41 h

Si som tan inútils com per no aconseguir la independència, no ens mereixem que ens reconeguin la llengua. Si Déu premiés els incapaços, el món no avançaria de cap manera


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
29 de gener de 2011, 09.19 h

-fa 20 anys de l'entrada del català. No 'celebra'
-que mai NO s'han complert
-A una unió europea. No 'en'
-divendres ha fet 20 anys. No 'complert'


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 de gener de 2011, 00.04 h

Recordo que al referèndum sobre la constitució europea -constitució on hi figuraven 20 llengües oficials, però no hi figurava el català- la majoria de partits catalans van demanar votar-hi afirmativament. CiU, PSC i ICV entre d'altres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.