El govern actual de CiU 'no és el de la independència', alerta el professor de la UPF Ferran Requejo
Ho assegura en el marc d'unes jornades sobre la descentralització de poders a Europa organitzades pel Centre Català de la Universitat de Nova York
El professor de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Ferran Requejo alerta que el govern actual de CiU 'encara no és el de la independència' i que s'haurà d'esperar a la següent legislatura, 'quan es vegi que ha fracassat la negociació per aconseguir el concert econòmic', per considerar aquesta via. En declaracions a l'ACN en el marc de la jornada Europa, més enllà dels estats (pdf), organitzada pel Centre Català de la Universitat de Nova York, Requejo afirmà ahir que amb l'actual marc constitucional Catalunya 'no pot decidir pràcticament res'. Mmatisà, però, que el moment per a un referèndum 'no és ara', perquè 's'ha de fer bé i no es pot deixar en mans d'alguns aficionats a la política'.
Requejo assegurà que l'executiu de CiU actual 'tal com està en aquests moments, no és un govern per a la independència, encara', recordant que el punt programàtic estrella del Govern Mas 'és aconseguir un pacte fiscal semblant al concert econòmic'. Però va considerar que aquest objectiu, 'a la pràctica', no prosperarà. 'En el moment que això es frustri, en un parell o tres d'anys, a la segona part d'aquesta legislatura, això generarà una nova onada d'independentisme', digué Requejo, afegint que el segon Govern 'sí que tindrà un full de ruta que no podrà ser el que té ara', que és gestionar la crisi i tractar d'aconseguir el pacte fiscal.Davant la possible celebració d'un referèndum sobre la independència, Requejo opina que el moment de fer-ho 'no és ara', perquè 'no hi ha les condicions ni per guanyar-lo ni per organitzar-lo bé'. Pel professor, en el moment de convocar un referèndum s'hauria de fer 'des de les institucions catalanes, des de la Conselleria de Governació, i amb una legitimitat internacional treballada'. Requejo ha dit que organitzar un bon referèndum per a la independència 'implica d'una estratègia prèvia', i que no es pot fer 'a corre cuita' perquè 'si t'equivoques, t'equivoques per bastants anys'. I el model institucional a seguir no seria pas el marcat per l'Ajuntament de Barcelona sobre la consulta de la Diagonal, que Requejo ja va avisar que no tenia cap garantia democràtica, en una entrevista amb directe!cat.
En aquesta línia, Requejo ha remarcat que no s'ha de convocar un referèndum 'd'una manera emotiva i deixada de la mà d'alguns aficionats a la política', insistint que és una qüestió 'molt seriosa, de les més serioses que es pot plantejar un país'. De la mateixa manera, el professor ha volgut recordar que amb l'actual marc constitucional espanyol, 'Catalunya no pot decidir pràcticament res'.
En la jornada Europa, més enllà dels estats, organitzada pel Centre Català de la Universitat de Nova York i pel Centre d'Estudis Europeus i Mediterranis, s'ha analitzat el paper dels subestats del sud d'Europa i el seu rol en immigració i altres polítiques públiques. Durant la jornada, els diferents ponents han debatut sobre l'estat de la descentralització de poders a la Unió Europa, establint una entre la situació que es viu en les regions subestatals del sud d'Europa, com Catalunya o Escòcia.
En l'acte, que ha presentat la presidenta del Centra Català, Mary Ann Newman, hi han participat el catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, Ferran Requejo; el professor de Dret de la Universitat Edimburg, Jo Shaw; el professor de Ciència Política de la Universitat Torino, Luigi Bobbio; Francisco Javier Moreno, investigador del CSIC; la professora del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Eva Ostergaard-Nielsen; i el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Subirats.
L'activitat ha començat amb la taula rodona Quin federalisme al sud d'Europa? El rol dels governs locals entre la governança multinivell i l'europeïtzació. Durant la segona part ha tingut lloc la taula rodona Nous desafiaments territorials pels governs locals al sud d'Europa.