Barcelona retira l'estàtua franquista de 'La Victoria', 36 anys després de la mort de Franco
Hereu: 'Els barcelonins no tenen res a recordar amb orgull d'aquella victòria'
L'Ajuntament de Barcelona ha retirat avui a migdia l'estàtua de La Victoria, vestigi franquista que es trobava a la intersecció entre el passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal en compliment de la llei de la memòria històrica, aprovada al Congrés espanyol, que estableix que desapareguin de l'espai públic els símbols franquistes, tant els que estan en edificis de titularitat pública com privada. L'alcalde, Jordi Hereu, ha afirmat que els barcelonins no tenen 'res a recordar amb orgull d'aquella victòria' i ha explicat que l'estàtua es traslladarà al Museu d'Història de Barcelona. Mig centenar de ciutadans han contemplat l'esdeveniment cridant 'visca la República'.
Els tècnics de l'Ajuntament han tardat gairebé una hora en retirar l'estàtua, que es va col·locar l'any 1939 en aquest punt cèntric de la ciutat després de la victòria de Franco, substituint l'anterior monument dedicat a la República. Ara, en aquesta rotonda que rep el nom de Plaça de Joan Carles I, hi resta sol l'obelisc, que rep el nom popular del 'llapis', juntament amb una placa amb l'escut d'armes monàrquic.
El regidor d'Acció social i ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà (ICV), ha celebrat que 'avui és un gran dia per la ciutat', ja que es retira 'el darrer gran monument franquista que quedava a Barcelona'. Gomà ha volgut destacar la 'tasca constant' dels ecosocialistes per tirar endavant aquesta iniciativa.
Restitució democràtica
La Comissió de la Dignitat ja ha demanat a l'alcalde, Jordi Hereu, que al seu lloc hi restauri 'de manera immediata' el fris 'on hi havia la inscripció de la dedicatòria al monument a Pi i Margall [president de la I República espanyola] amb la data de naixement i mort i el medalló amb l’efigie del polític que encara es conserva'.
A banda d'aquesta restitució immediata, la Comissió també aspira a què el consistori també inicii les accions necessàries per a restituir-hi l’estàtua primigènia de la Victòria, obra de Josep Viladomat, situada allí durant la II República i que les autoritats franquistes van substituir per l'actual amb voluntat expressa de representar la victòria del feixisme sobre la democràcia. Des del 1990, l'estàtua originària es troba a la plaça de Llucmajor.
'La restitució del monument a l’estat original és un deure per a tancar un acte d’oprobi dels franquistes, especialment de restitució d’un monument erigit per subscripció popular', afirma la Comissió.
Cap dels responsables municipals no ha esclarit si se substituirà l'estàtua de la Victòria amb algun altre monument, però tots han coincidit en què, en cas que s'acabi fent, hauria de ser amb la participació i amb el consens dels ciutadans de Barcelona.
El Museu d'Història de Barcelona s'ocuparà de la restauració de la peça, que porta molts anys a la intempèrie, i un cop feta la rehabilitació, passarà a formar part de la secció d'art contemporani del museu. El consistori mantindrà l'obelisc, erigit pel propi ajuntament l'any 1931.
Protesta de les JERC
La retirada de l'estàtua ha anat acompanyada d'un acte de protesta de les joventuts d'Esquerra Republicana. En concret, els joves independentistes de l'Eixample han desplegat una pancarta durant l'acte que proclamava 'Ni símbols franquistes, ni franquistes. Als Països Catalans decidim democràcia!' i on també s’hi podia llegir 'feixisme mai més!'.