directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 09:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Barcelona retira l'estàtua franquista de 'La Victoria', 36 anys després de la mort de Franco

Hereu: 'Els barcelonins no tenen res a recordar amb orgull d'aquella victòria'

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat avui a migdia l'estàtua de La Victoria, vestigi franquista que es trobava a la intersecció entre el passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal en compliment de la llei de la memòria històrica, aprovada al Congrés espanyol, que estableix que desapareguin de l'espai públic els símbols franquistes, tant els que estan en edificis de titularitat pública com privada. L'alcalde, Jordi Hereu, ha afirmat que els barcelonins no tenen 'res a recordar amb orgull d'aquella victòria' i ha explicat que l'estàtua es traslladarà al Museu d'Història de Barcelona. Mig centenar de ciutadans han contemplat l'esdeveniment cridant 'visca la República'.

estàtua, victoria, diagonal, franquisme
Comparteix
   


Etiquetes

Els tècnics de l'Ajuntament han tardat gairebé una hora en retirar l'estàtua, que es va col·locar l'any 1939 en aquest punt cèntric de la ciutat després de la victòria de Franco, substituint l'anterior monument dedicat a la República. Ara, en aquesta rotonda que rep el nom de Plaça de Joan Carles I, hi resta sol l'obelisc, que rep el nom popular del 'llapis', juntament amb una placa amb l'escut d'armes monàrquic.

El regidor d'Acció social i ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà (ICV), ha celebrat que 'avui és un gran dia per la ciutat', ja que es retira 'el darrer gran monument franquista que quedava a Barcelona'. Gomà ha volgut destacar la 'tasca constant' dels ecosocialistes per tirar endavant aquesta iniciativa.

Restitució democràtica
La Comissió de la Dignitat ja ha demanat a l'alcalde, Jordi Hereu, que al seu lloc hi restauri 'de manera immediata' el fris 'on hi havia la inscripció de la dedicatòria al monument a Pi i Margall [president de la I República espanyola] amb la data de naixement i mort i el medalló amb l’efigie del polític que encara es conserva'.

A banda d'aquesta restitució immediata, la Comissió també aspira a què el consistori també inicii les accions necessàries per a restituir-hi l’estàtua primigènia de la Victòria, obra de Josep Viladomat, situada allí durant la II República i que les autoritats franquistes van substituir per l'actual amb voluntat expressa de representar la victòria del feixisme sobre la democràcia. Des del 1990, l'estàtua originària es troba a la plaça de Llucmajor.

'La restitució del monument a l’estat original és un deure per a tancar un acte d’oprobi dels franquistes, especialment de restitució d’un monument erigit per subscripció popular', afirma la Comissió.

Cap dels responsables municipals no ha esclarit si se substituirà l'estàtua de la Victòria amb algun altre monument, però tots han coincidit en què, en cas que s'acabi fent, hauria de ser amb la participació i amb el consens dels ciutadans de Barcelona.

El Museu d'Història de Barcelona s'ocuparà de la restauració de la peça, que porta molts anys a la intempèrie, i un cop feta la rehabilitació, passarà a formar part de la secció d'art contemporani del museu. El consistori mantindrà l'obelisc, erigit pel propi ajuntament l'any 1931.

Protesta de les JERC

La retirada de l'estàtua ha anat acompanyada d'un acte de protesta de les joventuts d'Esquerra Republicana. En concret, els joves independentistes de l'Eixample han desplegat una pancarta durant l'acte que proclamava 'Ni símbols franquistes, ni franquistes. Als Països Catalans decidim democràcia!' i on també s’hi podia llegir 'feixisme mai més!'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
1 de febrer de 2011, 10.30 h

#5 A bon arbre t'has arramblat citant al feixista d'en pla, espia a favor d'en francu, que per això el deixaven escriure en català. Ara ja només falta que esmentis l'altra desgraciat d'en dalí. Però com que tu entre moltíssims altres catalanets sou tant o més renegats que el propi Judes, que era un sant al costat vostre, els esmenteu i lloeu, llegiu els seus llibres i aneu a visitar els museus d'aquesta gentalla inmunda, de la mateixa manera que voteu els altres renegats, anticatalaniste... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
31 de gener de 2011, 13.20 h

El meu condol a tots els TROLLS , espanyols i/o de l'Estartit que tenen l'amabilitat de visitar-nos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
31 de gener de 2011, 12.13 h

(SIC) "..... ja que es retira 'el darrer gran monument franquista que quedava a Barcelona". Mentida punyetera. No tergiverseu les coses. Resta un símbol franquista insultant a la intel·ligència de qualsevol persona que no tingui els ulls tapats per les benes que us han posat: Un símbol materialitzat en un museu. Un símbol falangista i franquista acabat d'assignar de bell nou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
31 de gener de 2011, 10.19 h

#3 Son igual d'espaÑÑoles, company.

Ja ho deia el palafrugellenc Josep Pla, el més semblant a un espsaÑÑol de dretes és un espaÑÑol d'esquerres.

També un destacat "sòci" d'ERC que arribà a presidente de la República EspaÑÑola digué que a Catalunya calia bombardejar-la cada 50 anys.

Ja veus!.

Ara!...pel que sembla, els d'ERC, d'ençà a aleshores i fins ara, sembla que heu cambiat poc. L'ùnic d'ERC que sabia quin pa s'hi donaba fou el President Maciá, i des de la seua mort,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
30 de gener de 2011, 20.15 h

VISCA CATALUNYA CATALUNYA LLIURE!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
30 de gener de 2011, 19.10 h

#2 És igual república q feixisme?
Es força insultant q equiparis la bandera republicana amb la franquista, clar q si l'unic q et molesta es q siguin espanyola queda clar quin es el teu pensament


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de gener de 2011, 18.24 h

I vinga banderes espaÑoles!!!

O és que la "tricolor" no és tant espoaÑola com la "rojigualda"?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.