directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 00:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El primer museu dedicat al canvi climàtic es construirà a Lleida

L'edifici ha de ser un exemple de 'sostenibilitat autèntica'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Museu de la Ciència que s'ubicarà al turó de Gardeny de Lleida, serà el primer dedicat al canvi climàtic. Les obres de l'edifici començaran durant el 2009. Aquest dijous un jurat d'especialistes escull, d'entre 90 projectes arquitectònics, el que finalment s'executarà. La convocatòria del concurs d'idees pel nou museu de la ciència, el medi ambient i el clima, que promouen l'ajuntament de Lleida i la Fundació 'La Caixa', ha despertat l'interès d'un gran nombre d'arquitectes que imaginen molts tipus diferents d'edificis per acollir un projecte museogràfic, que segons el director medioambiental de la Fundació 'La Caixa', Jorge Wagensberg, ha de ser un exemple de la sostenibilitat autèntica.

Comparteix
   

Aquest divendres es donarà a conèixer el projecte guanyador que s'haurà d'adequar a un contingut basat en la museologia moderna i esdevenir en sí mateix un observatori científic per tots els visitants.

El jurat, constituït aquest dijous a primera hora del matí, dictaminarà en unes hores el projecte guanyador, que seguirà el model dels Cosmocaixa que hi ha a Madrid, Barcelona i Palma de Mallorca. A més de l'alcalde de Lleida i de Jorge Wagensberg, el jurat el formen Cristina Ballesté, gerent de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU); els arquitectes Lluís Clotet, Beatriz Matos, Roberto Ercilla, Salvador Giné, en representació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; Rafael Nadal, en representació del Col·legi d'Aparelladors de Lleida, i el biòleg Emili Loncà. Amb veu però sense vot, hi participen com a assessors l'arquitecte Joan Blanch; Hernán Crespo, de la Fundació la Caixa; i Ramon Fité, arquitecte de l'EMU.

Segons l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'actuació, que s'emmarca dins del pla de barris de la Mariola, potenciarà el coneixement científic i del medi ambient del nostre planeta i 'convertirà Lleida en una referència amb tota la seva potencialitat educativa i cultural'. Segons Ros, aquest museu serà un equipament 'de Lleida, pel conjunt del país'.

El paer en cap s'ha mostrat molt satisfet de l'alta participació en concurs d'idees, que ha relacionat amb l'interès del tema, i amb la potent tradició museogràfica de la Fundació 'La Caixa'.

Per la seva banda, el director de l'àmbit medioambiental de la Fundació 'La Caixa', Jorge Wagensberg, ha destacat el fet que en aquest projecte es pugui projectar tant el contingut com el continent, 'en plena harmonia des del principi'. Wagensberg ja ha avançat que el Museu de la Ciència de Lleida mesclarà objectes i fenòmens amb la bellesa i el què ell ha anomenat 'la metàfora museogràfica'. Segons el responsable de 'La Caixa', hi ha dues maneres de canviar el comportament de la gent respecte el canvi climàtic: 'donant regles i normes, o fent que el ciutadà descobreixi ell mateix quines són les normes del canvi climàtic'.

Jorge Wagensberg ha explicat que en la selecció del millor projecte es buscarà que el continent sigui en sí mateix contingut. A més, 'haurà de ser un exemple de la sostenibilitat autèntica, i amb la manera més intel·ligent i moderna possible d'estalvi d'energia, s'ha d'adequar a la museologia moderna'.

Un cop decidit el projecte caldrà buscar el nom comercial del què ara s'anomena Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima de Lleida. El futur museu tindrà una superfície de 2.400 m2, a més d'altres espais a l'entorn de l'edifici, i s'ubicarà a l'antiga residència de suboficials situada al Turó de Gardeny, el mateix àmbit que el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) i el futur Parc de les Humanitats.

L'Ajuntament de Lleida construirà l'equipament i urbanitzarà l'entorn, mentre que 'la Caixa' desenvoluparà el projecte 'Aquí, planeta Terra' a l'interior del museu. El nou equipament també acollirà la Fundació Joan Oró.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.