directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La República Catalana, proclamada de nou

El rodatge del telefilm '14 d'abril. Macià contra Companys', aplega centenars de voluntaris vestits de l'època

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

La República Catalana s'ha proclamat de nou. El motiu ha estat el rodatge d'una de les escenes cabdals del telefilm '14 d'abril. Macià contra Companys', que recrea la mítica proclamació de Francesc Macià des del balcó de la Generalitat. El film, dirigit per Manuel Huerga, és un projecte ideat pel periodista, historiador i responsable de la productora Minoria Absoluta, Toni Soler. 'A la gent els varem demanar si volien tornar a proclamar la República, només això', ha assenyalat Soler per explicar la crida que han fet perquè desenes de voluntaris s'acostessin fins la plaça de Sant Jaume per fer de figurants. Tal com va avançar directe!cat, la única condició per participar al rodatge era anar vestit de l'època. Al final han estat 500 les persones aplegades a la plaça per acompanyar Macià, Companys i tot l'equip de filmació. Podeu veure més imatges de la 'proclamació' a la galeria fotogràfica del rodatge.

La pel·lícula és una ficció televisiva la qual, emprant el llenguatge de 'fals documental', rememora els fets succeïts entre el 14 i el 17 d'abril del 1931, dies en què va estar vigent la República Catalana. Un document periodístic rodat presumptament el 1932, on els protagonistes expliquen en primera persona el que van viure arran dels fets. El repartiment està encapçalat pels actors Pere Ponce, que encarna a Lluís Companys, i Fermí Reixach, que dóna vida al president Macià.
 

En declaracions a l'ACN, Toni Soler ha afirmat que aquest diumenge és el dia en què 'gravem l'escena principal', jornada en què es 'proclama la República'. Primer, des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona i posteriorment des del Palau de la Generalitat, llavors seu de la Diputació Provincial. 'Hem comptat amb la col·laboració de molts ciutadans que han vingut vestits de l'època, intentant recordar el que segurament els seus avis els hi van explicar en el seu dia', ha comentat.

 

Les desenes de persones que s'han acostat fins a la plaça de Sant Jaume -menys de les inicialment previstes per la pluja que ha caigut a primera hora del matí-, s'han vestit a consciència per tal que el seu personatge resultés el més creïble possible, encara que només apareguin finalment uns segons a la pel·lícula i sense pronunciar ni una paraula del guió. A la Pilar no li fa res fer de 'bulto', com diu. 'Jo faig teatre amateur i m'encanta tot això', ha explicat. De la convocatòria s'ha assabentat, com molta altra gent, a través de Facebook.
 

La Petra, per la seva banda, també ha fet ús d'Internet per documentar-se i cercar fotografies per saber com es vestia la gent als anys trenta. 'Després, he regirat una mica l'armari de la iaia, i amb una cosa i una altra ja hem fet tot el guarniment', ha explicat. En Carles, vestit de carrer però com si estiguéssim al 1931, ha vingut acompanya de la seva filla Ivet, de quatre anys. 'Anit vam fer un passi de models davant els avis, i ens deien el que era adient i el que no', ha narrat.

 

La minuciositat d'alguns voluntaris per anar ben caracteritzats és tal, que fins i tot s'han vist articles originals, que ara són autèntiques antiguitats. És el cas de l'Isidre Rodrigo 'Rodri', que va vestit de reporter, equipat amb una càmera de fotos que té gairebé cent anys. 'I encara funciona!' ha subratllat. 'Aquesta càmera pertanyia als nostres pares', ha relatat aquest senyor septuagenari 'jo sempre he fet alpinisme i aquesta càmera l'he fet servir sempre per fer fotografies impressionants', ha remarcat.
 

Per a la productora, el repte és que el telefilm s'emeti a la televisió precisament el 14 d'abril d'enguany, quan es commemori el 80 aniversari de la proclamació de la República Catalana.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
LLUIS fletxa bcn
10 de març de 2017, 13.08 h

Entrevista a Lluís Salvadó

"Las grandes empresas pagarán más impuestos en Cataluña tras la independencia"


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Lluis fletxa bcn
15 de novembre de 2016, 19.35 h

El 6 de diciembre de 1978 los españoles mayores de 18 años fueron convocados a votar en referéndum la aprobación o no de la Constitución Española. Un 88% de los votantes dijeron «sí», aunque en Andalucía, Canarias, Murcia y Cataluña se superó el 90%. En ésta última, los votos afirmativos fueron Barcelona, 90,38%, Gerona 89,78%, Lérida 91,34% y Tarragona 90,99%.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
12 d'octubre de 2016, 12.12 h

#10
#11
#12 Bejota, ho saps que no és bo anar borratxo ja al principi de la tarda? Espera a beure la primera copa a les 8 del vespre, i el cos t'ho agrairà


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
LLUIS fletxa bcn
29 de setembre de 2016, 16.07 h

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9N.

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
LLUIS fletxa bcn
9 de setembre de 2016, 15.59 h

N.B. REPUBLICA CATALANA CONFEDERADA AMB LA RESTA DEL ESTAT ESPANYOL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
LLUIS fletxa bcn
9 de setembre de 2016, 15.57 h

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones" .

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado. ".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Josep de Bna. fletxa Barcelona
14 de novembre de 2015, 17.46 h

#3 resposta al pep del Ampurdá
Per la forma d'expressar-te, dedueixo que ets un extremista radical i segurament votant de la CUP. No es pot anar d'aquesta manera per la vida destruint tot el que s'aparta de la vostre manera de veure les cosses, doncs es una utopia la vostre forma de entendre la vida. Sempre els mes intel-ligents i forts, estaran per sobre els febles i mansos, tan si es en forma de capitalisme com de un poder totalitari i autoritari. Sempre ha estat així i seguirà sent , e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pep fletxa Alt Empordà
31 de gener de 2011, 18.38 h

Ex-votant, sempre et descuides de contestar-nos tot el que et preguntém . Tens algun problema d'enteniment? que ets curtet?
Mai un ex-votant d'un partit és fa tant talibà d'un altra. Ah coi ,ara ja se perquè vares deixar de votar ERC i ara votes i ets un talibà de CiU, perquè a part de deixar de ser independentista per passar a ser unionista, ets curtet. Definitiu!!!
Contesta les preguntes que et fa la gent coi, si és que les entens clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ivan fletxa Avinyó
31 de gener de 2011, 17.38 h

#6 Si CIU no és un partit espanyolista perquè regala milions d'euros a les concessionàries d'autopistes madrilenyes? Per què va votar a favor de la Llei de partits (un dels atacs més durs contra el nacionalisme mai vist)?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
31 de gener de 2011, 17.27 h

#5 EspaÑolista?...per espaÑolista m'hi surt PP...i P$OE, el vostre "sòci estratègic" al que heu lliurat i lliurareu les claus de totes les institucions catalanes que en teniu ocasió.

Per cert, ara que hi estem possats, només cal veure TV3 i llegir les noticies per veure que la llevor del tripartit només és a la espera que algun dia es tornin a donar les situacions adients per repetir-lo a on calgui. Si sumessiu, Déu no ho vulgui, ben aviat ho tornareiam a veure a l'ajuntament de Barce... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.