Poca presència catalana al festival Grec 2007
Tan sols el 26% dels espectacles són en la nostra llengua
Ja s'ha presentat la programació del Festival Grec 2007, que en la seva 31a edició omplirà de dansa, música, teatre i circ l'estiu barceloní. Del 26 de juny al 5 d'agost es veuran 70 espectacles dels quals un 60% és teatre. Segons la organització, aquesta edició és "més internacional que mai". Guanya en internacionalització a canvi de limitar la presència d'autors catalans. Tan sols hi ha 21 produccions pròpies i 19 espectacles en català.
Entre els criteris que s'han tingut en compte a l'hora de traçar la programació del Festival Grec, figura la voluntat d'innovar sense por de dirigir-se a tots els públics, diferenciar-se de la resta del sector a partir de la qualitat, l'experimentació i el risc, i tenir molt clar que el festival està dirigit a la ciutat.Sobre aquest últim aspecte, el director ha assenyalat que el festival s'ha de convertir en un 'catalitzador' de l'activitat local per després aconseguir l'interès internacional. "Cal que el festival aconsegueixi fer viure aquesta creativitat que flota arreu de Barcelona" i després atraurà l'atenció i l'interès internacional, que permetrà exportar el talent i atraure espectacles estrangers. Per al director, aquestes dues coses van juntes, i ha afegit que el més important no és començar ampliant l'oferta d'espectacles estrangers, perquè el convertirien en un festival 'de vitrina', sinó que el que s'ha d'aconseguir és 'mobilitzar' i 'connectar' amb el públic de Barcelona.
La programació
La dansa contemporània incrementarà la seva presència (essent un 18% del total), no només amb l'espectacle inaugural 'Sacred Monsters', que fusionarà els diferents estils dels ballarins internacionals Sylvie Guillem i Akram Khan, sinó també amb muntatges com 'Moon Water' del Cloud Gate Dance Theatre de Taiwan, que visitarà per primer cop l'Estat espanyol; 'El salt de Nijinski' de la Companyia Art Trànsit Dansa, dirigit per Maria Rovira, o Eva Yerbabuena i el muntatge 'Santo y seña', entre d'altres. També inclourà la celebració del Festival Internacional de Dansa Contemporània en Paisatges Urbans amb la participació de companyies estrangeres.
Pel que fa als espectacles teatrals, que concentren el 66% de la programació, s'inclouen propostes internacionals com 'Long Life' del Nou Teatre Riga (Letònia); la relectura d'un text de Txèkhov, 'Gaivota. Tema per a un conte breu', a càrrec de l'argentí Enrique Díaz; 'La famiglia dell'antiquario' amb direcció de Lluís Pasqual; els textos de Copi, en el vintè aniversari de la seva mort, amb 'Los Copi(s) i 'Eva Perón' sota la direcció de Marcial Di Fonzo Bo i amb la col·laboració especial d'Àngel Pavlovsky en el primer muntatge, i '4.489 Psicosis', dirigit per Luciano Cáceres.
Entre les propostes fetes aquí, figuren títols com 'Conte d'Hivern' de Shakespeere, dirigit per Ferran Medico i coproduït amb el CAER de Reus; 'El maletí o la importància de ser algú' dirigit per Josep Maria Mestres; 'En cualquier otra parte' d'Àlex Mañas, premi SGAE 2006; l'adaptació que Àlex Rigola fa de la novel·la '2666' de Roberto Bolaño; 'Krapp, última gravació' de Beckett, a càrrec de Jordi Coca; 'Fedra' de Juan Mayorga i amb la participació d'Ana Belén; el viatge al món dels desheretats que proposa Carlota Subirós a 'King', i l'espectacle 'Imperium' de La Fura dels Baus', estrenat fa poc a Beijing (Xina).
Propostes musicals
La música ha estat un dels pilars que calien 'treballar a fons' per 'justificar' la seva presència dins el festival, segons ha dit el director. Entre els convidats aquest any, figuren noms consolidats com Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda, Jorge Drexler, Chucho i Bebo Valdés, Medeski Scofield Martin & Wood, i Lenin, juntament amb veus més noves com Shuarma (el vocalista d'Elefantes), Antony & the Johnsons, Gonzales, l'italià Vinicio Caposssela o Pascal Comelada, que participa per primer cop al festival.
La música també es barrejarà amb la multimèdia i la imatge, com el concert que Michael Nyman oferirà interpretant en directe la música que ha compost per al film soviètic Man with a Movie Camera o Laurie Anderson i el seu nou espectacle 'Homeland'.
La música clàssica estarà a l'Auditori, amb el concert de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb direcció de Carlo Rizzi o 'Orlando furioso!', un muntatge dirigit per Roland Olbeter i les veus del tenor Antoni Comas i la mezzosoprano Claudia Scneider.
Les noves apostes
El festival d'enguany dedica un espai a l'experimentació. Així s'inclou el festival biennal Inn Motion que es farà al CCCB, experiències multimèdia com 'Lenin is mine?', una reflexió sobre el comunisme de Semolina Tomic, o 'God is a DJ' centrat en el món dels reality shows. També es presentaran dos work in progress, on els creadors mostraran el seu procés de creació, titulats 'Caldera Express'07' i 'Europe is living a celebration', de dansa i teatre respectivament, o les converses de Pau Miró, Marc Rosich i Jordi Prat sobre la seva relació amb els llibres a Llegir a la Cuina.
Per primer cop el festival s'obrirà al públic familiar i ho farà amb 'Romeo i Julieta' de S. Prokofiev amb la companyia Per Poc i l'Orquestra Simfònica del Vallès i amb 'El meravellós màgig d'Oz', a càrrec de la companyia La Trepa, que celebra trenta anys. També es farà una trobada de creadors de teatre per a tots els públics el 13 de juliol.
El circ també hi serà present, ocupant els jardins i l'amfiteatre del Teatre Grec, amb la Nit del Circ i la programació d''El circ de Sara' a càrrec de l'Ateneu Popular 9 Barris.
El festival en xifres
Aquesta nova edició presentarà un total de setanta propostes artístiques, de les quals 30 seran teatrals, 28 musicals i 12 de dansa. En total es faran 318 representacions, que es podran veure en dinou espais diferents. Aquest any s'han fet 21 produccions pròpies, s'han inclòs 21 espectacles en català i 24 muntatges estrangers.
El pressupost d'aquest any és de 4,4 milions d'euros, dels quals 2,6 milions d'euros provenen de l'Ajuntament de Barcelona; 720.00, d'altres administracions; 480.000, en patrocinis, i 590.000 euros, en la previsió de venda d'entrades. En total se'n posaran a la venda 150.000, a un preu mitjà de vint euros, que podrà oscil·lar des d'un mínim de cinc euros fins a un màxim de 48 euros.
També compten amb l'aportació de 600.000 euros de la Generalitat, a través d'un conveni que es renovarà per als pròxims anys.
Durant l'acte, s'ha comptat amb la presència del secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltas; l'alcalde de Barcelona en funcions, Jordi Hereu, i el seu regidor de Cultura també en funcions, Carles Martí, que s'han mostrat molt satisfets per la proposta artística elaborada pel nou director del festival.
El cartell del festival és obra de l'estudi de disseny i comunicació gràfica Lamosca, i s'inspira en els colors del capvespre d'estiu.