directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Alex Salmond: 'l'argument per voler ser independents és perquè som una nació'

El Primer Ministre escocès visita Catalunya i parla a TV3

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha dit aquest matí a Barcelona que el principal argument pel que Escòcia vol la independència és perquè és una nació i 'les nacions, en general, són millor si tenen autogovern', ha dit. Salmond ha dit que els arguments econòmics també tenen el seu pes i ha considerat que en moments de crisi com l'actual és molt important tenir el màxim grau d'independència política. En la seva opinió no és tant important per les polítiques que es puguin emprendre com pel fet de tenir la capacitat de reaccionar, per poder ajudar les famílies en moments de crisi i això, en la seva opinió 'és un argument molt fort'.
alex salmond snp Scottish National Party escocia
Alex Salmond, número 1 del SNP

Comparteix
   

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha dit en el transcurs d'una entrevista al programa 'Els matins', de TV3, que els unionistes farien malament de no voler una consulta popular sobre la independència d'Escòcia ja que creu que poden defensar la posició contrària. Salmon ha explicat que no preguntar a la gent seria una 'pocasoltada' ja que, segons ha dit, hi ha molta gent que vol donar la seva opinió i que cal que siguin ells els que decideixin quin ha de ser el seu futur 'i això ho volem fer el 2010' ha explicat. Salmond ha expressat el seu convenciment que el govern de Londres no dirà que no a la independència d'Escòcia si el país així ho decidís, tot i que ha admès que tots dos parlaments tenen polítiques diferents, com per exemple, respecte de la guerra d'Irak. Salmond ha explicat que el govern de Londres està en contra de la independència, i faran tot el que puguin per impedir-ho, però estan d'acord en permetre que es faci la pregunta.

Salmond ha afirmat que totes les nacions són interdependents, i que dins d'aquesta interdependència també és útil 'i diria que gairebé cabdal per als països petits comptar amb la màxima capacitat i autonomia', ha assegurat, tot afegint que també tenen relacions que van més enllà d'Europa, com la Commonwhealth, però ha insistit que la seva idea és ser independents dins de la Unió Europea i dins la Commonwhealth, que es pot defensar aquesta unió social però sempre des d'un país independent.

El primer ministre escocès creu que la reacció immediata davant una tempesta financera és donar més suport al govern central, però després d'uns quants mesos, la gent es comença a qüestionar, com s'ha originat la crisi, si no estaria bé tenir un govern escocès que pogués contrarestar els efectes de la crisi. 'Seria tota una fortalesa pel poble escocès' ha dit, tot afegint que tenir competències en tributació seria un aspecte molt important. També ha dit que estaria disposat a acceptar l'euro.

Salmond ha explicat que volen estudiar el model de TV3 ja que també pretenen obtenir les competències de difusió que actualment té el govern de Londres, tot i que tenen un acord amb la BBC per disposar d'un canal en gaèlic a través de BBC Alba.

Salmond també ha explicat que un bon sistema educatiu ajuda a la independència ja que 'les persones cultes i educades voten a favor de la independència' i ha afegit que és de vital importància per aportar confiança al públic governar bé en les àrees de les quals es té competències i ha argumentat que si poden governar bé l'educació i la sanitat també poden governar l'economia. Segons ha dit, la confiança en el govern és un argument per demanar més competències i s'ha mostrat satisfet del nivell de l'educació a Escòcia però ha afegit que hi ha moltes coses que admiren de Catalunya i ha posat com a exemple que ara analitzen què es va fer a Barcelona pels jocs per aplicar-ho a Glasgow, que ha d'acollir els jocs de la Commonwealth.

Salmond ha dit que li agrada que Catalunya es fixi en el seu procés cap a la independència però ha dit que 'cada terra fa sa guerra, cada nació ha de buscar la seva manera d'aconseguir les coses'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
15 de desembre de 2008, 18.42 h

Un bon grapat d'arguments, però el més important és que deixa ben palès que hi ha governs democràtics i altres que no ho són gens.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
anna fletxa cat.
15 de desembre de 2008, 16.35 h

Es l'unic argument vàlit i el millor que te una Nació, per voler l'Independència. Ni mes ni menys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.