directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Es construeix un submarí català, l'Ictineu 3

Coincidint amb la celebració de l'Any Narcís Monturiol

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El casc de pressió del submarí Ictineu3 ja té maqueta a tamany real. La peça és clau perquè haurà d'aguantar la pressió d'una nau capaç d'anar a 1.200 metres de profunditat. 'Serà el més profund del món amb una cúpula de metacrilat d'aquestes proporcions'. Sense tenir en compte la cúpula 'és el novè més profund del món' explica el director de l'empresa, Pere Forès. Es mostra confiat en tenir-lo enllestit a finals del 2009 o principis del 2010, per celebrar l'Any Narcís Monturiol, l'inventor de l'Ictineu1, el primer submergible. Els treballs d'elaboració es poden contemplar al taller situat al Museu Marítim de Barcelona. Serà el primer submarí de Catalunya i de l'estat espanyol.

Comparteix
   

El submarí tindrà molts usos. Se'n beneficiarà la ciència, la biologia submarina, la geologia submarina, però també l'arqueologia submarina i el medi ambient, explica Forès, perquè 'el fons de les aigües dels Països Catalans per desgràcia són de les més contaminades del món'. Una de les seves primeres tasques seria fer un estudi seriós per veure en quin estat està el fons del mar i després iniciar uns altres estudis per veure com podem netejar-lo abans que els plàstics abandonats no hagin entrat a la cadena alimentària de les espècies.

La idea per fer el submarí es va concretar el 2004 quan Forès tornava d'un viatge a Amèrica amb un vaixell que havia construït ell mateix. Quan passava per les illes Açores es va trobar un submarí científic i hi va passar tres mesos treballant. Aquesta vivència li va fer plantejar que 'si a Portugal poden tenir un submarí científic, per què no en podem tenir un a Catalunya?'.

Però d'idees genials en té molta gent, el difícil és posar-les en pràctica. Forès va 'enredar' altra gent i ha treballat 'tres anys i mig sense cobrar' juntament amb quatre persones més. Considera que 'al final ha sortit perquè clamava al cel, hi havia una necessitat urgent'. Explica que quan es va enfonsar el Prestige no hi havia cap submarí i manca tecnologia submarina per investigar qualsevol cosa al mar.

A l'aparell hi podran anar tres persones, un o dos pilots depèn de la dificultat de la feina. Podrà estar vuit hores al fons del mar, 'ens cansarem abans les persones que les bateries del submarí', explica Forès. El nivell de seguretat és molt alt, perquè ha de poder estar 12 dies al fons del mar en cas d'emergència. La seva lleugeresa permet que qualsevol vaixell oceanogràfic el pugui portar.

Costarà al voltant d'1,5 MEUR. Aconseguir els recursos no ha estat fàcil. El 2005 van muntar una associació i el 2007 se'n va afegir una altra i es va muntar l'empresa per fer efectiva la construcció del submarí. A més d'alguns préstecs han rebut inversions del Departament de Medi Ambient i de La Caixa.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.