directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Joan Tardà insta el govern espanyol a defensar que es recuperi l'himne que Pau Casals va fer per l'ONU

També demana que les Nacions Unides commemorin el 40 aniversari del concert de Casals a la seu de Nova York com un acte d'homenatge a la pau i la llibertat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El diputat d'ERC al congrés espanyol Joan Tardà ha registrat una proposició no de llei per tal que l'ONU recuperi l'himne que li va fer Pau Casals i el faci oficial, segons ha pogut saber l'ACN, En aquesta iniciativa s'insta al govern espanyol a defensar que Nacions Unides adopti un himne oficial durant aquest 2011 amb motiu del quaranta aniversari de l'impuls d'aquest projecte per part del llavors secretari general de l'ONU, U Thant. L'objectiu és que l'himne sigui el que va composar Pau Casals per aquesta ocasió. També es demana que les Nacions Unides commemorin el 40 aniversari del concert de Pau Casals a la seu de Nova York com un acte d'homenatge a la pau i la llibertat.



Comparteix
   


Etiquetes
Per últim ERC, demana al govern espanyol que s'insti a l'ONU a intensificar la col·laboració amb les organitzacions que promouen la figura i obra de Pau Casals En l'exposició de motius d'aquesta proposició, ERC defensa que Pau Casals sempre va mantenir una 'dedicació encomiable' amb la defensa de la pau i de la llibertat, com n'és exemple la seva implicació en concerts benèfics o accions humanitàries.

Amb aquestes peticions, ERC es fa ressò de l'entrevista que la vídua del compositor, Marta Casals, va concedir a l'ACN i en la que demanava que el govern espanyol utilitzés tota la maquinària de l'Estat per fer d'aquesta obra de Casals l'himne oficial de l'ONU. Precisament serà aquesta la petició que faran els republicans al Congrés dels Diputats per tal que Nacions Unides adopti un himne oficial durant aquest 2011 amb motiu del quaranta aniversari de l'impuls d'aquest projecte per part del secretari general de l'ONU, U Thant. L'objectiu és que l'himne sigui el que va composar Pau Casals per aquesta ocasió o alternativament si s'opta per una composició que no requereixi acompanyament simfònic que aquesta sigui 'El Cant dels ocells'.

El text recorda que tot i l'encàrrec que el secretari general, U Thant, va fer a Pau Casals, l'himne mai va arribar a ser adoptat oficialment com a himne de l'organisme. Segons l'organització, prossegueix el text, l'ONU 'no manté un arxiu de composicions musicals ni accepta suggeriments al respecte'. Tot i així, 'existeix un consens, reconegut per la mateixa Assembla General, que creu necessari adoptar un himne oficial, reservant-se el dret de seleccionar-lo i aprovar-lo', encara que 'fins al moment no s'ha pres cap decisió'.

Nacions Unides no té un himne oficial, o això és el que l'organització puntualitza quan se li pregunta al respecte. Però el 1971, el secretari general de l'ONU a l'època, U Thant, va encarregar a Pau Casals un himne per a l'organització que fos un cant per la Pau. El 2011 fa 40 anys que el mestre va compondre aquest himne i, coincidint amb aquest aniversari, Marta Casals ha instat el govern espanyol a fer el primer pas per recuperar-lo. En una entrevista a l'ACN, Marta Casals va assegurar que 'seria molt oportú' que la missió espanyola davant l'ONU proposés que el cant per la pau del violoncel·lista es tornés a tocar. 'Algú ho ha de fer i és difícil en una organització on hi ha tantes veus', va afirmar.

Per Marta Casals, l'himne que el violoncel·lista català va fer per a Nacions Unides no s'ha consolidat perquè a l'ONU 'no estaven acostumats a utilitzar-lo'. Segons ella, contràriament als Estats Units, en què l'himne té molta importància perquè 'tothom sent la seva pàtria' amb intensitat, a l'Organització de les Nacions Unides 'són massa nacions'. La vídua de Pau Casals, però, va considerar que cal recuperar aquest cant per la pau i que s'ha de començar a tocar de nou en actes 'oficials i privats' de les Nacions Unides fins que la seva interpretació 'sigui una tradició'.

'Quan U Thant era secretari general aquest himne es tocava sempre, quan entrava, quan sortia', recorda Casals, 'però quan va morir va quedar en l'oblit', lamenta. 'Encara guardo les cartes de U Thant quan va demanar a Pau Casals que composés aquest cant per la pau', destaca amb melangia.

Coincidint amb el quaranta aniversari de la creació de l'Himne de les Nacions Unides, Marta Casals ha instat tant el govern espanyol com el català a treballar perquè aquest cant es torni a tocar i es faci conèixer. 'És la música, moltes vegades, la que rescata gent de diferents ideologies', ha dit Casals, afegint que s'ha de fer 'el possible' per promoure-la. 'Ho va fer John F. Kennedy', ha destacat, en referència a la invitació que el president dels Estats Units va fer a Pau Casals el 1961 perquè anés a tocar a la Casa Blanca. 'Però ningú ho ha fet per a les Nacions Unides', opina.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.