directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 05:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tura i Hereu comencen la batalla per Barcelona

Es manté la tensió entre les dues candidatures · El PSC renya els aspirants per enfrontar-se 'per les formes' i no pel 'futur de Barcelona'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Aquest divendres comença oficialment el període de campanya per escollir en primàries el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona per a les properes municipals. La guerra oberta al partit arran de la decisió de l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura, de plantar cara a l'actual alcalde, Jordi Hereu, i les discussions sobre les condicions per a les primàries que van marcar l'inici del procés, segueixen sent la tònica dominant. Un cop resolts els requisits d'avals a favor de Tura, aquest dijous la picabaralla entre els candidats se centrava en les condicions del debat cara a cara que volia organitzar el partit per contraposar projectes. Finalment, i amb esbroncada inclosa, la federació de Barcelona ha desistit d'organitzar el debat acusant Hereu i Tura d'enfrontar-se 'per les formes' i no 'pel futur de Barcelona'. L'organització del debat quedarà a mans de Barcelona Televisió. 
Les possibilitats de Tura
Tura seria la candidata favorita pels barcelonins i l'única amb opcions de disputar les eleccions a Xavier Trias. Així ho demostra una enquesta publicada per La Vanguardia just després que l'exconsellera anunciés la seva voluntat de presentar-se a les primàries. El sondeig apunta que si Hereu fos l'aspirant socialista, Trias estaria molt a prop de la majoria absoluta, ja que obtindria un 42,5% dels suports i nou regidors de diferència respecte l'actual alcalde, amb el 21,3% dels vots i 10 regidors, mentre que si la rival del candidat nacionalista fos Tura, l'avantatge es reduiria a només un punt i només un regidor.

Pel que fa la valoració dels candidats, Trias i Tura obtenen pràcticament la mateixa nota, amb un 5,55 i un 5,54 sobre 10, respectivament, mentre que Hereu suspendria, amb un 4,49. Però si els que valoren són els votants socialistes, Tura s'acosta al 6, amb un 5,94, mentre que Jordi Hereu obté un 5,15, superat inclús per l'ecosocialista Ricard Gomà, amb un 5,31, si bé només el 29,5% dels enquestats sap qui és.

Zaragoza veu els dos candidats en igualtat d'oportunitats
El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, considera que ambdós candidats 'tenen una personalitat políticament molt intensa i molt forta' i preveu que les primàries seran una batalla molt aferrissada. El director de campanya del PSC per a les municipals s'ha mostrat convençut que tant l'un com l'altre poden derrotar al candidat de CiU, Xavier Trias, a les urnes. El secretari socialista ha aventurat però que els comicis municipals es guanyaran per un estret marge de vots.

Dos companys de partit incapaços de pactar un debat
La federació de Barcelona del PSC ha sortit aquest dijous a la tarda en defensa de la seva pròpia 'neutralitat' en les primàries entre Jordi Hereu i Montserrat Tura. El secretari d'Organització, Albert Aixalà, diu que s'ha vist obligat a fer-ho davant 'el dubte' sembrat per 'alguns' socialistes. El malestar de la direcció, però, ha anat més enllà i han renyat Tura i Hereu per les seves picabaralles sobre com i quan s'han de trobar per debatre i sobre 'les formes' i la transcendència pública que han de tenir. I és que la direcció del PSC de Barcelona ha estat incapaç de posar d'acord les dues candidatures ni tan sols en el format que han de tenir els actes a les agrupacions de cada districte. 

Els Maragall, amb Montserrat Tura
Tot i que en principi el PSC havia donat llum verda a que els dirigents es mostressin favorables a una o altra candidatura, a la pràctica i fins ara no han estat gaires els noms propis de les files socialistes que s'han mullat per Hereu o Tura. De fet, Montserrat Tura va criticar aquest silenci imposat. Només Ernest Maragall i Pasqual Maragall han trencat amb aquesta tònica donant suport explícit a l'exconsellera.

Inici de campanya a l'Eixample i Sant Martí
Malgrat les dificultats per aconseguir un acord en com funcionarà la campanya, aquest divendres a la tarda els dos candidats iniciaran 15 dies en els que es dedicaran, principalment, a tenir contacte amb els militants i simpatitzants de cada agrupació de districte. L'alcalde, Jordi Hereu, s'estrenarà en un acte a les 19:30 hores la seu del PSC de Sant Martí, l'agrupació més nombrosa dels socialistes de Barcelona. A la mateixa hora, l'exconsellera Montserrat Tura s'estarà trobant amb els membres de l'entorn socialista del districte de l'Eixample, la segona amb més militants i simpatitzants. Durant les dues setmanes, els dos candidats aniran passant per les 10 seus del PSC ubicades a cada districte, per acabar tancant la campanya en els locals que el seu oponent va començar-la. Així, el dia 18 Tura finalitzarà a Sant Martí i Hereu ho farà a l'Eixample. 

El desenllaç, el 19 de febrer
Acabada la campanya de les primàries, el 19 de febrer els 3.425 militants i els 8.616 simpatitzants -12.042 persones amb dret a vot, en total- podran votar a les seus del PSC del seu districte. A les 20:00 hores s'iniciarà el recompte de vots i al voltant de les 21:00 es preveu que ja hi hagi els resultats oficials. La federació de Barcelona preveu que tant Tura com Hereu i els respectius equips segueixin la jornada i la nit electoral de les primàries des del mateix local. Així, el PSC està buscant un indret on tots dos puguin estar còmodes, atendre els resultats i atendre als mitjans i als militants. La foto de l'abraçada i felicitació entre els dos candidats després de proclamar-se qui ha guanyat, doncs, està garantida.

El PSC confia que el procés sigui un revulsiu
Les primàries a Barcelona es produeixen en un moment delicat per a un partit que acaba de perdre el Govern de la Generalitat amb una desfeta electoral. El 28-N va treure els seus pitjors resultats i afronta ara unes eleccions municipals molt complicades, sabent que és possible perdre també el control d'ajuntaments que són socialistes des de fa més de 30 anys. És el cas de Barcelona.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.