
Alan Yates, premi internacional Ramon Llull d'enguany: "La literatura catalana és la que s'escriu en català"
Va rebre el guardó en reconeixement a la seva trajectòria en l'estudi i la divulgació de la nostra llengua i literatura
El catedràtic emèrit d'Estudis Catalans a la Universitat de Sheffield (Anglaterra), Alan Yates, va assegurar a Barcelona que "la literatura catalana és la que s'escriu en català", tot i que no va voler entrar en la polèmica sobre la presència d'escriptors en castellà a la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana és la convidada. Alan Yates va dir que aquest debat "no és un tema nou" i que per a ell, "no és candent". Yates és autor de recerques sobre la novel·la catalana moderna i de manuals de divulgació del català per a angloparlants.
Yates va rebre el XVII premi internacional Ramon Llull, convocat per l'Institut Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana, en reconeixement a la seva llarga trajectòria a l'estudi i la divulgació de la llengua i la literatura catalanes.Definit com un "ambaixador" de la cultura i la llengua catalana i "un patriota català", Alan Yates va mostrar-se "emocionat" i "gratificat" per rebre un premi que, en anteriors ocasions, ha guardonat Pierre Vilar, Tilbert D. Stegmann i Paul Preston, i que li farà "enfortir la seva voluntat d'estar al servei de la cultura catalana".
En el seu parlament d'agraïment, Yates va tenir un record per al poeta Jordi Sarsanedas, mort del qual ha deixat "un buit", i va esquitxar el seu discurs amb contínues referències a la cultura catalana i Ramon Llull, que amb els seus textos "encara ens pot situar en el món actual".
Yates va recordar que el 1986 ja va rebre aquest premi com a part integrant de l'Angle-Català Society i, amb gran modèstia, va dir que s'alegra de "fer coses útils i petites aportacions" al reconeixement de la llengua i cultura catalana a l'estranger.
El jurat del premi internacional Ramon Llull, presidit pel director del IRL, Josep Bargalló, era integrat per Joan Francesc Mira, Joaquim Molas, Sebastià Serrano, Isidor Marí, Salvador Cardús, Montserrat Guibernau, Fèlix Martí i Marc Taxonera.
Bargalló va assegurar que forma part d'una generació universitària captivada per la tesi de Yates, 'Una generació sense novel·la?', en què feia "un recorregut crític" per la narrativa catalana que oferia una "nova visió" de la literatura. "Ens va ensenyar a ser crítics", va dir.
El director del Llull també va observar que el reconeixement a catalanòfils anglesos com Alan Yates "s'ha fet poc i encara s'ha de fer més". El Llull reeditarà 'The Spirit of Catalonia', publicat per Josep Trueta en la seva estada a Gran Bretanya i el repartirà durant la Fira del Llibre de Frankfurt.