directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El premi literari més ben dotat del país, per una furibunda anticatalana

La guanyadora del Ramon Llull, Nuria Amat, va signar el manifest contra el català i exigia anar a Frankfurt escrivint en castellà

Comentaris 39  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El premi Ramon Llull de literatura, el més ben dotat del país, ha anat a parar a Nuria Amat, una escriptora barcelonina amb una llarga trajectòria en espanyol que s'ha passat al català per primera vegada. Tot i aquesta conversió recent, Amat ha tingut una actitud de bel·ligerància extrema contra la llengua catalana els darrers anys: va signar el Manifiesto por una lengua común, que s'oposava a la normalització del català a Catalunya i a la immersió a les escoles, i va fer campanya per aconseguir anar a la Fira del llibre de Frankfurt amb la delegació catalana escrivint en castellà. A més, en declaracions a Els Matins de TV3, va arribar a comprar les polítiques lingüístiques de la Generalitat amb el nazisme, en assegurar que el Govern tripartit feia 'les mateixes subtileses amb la llengua que el partit nazi'.

Comparteix
   


Etiquetes
Amat s'ha emportat els 90.000 euros del premi Ramon Llull, el més ben dotat de la llengua catalana, que atorga l'editorial Planeta, per la novel·la Amor i guerra, una història situada a la Guerra Civil que barreja personatges reals i de ficció, el que suposa la seva primera novel·la en català després d'una llarga carrera. Amat es descriu a si mateixa com 'una escriptora catalana de dues llengües', però tot i això no ha dubtat a mantenir una actitud contra la normalització de la llengua durant anys.

Amat assegurava, en una entrevista a TV3 arran de la Fira del Llibre de Frankfurt, que havia 'estudiat molt el tema' i podia comparar 'l'actitud del Govern català amb el partit nacionalsocialista pel que fa a la llengua, les mateixes subtileses'. 'Moltes coses que estan fent ara són actituds molt semblants a les que feia el partit nazi al començament, com imposar un tipus de llengua, imposar una parla rural, això és una forma que també es feia a l'alemanya del 36', reblava l'escriptora.

En aquesta línia, Amat també va denunciar que 'amb un afany de tancament, per mantenir el poder oficial i la puresa identitària, han decidit utilitzar la llengua com a bandera única de la seva ideologia', en referència a les polítiques de la Generalitat.

Es retracta de les seves declaracions a 'El Matí de Catalunya Ràdio'

L'endemà del premi, aquest divendres, en ser entrevistada per Manel Fuentes, Amat ha matisat les seves paraules respecte la Fira del Llibre de Frankfurt, i ha assegurat que a l'actualitat la situació lingüística 'va a millor'. Amat ha explicat que tota la seva família parla i ha parlat en català, i ha defensat que el català 'sigui una llengua normal'.

Davant la insistència de Fuentes, Amat ha acceptat que la immersió lingüística és positiva, allunyant-se dels postulats del Manifiesto, i s'ha mostrat a favor de la llengua catalana a les escoles, tot i que no està a favor 'de la imposició radical'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#39
6 de febrer de 2011, 11.49 h

No és d'estranyar que passi això en aquest país de les mil meravelles. Durant el mandant pujolistoide, quantes creus de St. Jordi es van atorgar a persones anticatalanistes ???. Durant el mandat actual socialistoide, és que ver desventura no es va honorar quasi amb honors de mig president al feixista més gros i indigne de Catalunya, fent de la Casa de Catalunya que és la Generalitat, la seu que acollí les indecents despulles d'en samaranch ???. I per més desventura encara no li van dona... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
6 de febrer de 2011, 11.39 h

#34 Perdoni, penso que va errat. Penso que no estem parlant del llibre en sí mateix, sinó que estem parlant d'un personatge que ha insultat i ofès amb les seves declaracions el nostre idioma i la nostra catalanitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
6 de febrer de 2011, 11.36 h

#36 Perdoneu, el comentari anterior anava dirigit al comentarista 28.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
6 de febrer de 2011, 11.32 h

AL COMENTARI 25: Vostè diu " Per a mi una persona que accepta diners d'un sistema del qual renega és igual que una dona que per diners fa el que no faria per gust..." doncs per a mi una dona que es ven sigui en el sentit literari, intel·lectual o que ven el seu cos a canvi de calés, té un altre nom: PROSTITUTA. El què passa en aquest cas, encara és pitjor, per que jo personalment trobo que és una PROSTITUTA DE LOW COST.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
6 de febrer de 2011, 11.21 h

#4 Si potser demà mateix, amb tu al costat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
POL fletxa EL MASNOU
5 de febrer de 2011, 13.37 h


ESCOLTEU-ME, EN QUINA LLENGUA HA ESCRIT EL LLIBRE? EN CATALÀ VERITAT! DONCS AIXÍ PERQUÈ REMENAR TANT LA MERDA. DEIA EL POETA MARAGALL QUE VALIA MÉS UN DIARI NO CATALANISTA ESCRIT EN CATALÀ QUE NO PAS UN DIARI CATALANISTA EN CASTELLA, PERQUÈ EL DIARI NO CATALANISTA EN CATALA, TARD O D'HORA, CREARIA NOUS CATALANISTES I EL DIARI CATALANISTA EN CASTELLÀ ENCARA REFORÇAVA MÉS LA CASTELLENITAT PEL SOL FET D'ESTAR ESCRIT EN CASTELLÀ. O SIGUÍ QUE BENVINGUDA SIGUI NA NURIA AMAT A MÓN D... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
OTGER fletxa Reikjavik
4 de febrer de 2011, 22.21 h

#32 Potser penses que una mitjamerda acomplexada i forana com tu em dirà que és el que haig de fer,rès més lluny de la realitat,tu no ets català,per començar,sinó un gosset llepacliques de la gran puta espanyola,i per cert la meva terra és Catalunya,i si estic fora és per no mantenir amb els meus impostos idiotes congènits com tú,ja deixo els meus calers a la Causa Catalana,igual et penses que les teves diarrees verbals m'ofenen,tot al contrari,ara mateix m'ho estic passant de conya ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Utopia fletxa BCN
4 de febrer de 2011, 21.56 h

#28 Tens idees medievals, espavila o potser se t'ha congelat l'única neurona que tens.
Els de la secta t'han donat el carnet de bon català i la resta som mals catalans, conclusió la majoria dels catalans no som bons catalans inclòs la institució Ramon LLull.
A més aquí no pintes res queda't calladet a la teva illa i no ens toquis els ous


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
RCC fletxa Manresa
4 de febrer de 2011, 21.48 h

La mateixa púrria
La cosa és clara. Qui dóna el premi? Planeta. (Espanya imperial) Com que ho fan per fer veure que estan amb la literatura catalana però els fot donars els diners a autors catalans, li han dit a aquesta pròsia que es presenti. Ella escriu l'obra en castellà, la passa pel traductor, i la pasta al sarró sense moure's de casa! (tot queda en la mateixa merda espanyolista)


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Spiderman fletxa New York
4 de febrer de 2011, 21.20 h

Jo he fet més pel català que Núria Amat, que em donguin el premi a mi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.