directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els resultats definitius confirmen l'àmplia victòria del 'Sí' en el referèndum de Sudan del Sud

El 98,83 % dels votants del sud decideix separar-se del nord

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els resultats definitius del referèndum al Sudan del Sud celebrats a principis de mes revelen que el 98,83% dels participants van dir 'Sí' a la independència. Es confirma d'aquesta manera el percentatge que apuntaven els resultats provisionals sobre la consulta. El naixement del nou estat africà es produirà el 9 de juliol un cop culminat un procés de separació que no està sent fàcil. Almenys vint persones han mort els darrers dies en disputes entre militars disconformes amb el procés de redistribució de les tropes. Abans de conèixer les xifres definitives, el president del Sudan, Omar al-Bashir, ha assegurat aquest dilluns que acceptarà les conseqüències del referèndum per a la secessió.
sudan del sud, referèndum, resultats, dones, àfrica, africanes
Comparteix
   


Etiquetes
El referèndum és la culminació d'un acord de pau entre el nord i el sud signat el 2005 que va servir per acabar amb la guerra civil més llarga de l'Àfrica.

Els resultats definitius han confirmat aquest dilluns les dades preliminars que apuntaven que el 98,83% dels ciutadans del sud de l'Estat havien votat a favor de la independència. La separació efectiva dels dos estats es farà el 9 de juliol, però la gent del sud no s'ha esperat i ha sortit als carrers de Juba a celebrar els resultats oficials.

Les declaracions d'al-Bashir assegurant que respectarà el resultat han dissipat els temors que la divisió pugui tornar a encendre el conflicte sobre el control de les reserves de petroli del sud. El president va fer campanya per preservar la unitat però les seves declaracions dels darrers mesos han anat en una línia conciliadora.

Tots dos bàndols han evitat grans episodis de violència al llarg dels darrers cinc anys, però encara regna una desconfiança mútua després de dècades de conflicte marcat per la disputa de les reserves de petroli, situades al sud però històricament explotades pel nord.

El departament d'Estat dels EUA ha informat aquest dilluns que comença el procés per esborrar el Sudan de la llista d'estats que promouen el terrorisme, en virtut de les negociacions bilaterals i el reconeixement de la victòria del 'sí' en la consulta, peça clau del tractat de pau del 2005.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.