El Parlament de Catalunya haurà de pronunciar-se sobre la independència
La Mesa admet a tràmit la proposició de Llei de Declaració d'Independència de SI
El Parlament haurà de pronunciar-se sobre la independència de Catalunya, després que la mesa hagi admès a tràmit la primera proposició de Llei presentada per Solidaritat Catalana per la Independència, que obligaria els parlamentaris de la Cambra a votar a favor o en contra d'iniciar el procés cap a l'Estat propi. La proposta de Llei de Declaració d'Independència s'ha admès a tràmit amb els vots de CiU i amb els vots contraris de PSC i PP, i es debatrà a la totalitat a la cambra el març o abril. L'admissió a tràmit de la Declaració d'Independència per la mesa, que s'haurà de ratificar a la Cambra, obligarà els parlamentaris a votar a favor o en contra de la regulació sobre les passes que el Parlament i el Govern de Catalunya haurien de seguir per iniciar el procés d'independència i el seu reconeixement internacional, així com per declarar-la. Si s'admetés el tràmit i s'acabés aprovant, s'iniciaria el procés per declarar la independència, que es negociaria amb la comunitat internacional i s'hauria d'acabar votant al Parlament de Catalunya en una sessió solemne.
La proposició de llei de Solidaritat Catalana es basa en les resolucions 98/III, 679/V i 631/VIII de la pròpia cambra catalana a favor del dret d'autodeterminació, amb mocions aprovades a la cambra en aquest sentit dels anys 1989, 1998 i 2010. Solidaritat es basa en això per aconseguir que la Cambra debati i decideixi sobre l'exercici d'aquest dret.Solidaritat ja havia assegurat que no admetre a tràmit la proposta 'desnaturalitzaria els principis de la democràcia parlamentària'. A més i per tal de pressionar els membres de la mesa de l'acceptació a tràmit de la proposició de Llei sobre la Declaració d'Independència, el partit de Joan Laporta havia iniciat una campanya d'enviament massiu de correus electrònics on la ciutadania s'adreçava a la mesa exigint el tràmit.
Els vots a favor de CiU permeten el tràmit
El Parlament debatrà finalment la proposició gràcies als vots favorables dels quatre representants de CiU, mentre que els dos membres del PSC i el del PP de Catalunya han votat en contra. El vicepresident primer de la Mesa, Lluís M. Corominas, ha anunciat la decisió i ha explicat que en l'admissió ha tràmit no han entrat en el contingut, sinó en la forma de la proposta. Segons Coromias, és el ple del Parlament el que s'ha de posicionar sobre el contingut. La proposició inicia ara el seu curs i el seu debat a totalitat al ple del Parlament podria fer-se el mes de març o a l'abril.
De la Mesa del Parlament, han votat a favor de admetre a tràmit la proposició de llei de Solidaritat els representants de CiU: la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el mateix Coromines, els secretari tercer, Josep Rull, i la secretària quarta, Dolors Batalla. Hi ha votat en contra els membres de PSC i PPC amb el vicepresident segon de la Mesa, Higini Clotas, el secretari primer, Jordi Cornet, i la secretària segona, Montserrat Tura, que han titllat la proposició 'una il·legalitat absoluta' en considerar que està fora de la legalitat constitucional i estatutària.
Un cop admesa a tràmit la proposta, ara s’ha de publicar al ‘Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya’. En una pròxima reunió, la junta de portaveus haurà d’acordar obrir el termini perquè els grups que vulguin hi puguin presentar esmenes a la totalitat. Aquest termini és de deu dies hàbils, però els grups poden demanar pròrrogues. Acabat el termini per presentar esmenes a la totalitat, correspon a la junta de portaveus decidir incloure en un ordre del dia el primer debat en ple d’aquesta iniciativa.
El debat de totalitat s’ha de fer al ple del Parlament hi hagin o no esmenes presentades. Si no hi ha esmenes presentades, o les presentades són rebutjades, la iniciativa continua la tramitació en comissió (presentació d’esmenes a l’articulat, treballs de la ponència i dictamen de la comissió) i finalment torna al ple per al debat i la votació finals. Si en el debat de totalitat s’aprova una esmena, la proposta queda rebutjada.