Francesc Homs: 'Res no aturarà la transició nacional de Catalunya'
Ho assegura com a reacció del Govern a l'acceptació a tràmit de la proposició de Llei de Declaració d'Independència de SI · Jordi Turull deixa clar que CiU no hi donarà suport
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat avui que l'admissió a tràmit per part de la mesa del Parlament de la la proposició de Llei de Declaració d'Independència de Solidaritat Catalana s'emmarca en el context que 'res no aturarà la transició nacional de Catalunya', ni els immobilistes ni tampoc 'els que tenen pressa'. Així ho ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, preguntat sobre com valorava que els quatre integrants de la mesa per part de CiU -inclosa la presidenta, Núria de Gispert- hagin permès la tramitació de la proposició de Solidaritat. Tot amb tot, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha deixat clar que la federació no donarà suport a la proposició de llei. Ha manifestat que se l'estudiaran, però ha considerat que no va en la línia de CiU en el plantejament que es fa d'aquesta qüestió. De fet, ha aclarit que CiU va apostar pel dret a decidir pel que fa al pacte fiscal i a les infraestructures, i que la independència no tocava aquesta legislatura.
Després de la decisió de la Mesa del Parlament de permetre, amb els vots de CiU, que es debati finalment la proposició de llei presentada per Solidaritat per declarar la independència a Catalunya, Turull s'ha mostrat debatre a fer aquest debat. En aquest context, ha assegurat que a la seva formació política no l'hi espanta el debat i ha apuntat que no entén que algú amb una proposició de llei i un informe que ho sostenta nega que hi hagi aquest debat al ple del Parlament, en clara referència a PSC i PPC. 'A cap grup li ha d'espantar el debat', ha recalcat.Preguntat per si permetran que continuï el debat al Parlament després del debat a totalitat, Turull ha manifestat que primer s'ha de veure quines esmenes hi ha, tot i que ha deixat clar que no hi donaran suport. En aquest context, ha afirmat que el seu partit va ser molt clar en la campanya electoral en la seva aposta pel dret a decidir en infraestructures i finançament. 'L'aposta de CiU és aquesta i no és un altra', ha recalcat.
El dirigent de CiU ha explicat la seva posició quan ha destacat que votaran a favor dels seus posicionaments i objectius de la federació nacionalista i aquests ara no són la independència de Catalunya, tal com va dir en múltiples ocasions Artur Mas quan era candidat a la presidència de la Generalitat. Ha recordat que el seu partit quan se li preguntava per si declararia la independència aquesta legislatura deia que no perquè no hi ha el consens al país ni necessari ni compartit i apostem pel dret a decidir.
Turull ha destacat que si la proposició de llei de Solidaritat és diferent al plantejament del dret a decidir 'amb aquelles coses que generen grans consensos com el pacte fiscal i les infraestructures no hi donaran suport'. 'No volem enganyar ningú i Solidaritat ho té tan clar com nosaltres', ha recalcat.
Turull ha reconegut que li sabia greu que 'hi ha algú que busqui el tacticisme o l'espectacularitat o buscar titulars' amb el 'noble objectiu' de la independència. Sense citar-los, ha criticat amb aquestes paraules a Solidaritat.
El portaveu parlamentari de CiU ha assegurat que 'els processos d'independència dels països mai van per una llei que posi un calendari, o es produeixen o no es produeixen. Catalunya no serà mai independent perquè hi hagi un article que ho digui'. 'Catalunya fa passos importants en les seves ambicions quan hi ha consensos compartits i no perquè ho digui una llei'.
Proposició correcta
La proposició de llei de Solidaritat Catalana es basa en les resolucions 98/III, 679/V i 631/VIII de la pròpia cambra catalana a favor del dret d'autodeterminació, amb mocions aprovades a la cambra en aquest sentit dels anys 1989, 1998 i 2010. Solidaritat es basa en això per aconseguir que la Cambra debati i decideixi sobre l'exercici d'aquest dret.
Solidaritat ja havia assegurat que no admetre a tràmit la proposta 'desnaturalitzaria els principis de la democràcia parlamentària'. A més i per tal de pressionar els membres de la mesa de l'acceptació a tràmit de la proposició de Llei sobre la Declaració d'Independència, el partit de Joan Laporta havia iniciat una campanya d'enviament massiu de correus electrònics on la ciutadania s'adreçava a la mesa exigint el tràmit.