directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La llei de proclamació de la independència forçarà els partits a posicionar-se al Parlament

La federació nacionalista hi votarà en contra tot i que insisteix en la 'transició nacional' · Puigcercós va avançar el sí d'ERC a la iniciativa

Comentaris 32  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El projecte de Llei de declaració de la independència presentat per Solidaritat Catalana i acceptat per la Mesa del Parlament amb els vots de CiU portaran el debat de la independència al ple del Parlament i forçarà que tot l'arc parlamentari però especialment la federació nacionalista a posicionar-se a favor o en contra de trencar amb l'Estat espanyol. A hores d'ara, CiU ha estat ambigua amb el portaveu del Govern, Francesc Homs, afirmant rotundament que 'res no aturarà la transició nacional de Catalunya', mentre el Jordi Turull s'encarregava d'abocar aigua al vi avançant que la federació nacionalista no aposta per la independència aquesta legislatura.
oriol junqueras felip puig
Comparteix
   


Etiquetes
ERC finalment va pronunciar-se dilluns per boca de l'encara president Joan Puigcercós donant per fet el seu vot favorable a la iniciativa. Tot i això, fora de micro, els republicans ho consideren una cortina de fum de SI per amagar les seves discrepàncies internes prèvies al congrés fundacional de la formació. ICV no s'ha posicionat.

CiU obre la porta al debat però matisa que no vol la independència aquesta legislatura
Un cop CiU ha permès amb la seva posició majoritària a la Mesa del Parlament que s'hagi admès a tràmit la proposició de llei sobre la independència, presentada per Solidaritat, argumentant motius de forma i no de contingut. Qui sí ha parlat de continguts ha estat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui ha deixat clar que la federació no donarà suport a la proposició de llei. Ha manifestat que s'estudiaran la proposició, però ha considerat que no va en la línia de CiU en el plantejament que es fa d'aquesta qüestió. De fet, ha aclarit que CiU va apostar pel dret a decidir pel que fa al pacte fiscal i a les infraestructures, i que la independència no tocava aquesta legislatura.

ERC s'adreça a CiU
Tot i que els republicans consideren la iniciativa com una maniobra 'pirotècnica' de Solidaritat de cara a la galeria per amagar els seus problemes interns, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, s'ha adreçat a Francesc Homs per qüestionar-li 'de quina transició parla si encara no n'ha posat en marxa cap', es preguntava Simó.

El PSC titlla d''il·legalitat absoluta' la proposició de Llei
El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha anunciat aquest dimarts que els socialistes catalans rebutjaran la proposició de llei sobre la independència. Nadal ha assegurat que el seu grup al Parlament mantindrà la mateixa posició que els seus dos representants a la mesa i és el rebuig a la proposta. De fet, el vicepresident segon de la cambra catalana, Higini Clotas, ha titllat d''il·legalitat absoluta' la proposició de llei.

Ciutadans considera que els representats de CiU a la Mesa són 'colpistes'
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dimarts que portaran la decisió de la Mesa del Parlament de tramitar la proposició de llei per declarar la independència de Catalunya als tribunals perquè la cambra no pot 'fer un debat d'aquest tipus perquè va en contra de l'estat de dret i és una il·legalitat'. Rivera ha acusat als membres de la Mesa que han votat a favor de tramitar-la de 'colpistes' i ha acusat a CiU de voler 'confrontar' els catalans 'amb debats d'aquests tipus'. També ha recordat que 'Catalunya no és Kosovo' i ha demanat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que 'actuï políticament contra aquells que volen anar per aquesta línia'.

El PP acusa CiU de seguir l'agenda política de Laporta
Per la seva part, la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, creu que el vot favorable de CiU a l'admissió a tràmit de la proposta de Llei demostra que aquesta formació vol 'portar Catalunya a la independència' i sosté que la federació nacionalista segueix l'agenda política del líder de SI, Joan Laporta. Per a Sánchez-Camacho aquest projecte de Llei pot iniciar 'camins perillosos' que desemboquin en 'conseqüències molt preocupants'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#32 Sergi Tarrida Cotti

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Joan fletxa Barcelona
11 de febrer de 2011, 16.15 h

#22 Sí però aquest cop no és bén bé igual, i tothom ho sap... sino ja veuràs les reaccions....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Rogerdeflor fletxa Sant Marti de Riudeperes
9 de febrer de 2011, 14.31 h

#1 Mira que n'ets de curt de gambals. Encara no saps distingir un independentista de conveniència? Amb tot el què ha passat? n'hi ha que encara no ho saben veure ni reconeixer. Serà per què a casa no els deixen o per què no tenen capacitats?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
josep m fletxa Vilanova
9 de febrer de 2011, 14.21 h

Que tiri endavant depen de CiU. No depen ni dels unionistes espanyols, ni de la gent. Depen de CiU, i no del Duran solament. Si tota CiU VOTA QUE NO, és que no hi ha un sol independentista en aquest partit. En tot cas, són independentistes per demà passat, o sota disciplina unionista de partit, però llavors és que no són independentistes reals.
No té cap possibilitat de prosperar perquè CiU hi està en contra, de la independència, i això sabent que a hores d'ara és la única arma neg... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Rogerdeflor fletxa Sant Marti de Riudeperes
9 de febrer de 2011, 14.13 h

#7 Si, que per viatjar a Portugal només t'has d'aturar a una frontera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Ivan fletxa Avinyó
9 de febrer de 2011, 14.05 h

#23 Ja sé que no és el mateix. Mira, a mi no em sembla malament que SCI hagi presentat aquesta proposició de llei, i que es faci un debat al Parlament ho trobo bé, el que no entenc és que se li doni una importància que crec que no té. Es farà el debat i tothom sabem ja que dirà cada partit, i la proposició de llei no anirà enlloc. CIU ja ha dit que votarà en contra i, sincerament crec que no els passarà gaire factura. I sí, potser ERC hauria d'haver presentat una proposició com a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Francesc fletxa Badalona
9 de febrer de 2011, 13.53 h

Aquesta votació només obrirà el ulls als il·lusos que van votar CyU pensant-se que era un partit independentista. Ah! senyors però ara no toca, oi? I quan tocarà? Tenim el país ensorrat i la cultura apunt de desaperèixer. Espero que hi siguem a temps.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jaume fletxa Badalona
9 de febrer de 2011, 13.24 h

I ara que em vinguin els exllepaculs a dir-me que Mas o CiU és independentista...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Daniel fletxa Granollers
9 de febrer de 2011, 13.19 h

#23 Perdona anselm però no entenc l'ultima frase, la pots aclarir, gràcies-


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Anselm fletxa BCN
9 de febrer de 2011, 13.14 h

#21 Una moció no obliga, una llei sí. L'efecte pràctic és que molts partits voten les coses com a mocions perquè saben que és simbòlic i surt gratis (CiU i ERC se n'han fet un fart d'aprovar mocions de costellada al Parlament i al Congreso). De fet, la de l'any 1989 impulsada per ERC sí que va tirar endavant, precisament perquè no tenia impacte jurídic.
Un dels grans mals dels polítics autonomistes és l'abús de les mocions com a forma de semblar que fan coses, quan en realitat no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.