directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Celebren l'única missa en occità de Catalunya des de l'oficialització amb l'Estatut

La iniciativa es fa anualment a Prats de Rei des de 2007

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La parròquia de Santa Maria dels Prats de Rei (Anoia) acollirà aquest diumenge una missa en llengua occitana, una iniciativa que s'impulsa anualment al municipi des del 2007. Aquesta és la tercera missa als Prats de Rei que utilitza l'occità des que aquest va ser oficialitzat en el nou Estatut d'Autonomia de Catalunya, una característica que la fa única a tot Catalunya. Valentí Miserachs, president de l'Institut Pontifici de Música Sacra del Vaticà, serà l'encarregat de fer l'ofici religiós i es desplaçarà fins el municipi des de Roma per presidir l'esdeveniment. L'ofici serà cocelebrat pel mossèn local Carles Riera i anirà acompanyat per la Coral Mare de Déu del Portal.

Comparteix
   

Els actes d'aquesta edició han estat organitzats pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) i l'Ajuntament dels Prats de Rei i hi participaran representants polítics d'Occitània, el president del CAOC, Enric Garriga, i representants locals del municipi.

La idea de celebrar aquesta missa neix el 2007 de la directora del Museu Arqueològic dels Prats de Rei, Maria Dolors Lázaro, que és membre del Cercle, i que va tenir tot seguit el suport immediat tant de Carles Riera com de Valentí Miserachs, així com de l'Ajuntament de la població i dels seus habitants.

Precisament el tinent d'alcalde dels Prats de Rei, Marc Sendiu, ha explicat en declaracions a l'ACN que la iniciativa pretén donar a conèixer que Occitània 'és part de nosaltres' i es busca que creixi 'any rere any' incorporant-t'hi noves vessants artístiques. Sendiu ja ha avançat que en la propera edició hi haurà una mostra de danses i balls tradicionals.

Estira i arronsa entre diversos municipis


El tinent d'alcalde de Prats de Rei ha afirmat que hi ha hagut una mica 'd'estira i arronsa' entre alguns municipis de l'Anoia com Sant Pere Sallavinera que també volien celebrar a les seves parròquies la missa en occità. 'Volem que es quedi a Prats de Rei perquè va començar aquí i creiem que no ha de sortir-ne', ha precisat Sendiu. Per ell, aquest s'ha de mantenir com un acte més del calendari d'esdeveniments del municipi. Sendiu ha afegit que l'acte és 'molt important' que serveix per impulsar una 'llengua històrica'.

Valentí Miserachs, que serà l'encarregat de fer la missa, va néixer a Sant Martí de Sesgueioles, però també és fill adoptiu dels Prats de Rei, ja que sempre hi ha col·laborat i hi té ascendència familiar, encara que actualment resideix a Roma. Domina l'orgue i la llengua occitana i és l'autor de la música dels Pastorets de la població dels Prats de Rei, a l'Alta Anoia.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.