directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 08:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Sant Valentí, el dia que Jordi Hereu desitjava que fos festiu a Barcelona

Així ho va decretar l'1 d'octubre de l'any passat, però se'n va desdir mesos després

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Avui, 14 de febrer, el món anglosaxó celebra la diada de Sant Valentí, en què els enamorats es diuen mútuament que s'estimen i es regalen flors i bombons. La diada, amb nul·la tradició popular a Catalunya, va estar a punt de ser festiva a Barcelona. De fet, tècnicament, l'Ajuntament de Barcelona així ho va oficialitzar durant uns mesos. L'1 d'octubre, Hereu va decretar que el 14 de febrer del 2011, avui, seria dia festiu a la ciutat. L'oposició va sortir ràpidament a criticar la proposta, adduint que no era una festivitat pròpia del país, i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) va reconèixer que la proposta els havia generat 'un cert estupor'. No va ser fins al cap d'un mes que Hereu va obrir la porta a parlar-ne, i finalment avui no és festiu a la ciutat.
Sant Valentí, enamorats
Comparteix
   


Etiquetes
El director del CPCPTC, Ramon Fontdevila, creia que la decisió d'Hereu consolidava 'una idea absolutament contemporània i mercantilista del dia dels enamorats, que precisament nosaltres ja el tenim encomanat a Sant Jordi', i ressaltava que 'no té cap arrelament'. Si de cas, matisava, 'sí que en té per les campanyes publicitàries dels últims 25 anys, però aquí la gent ni es deixa notes, ni infla globus ni res... Les campanyes publicitàries com a molt t'inciten a comprar joies, pastissos... És una festa postissa'.

La celebració de Sant Valentí com a dia dels enamorats té els seus orígens a Anglaterra a mitjan segle XIX, quan es va posar de moda enviar-se postals en forma de cor o de Cupido. A la Xina, en canvi, el dia de l’amor es festeja tradicionalment el setè dia del setè mes del seu calendari lunar i s’anomena Qi Xi, o festa del doble set. Al Principat de Catalunya, el dia dels enamorats és el 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i com a evolució de l’antiga Fira dels Enamorats que se celebrava a Barcelona. Al València, en canvi, el dia dels enamorats és el 9 d’octubre, diada de Sant Donís o Dionís, coincidint amb les celebracions històriques de record a la data de fundació del Regne de València per part del rei Jaume I.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.