directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

'El cant dels ocells' i 'Vicky Cristina Barcelona', guanyadores dels Premis Gaudí

L'altre film que triomfa és Camino

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

'El cant dels ocells' i 'Vicky Cristina Barcelona' han estat les guanyadores de la primera edició dels premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català. Amb tres estatuetes cadascuna, han superat de llarg els dos films que concursaven com a preferits, 'Forasters' i 'Bienvenido a Farewell-Gutmann'. La peculiar obra d'Albert Serra s'ha emportat el Gaudí a la millor pel·lícula en català, millor direcció i millor fotografia. El trio dirigit per Woody Allen amb Barcelona com a teló de fons ha aconseguit els premis a millor pel·lícula en llengua no catalana, a millor actriu secundària per Penélope Cruz, que no ha assistit a la gala, i a millor música per la banda revelació Giulia i Los Tellarini.

Comparteix
   

La primera edició dels premis Gaudí, que s'han lliurat aquest dilluns en un plató de TV3, ha quedat molt repartida. 'El cant dels ocells', d'Albert Serra, s'ha emportat tres estatuetes, igual que 'Vicky Cristina Barcelona', de Woody Allen, mentre que 'Bienvenido a Farewell-Gutmann', 'Transsiberian' i 'Eskalofrio' s'han fet amb dues estatuetes, inspirades en les xemeneies de La Pedrera.

En canvi, la pel·lícula de Ventura Pons, 'Forasters', que partia com una de les favorites amb deu nominacions, les mateixes que 'Bienvenido a Farewell-Gutmann', de Xavi Puebla, s'ha quedat amb un només un guardó, que ha estat per a la interpretació d'Anna Lizarán, millor actriu de la nit.

El premi a millor actor ha estat Jordi Dauder pel seu paper a 'Azaña', però per raons professionals no ha pogut recollir el premi. Toni Verdaguer ha llegit unes paraules en nom seu, content per la creació de l'Acadèmia i pel paper del polític Manuel Azaña, de qui ha destacat la seva lluita pels ideals republicans.

El que sí que s'ha endut 'Bienvenido a Farewell-Gutmann' és el Gaudí al millor guió per Xavi Puebla i Jesús Gil Vilda, que partia també com una de les favorites amb deu nominacions, tot i que finalment s'ha quedat amb dos, l'altre pel millor actor secundari, Pep Antón Muñoz. Molt emocionat, Xavi Puebla ha recordat el productor del film, Jordi Domingo, que va morir per accident cinc dies després d'acabar el rodatge.

El Gaudí al millor curtmetratge se l'ha emportat Mercè Sampietro per 'Turismo', la seva primera pel·lícula, que ha considerat la 'il·lusió de la seva vida', rodada en només dos dies a Barcelona. La millor pel·lícula d'animació ha estat per 'Rovelló, un Nadal sense Noel' d'Antoni D'Ocon, que tenia una única competidora, 'Donkey Xote', de Josep Pozo

El Gaudí al millor documental se l'ha endut 'Bucarest, la memòria perduda' d'Albert Solé, un treball sobre la seva família i en especial el seu pare, el polític Jordi Solé Tura, exministre i un dels pares de la Transició, que pateix Alzheimer. Està produït per Bausan Films i Minimal Films

La millor pel·lícula per a televisió ha estat 'El pallasso i el Führer' d'Eduard Cortés, en què el còmic Charlie Rivel acaba convertint-se en una de les estrelles més aclamades del règim nazi. El reconeixement a la millor direcció artística ha recaigut en Alain Bainée, per 'Transsiberian, que ha guanyat dos premis Gaudí, l'altre pel millor muntatge, de Jaume Martí.

Com a millor pel·lícula europea, l'Acadèmia ha premiat 'Camino', de Javier Fesser, produïda per Peliculas Pendelton S.A i Mediaproducción, un premi que ha recollit Jaume Roures, dient que és un projecte que vol defensar el dret a ser feliç i posar en evidència els fonamentalismes.

Els millors efectes especials de la primera nit dels premis Gaudí han recaigut en Josep Mª Aragonés i Arturo Balseiro per 'Eskalofrío', un film que optava a dues estatuetes i se n'ha emportat dues, la segona pel millor so, a Jaume Meléndez.

En total, els candidats reunits a les instal·lacions de TV3, cadena que ha emès la gala en directe, es disputaven vint estatuetes de bronze, dissenyades per Montse Ribé i inspirades en les xemeneies de la Pedrera, que són el símbol d'aquesta primera edició dels premis Gaudí, que lliura la recent creada Acadèmia del Cinema Català, presidida per l'actor Joel Joan.

A més de formar part dels membres d'honor de l'Acadèmia, juntament l'actriu Julieta Serrano, el director José Maria Nunes, el realitzador Manel Esteban, i el muntador Àngel Santacreu, el cineasta barcelonès Jaime Camino ha rebut el premi d'honor al conjunt de la seva trajectòria. Visiblement emocionat, ha tingut un record per amics que 'l'han deixat una mica sol', com Paco Rabal i Carlos Duran.

Presentada per l'actriu Clara Segura, la gala ha comptat amb l'actuació dels autòmates de Cabo San Roque, els balls de Camut Band, les percussions del valencià Mortimer, les ballarines de la companyia Sol Picó, l'humor de Monti i l'actuació de la Coral Sant Jordi. Un dels moments més divertits de la nit ha estat quan el pallasso Monti ha fet un petó a Artur Mas confonent-lo amb el president de la Generalitat, José Montilla, a qui també ha acabat petonejant.

A banda dels nominats, han desfilat per la catifa vermella actors i cineastes com ara Juanjo Puigcorbé, Lluís Homar, Roger Pera, Josep Maria Pou, Laia Marull, Mercè Sampietro, Sergi López, Silvia Marsó, Juan Antonio Bayona, Montserrat Carulla o Marisa Paredes, que està treballant al Teatre Romea. I de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, no hi han faltat Albert Sáez, Rosa Cullell o Mònica Terribas.

Entre els polítics que no s'han perdut la gala, hi havia el president de la Generalitat, José Montilla, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicaicó, Joan Manuel Tresserras, 'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el conseller de Governaciñó, Joan Puigcercós, el líder de CiU Artur Mas, el president del Parlament, Ernest Benach, o la presidenta del PP, Alicia Sánchez-Camacho.

Millor pel·lícula en llengua catalana

'El cant dels ocells', d'Albert Serra

Millor pel·lícula en llengua no catalana

'Vicky Cristina Barcelona', de Woody Allen

Millor direcció

Albert Serra per 'El cant dels ocells'

Millor pel·lícula d'animació

'Rovelló, un Nadal sense Noel' d'Antoni D'Ocon

Millor pel·lícula documental

'Bucarest, la memòria perduda', d'Albert Solé

Millor pel·lícula per a televisió

'El pallasso i el Führer' d'Eduard Cortés

Millor pel·lícula europea

'Camino', de Javier Fesser

Millor guió

Xavi Puebla i Jesús Gil Vilda per 'Bienvenido a Farewell-Gutmann'

Millor interpretació femenina principal

Anna Lizarán per 'Forasters'

Millor interpretació masculina principal

Jordi Dauder per 'Azaña'

Millor interpretació femenina secundària

Penélope Cruz per 'Vicky Cristina Barcelona'

Millor interpretació masculina secundària

Pep Antón Muñoz per 'Bienvenido a Farewell-Gutmann'

Millor fotografia

Neus Ollé i Jimmy Gimferrer, per 'El cant dels ocells'

Millor música original

Giulia i Los Tellarini per 'Vicky Cristina Barcelona'

Millor muntatge

Jaume Martí per 'Transsiberian'

Millor direcció artística

Alain Bainée per 'Transsiberian'

Millors efectes especials

Josep Mª Aragonés i Arturo Balseiro per Eskalofrío'

Millor so

Jaume Meléndez per 'Eskalofrío'

Millor curtmetratge

'Turismo' de Mercè Sampietro





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
dani fletxa terrassa
21 de gener de 2009, 08.40 h

Ei que el Puigcercós ja no és conseller de governació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.