directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Pa negre arrassa a Espanya

El film català s'emporta 9 premis a la gala espanyola de cinema

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Després de l'èxit als premis Gaudí, amb 13 estatuetes, 'Pa Negre' també ha triomfat a la gala espanyola dels Premis Goya. Dels 14 guardons a les quals optava, s'ha endut nou premis entre ells millor direcció per Agustí Villaronga i millor pel·lícula. Nora Navas, Laia Marull, Francesc Colomer i Marina Comas també han recollit els premis en les seves categories. Els Goya també han premiat les produccions catalanes 'Bicicleta, cullera, poma' com a millor documental, i 'Chico y Rita' com a millor pel·lícula d'animació. 'Buried' s'ha acabat enduent tres premis, mentre que 'Biutiful', rodada a Barcelona, només ha rebut el guardó a millor actor, per Javier Bardem.

Comparteix
   


Etiquetes
Després d'haver tingut èxit a taquilla, bones crítiques i premis a Catalunya, 'Pa Negre' ha tornat a arrasar. En aquesta ocasió ha estat a la gran festa del cinema espanyol, i ho ha fet enduent-se nou estatuetes de les catorze a les quals optava. 'Pa Negre' doncs, ha estat considerada millor pel·lícula, però també s'ha endut el premi de millor direcció, per Agustí Villaronga, que al mateix temps, ha recollit el premi a millor guió adaptat.

L'adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima d'Emili Teixidor ha estat l'autèntica protagonista d'aquests premis. En les categories d'interpretació, 'Pa Negre' ha resultat premiada en la d'actriu protagonista, per Nora Navas, que també es va endur la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià. Laia Marull ha superat les altres tres nominades en la categoria de millor actriu de repartiment, sumant així un tercer Goya a la seva trajectòria professional.

Els joves Francesc Colomer i Marina Comas, que s'estrenaven amb 'Pa Negre' al món del cinema, han aconseguit imposar-se en les categories de millor actor i actriu revelació i completar així, una nit màgica. EL palmarès de 'Pa Negre' el completen el premi a la millor direcció de fotografia, per Antonio Riestra, i el premi a millor direcció artística, per Ana Alvargonzález.

El cinema català acapara guardons

'Pa Negre' però, no ha estat l'única producció catalana premiada en aquesta nit de cinema. 'Buried', dirigida per Rodrigo Cortés, ha recollit el guardó a millor guió original, per Chris Sparling, el de millor muntatge, pel mateix director, i el de millor so, per Urko Garai, Marc Orts i James Muñoz.

La cinta sobre la lluita contra l'Alzheimer de l'expresident Pasqual Maragall i la seva família també s'ha imposat en la categoria de documental i s'ha endut el Goya. El film, dirigit per Carles Bosch i produït per Cromosoma, completa també, amb aquest premi, una temporada d'èxits de crítica i públic.

Per la seva banda, 'Chico y Rita', el film de Fernando Trueba i Javier Mariscal sobre la cultura i la música cubana, ha estat reconeguda com a millor film d'animació per sobre de la també catalana 'La tropa del trapo en el país donde siempre brilla el sol', 'Las aventuras de Don Quijote' o 'El tesoro del rey Midas'.

'Lope', dirigida per Andrucha Waddington, però produïda pel català Edmon Roch ha estat premiada com a millor cançó original, per Jorge Drexler, que havia composat 'Que el soneto nos tome por sorpresa' com un encàrrec per aquest film.

Javier Bardem aconsegueix el seu cinquè Goya

L'actor Javier Bardem ha guanyat el Goya a millor interpretació masculina, pel seu paper protagonista a 'Biutiful', la darrera pel·lícula d'Alejandro González Iñarritu. Bardem, ha aconseguit així, el seu cinquè Goya, un premi que ja havia rebut per exemple, pel seu paper a 'Mar adendro', d'Alejandro Amenábar. Per aquest paper a 'Biutiful', Javier Bardem també podria guanyar l'Oscar a millor actor a la cerimònia del proper 27 de febrer.

Álex de la Iglesia i Icíar Bollaín s'han de conformar amb pocs guardons

Les pel·lícules que més decepcions s'han endut aquesta 25a edició dels Premis Goya han estat les que presentaven el president i la vicepresidenta de l'Acadèmia. 'Balada triste de trompeta' partia com a favorita, amb 15 nominacions. Finalment però, han estat només dues les estatuetes que han recollit, en la categoria de maquillatge per a José Quetglas, Pedro Rodríguez i Nieves Sánchez, i millors efectes especials, per Reyes Abades i Ferran Piqué.

'También la lluvia' d'Icíar Bollaín s'ha endut el premi a millor direcció de producció, per Cristina Zumárraga, millor música original, per a Alberto Iglesias, i millor actor de repartiment per Karra Elejalde.

Més premis

'El discurs del rei' de Tom Hooper, ha estat guardonada amb el premi de millor pel·lícula europea, la mateixa nit que ha triomfat als premis Bafta. Per la seva banda, 'La vida de los peces' de Matías Bize ha estat considerada millor pel·lícula hispanoamericana.

'Una caja de botones' de María Reyes s'ha endut el guardó a millor curtmetratge de ficció, mentre que 'Memorias de un cine de provincias' de Ramón Margareto, s'ha imposat en la categoria de curtmetratge documental. 'La bruxa', de Pedro Solís, ha guanyat el premi a millor curtmetratge d'animació.

Última gala sota la presidència d'Álex de la Iglesia

El fins ara president de l'Acadèmia de Cinema, Álex de la Iglesia, s'ha acomiadat de la institució durant la gala d'aquest diumenge. Durant el seu discurs ha fet una defensa del què significa Internet, qualificant-lo com 'el present, i no el futur, i per això, ha demanat canviar la manera de mirar el mercat. Per De la Iglesia, els internautes són espectadors que s'han perdut i per això, no 's'ha de tenir por a Internet, perquè és la nostra salvació', ha afegit.

De la Iglesia ha qualificat els dos anys al càrrec de l'acadèmia com els més feliços de la seva vida, i ha explicat que ha après a veure els problemes des de molts punts de vista diferent, un fet que li ha demostrat que treballar per als altres 'és extraordinari'.

Mario Camus, Goya d'Honor

El director i guionista Mario Camus ha rebut de les mans d'Ana Belén, el Goya d'Honor, un guardó que reconeix la seva trajectòria professional al món del cinema espanyol. CAmus ha agraït el suport dels companys de professió i ha destacat per damunt de tot, la importància dels actors i les actrius al món del cinema, ja que 'donen vida i credibilitat' a les històries que es creen.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Jaume Cusó fletxa Barcelona
15 de febrer de 2011, 21.24 h

Alguns mitjans sembla que els nou Goya a una pel·lícula filmada en català no els ha fet cap gràcia, mentre uns parlen de lobby català, altres parlen d'una pel·lícula que no ha vist ningú - només 600.000 espectadors - i segurament tornarà a les pantalles després de tants Goya.

20 minutos. L'articulista sembla que estigui molt contrariat perquè la Pa negre fos en català:
http://www.20minutos.es/noticia/958494/0/goya/noche/miedo/
En una noche de protesta generalizada, como era lógic... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Lluìs Blanqué Llobet fletxa Montevideo-Uruguai
15 de febrer de 2011, 12.54 h

Tots els dies de matí llegeixo tot lo que puc per Internet les coses de Catalunya. Casi sempre acabo amb empipament. Avui encara més. La pelìcula es mostra amb castellá? no hi ha la versió amb llengua catalana? Doncs sembla que es molt complicat per els catalans que estimem Catalunya encara que faci moltissims anys que no vivim a la terra nostra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Matilde fletxa Mollerussa
14 de febrer de 2011, 18.49 h

Sí, però en la seva versió espanyola. Pa Negre no s'ha pogut veure en català i ha estat doblada a l'espanyol. Peruqè encavat ens titllin de provincians per voler el doblatge al català!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
OTGER fletxa Reikjavik
14 de febrer de 2011, 15.27 h

#1 http://www.youtube.com/watch?v=tq6JhkZo2nw

quin mal són eh xavier?,és el que té l'abstinència sexual(forçosa).Per cert xavier,quina diferèmcia hi ha entre "de españa" i "española"?.Tens raó quina manera d'escriure més extranya en aquest blog,sobre tot la d'un tarat mental que escriu en un idioma extranger,que diu que és funcionari...el meu país dius?gràcies però jo ja en tinc de país,Catalunya,queda't el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
OTGER fletxa Reikjavik
14 de febrer de 2011, 15.27 h

#1 http://www.youtube.com/watch?v=tq6JhkZo2nw

quin mal són eh xavier?,és el que té l'abstinència sexual(forçosa).Per cert xavier,quina diferèmcia hi ha entre "de españa" i "española"?.Tens raó quina manera d'escriure més extranya en aquest blog,sobre tot la d'un tarat mental que escriu en un idioma extranger,que diu que és funcionari...el meu país dius?gràcies però jo ja en tinc de país,Catalunya,queda't el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
xavier fletxa ESPAÑA
14 de febrer de 2011, 12.34 h

QUE MANERA DE DE ESCRIBIR HAY EN ESTYE BLOG , GALA DE ESPAÑA NO ESPAÑOLA , QUE ESPAÑA ES TU PAIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.