directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Estat espanyol demana als eurodiputats catalans que facin front comú per defensar l'ús del castellà a Europa

El govern de Zapatero creu que la llei sobre la patent única europea discrimina la llengua espanyola · Els eurodiputats de CiU, ERC i ICV ho troben 'paradoxal' després de la manca de suport al català

Comentaris 41  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els investigadors espanyols hauran de traduir els seus invents per patentar-los i Madrid considera que això és discriminatori. Per això, ha fet mans i mànigues per tirar enrere la proposta de patent europea -una norma que harmonitza les patents que fins ara eren d'àmbit estatal en un únic document que es tramitarà en anglès, francès i alemany- i han demanat el vot en contra dels eurodiputats de l'Estat. 'La paradoxa és que els mateixos que ens impedeixen avançar en el dret de poder parlar català al plenari del Parlament Europeu ens demanin ara ajuda, quan consideren que ells pateixen una situació de discriminació lingüística', diu l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva. La proposta, però, ha estat aprovada.
miquel català, ue, oficialitat, unió europea, eurodiputats
Comparteix
   


Etiquetes
Madrid i Roma s'han enrocat en contra de la proposta de patent única europea, que consideren que col·loca el castellà i l'italià en la segona divisió de les llengües europees, en què només l'anglès, el francès i l'alemany juguen en primera. Ja aquest dilluns, el consell de ministres europeus d'Educació va donar la llum verda a una norma que porta anys encallada. I per 471 a favor, 160 en contra i 40 abstencions, el ple del Parlament Europeu d'aquest dimarts ha donat el vistiplau definitiu a la proposta, que pretén impulsar la competitivitat a la Unió Europea i acabar amb la rèmora que suposa que patentar un invent a la UE sigui 10 cops més car que fer-ho als Estats Units.

Actualment, cada invent ha de ser registrat a l'estat on es vol comercialitzar i, en teoria, s'hauria de traduir a una vintena de llengües per arribar als 500 milions de consumidors europeus. El pla de la Comissió Europea és agilitzar el tràmit i que la patent només s'hagi d'aprovar a l'Oficina Europea de Patents en anglès, francès o alemany i que, un cop publicada en les tres llengües -les llengües de treball de la UE-, es pugui explotar l'invent a tot el territori comunitari.

Llengües de representació política i llengües d'àmbits tècnics

'Nosaltres som multilingüistes i estem a favor que els ciutadans puguin adreçar-se a les institucions europees en la seva pròpia llengua. Per això lamentem que el govern espanyol no tingui una postura més clara en la defensa del català com a llengua oficial de les institucions europees', comenta l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras. 'En àmbits de caràcter més tècnic, però, on no hi ha representació política sinó una qüestió tècnica entre empreses i universitats, cal adoptar una actitud més eficaç i de major estalvi econòmic i és bo que hi hagi un número de llengües de treball limitat', comenta Junqueras, que recorda que les tres llengües proposades per la CE 'són llengües oficials en més d'un estat de la UE, són conegudes en qualsevol universitat i empresa a Europa' i per això considera que la mesura és suficient.

'El secretari d'Estat espanyol per la UE, Diego López Garrido, ens va demanar el suport perquè el castellà fos llengua de les patents', explica l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, sorprès que l'Estat es mobilitzi pel castellà i no ho faci quan 'es trepitja el català a les institucions europees'. 'Els ànims al meu partit no són els més favorables perquè ara haguem de votar gratuïtament l'espanyol pel règim de patents a canvi de res, i que el català segueixi sent arraconat i prohibit al plenari del Parlament Europeu. No és acceptable', ha declarat Tremosa a l'ACN.

'No critico que el govern espanyol defensi el castellà, però lamento que no dediqui la mateixa vocació quan es tracta d'altres drets lingüístics', afegeix Romeva.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#41
OTGER fletxa Reikjavik
17 de febrer de 2011, 20.41 h

#20 Tenint en compte el nivell intel.lectual de l'americà,que pensa que espanya està al costat de Veneçuela no sabria com prendrem-ho,per,cert,el Chicano,(no espanyol)el parlen els inmigrants,com tú,i els barris on es parla "spanglish"no son massa recomanables,encara que potser tú t'hi trobaries a gust,potser passaries per un noi una mica justat només,tenint en compte que aqui í et considerem idiota congènit és tot un triomf.Una altra cosa:potser parlaran en espanyol,però els espanyo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
OTGER fletxa Reikjavik
17 de febrer de 2011, 20.35 h

#25 No serà perquè ets idiota?i dius que ets funcionari?com vas aprovar les oposicions,amb genolleres o amb vaselina?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
OTGER fletxa Reikjavik
17 de febrer de 2011, 20.33 h

#28 Que tornareu a sortir els orangutans de l'any passat a cremar mobiliari urbà?sobre tot que es vegin bé les vostres banderes espanyols,així quedarà clar qui son els incivilitzats i a quin país pertanyen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
OTGER fletxa Reikjavik
17 de febrer de 2011, 20.29 h

"yo como catalan lo apoyo y doi soporte":dües errades:no ets català,ets una merda onanista,desubicada,i també ets un analfabet,per com escrius.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
17 de febrer de 2011, 12.17 h

Que els bombin a tots


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36 Toni Fernandez
Toni Fernandez fletxa [object Object]
16 de febrer de 2011, 13.08 h

És broma, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Salva fletxa Països Catalans
16 de febrer de 2011, 12.56 h

M'ESTIC POSANT NERVIÓS NOMÉS DE PENSAR QUE HI PUGUIN DONAR SUPORT... ÉS EL SEU IDIOMA COLLONS I NO EL NOSTRE!!!

ENS ESTAN PUTEJANT DURANT TOTA LA VIDA I ENCARA ELS HI DEMOSTRAREM QUE TENIM LA SÍNDROME D'ESTOCOLM A FLOR DE PELL???

DE CAP MANERA... CLAR I CATALÀ: QUE ELS DONIN PEL CUL A TOTS PLEGATS.... TANT DE BO DISCRIMININ EL CASTELLÀ A EUROPA IGUAL QUE ELLS HAN FET AMB EL CATALÀ.

SALUT I INDEPENDÈNCIA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
16 de febrer de 2011, 12.08 h

#33 Mira, roderic...nosaltres serem tant burros que encara els recolçarem. NO tenim collons per plantar-nos i dir prou: del nord d'Àfrica ens han donat una lliçó que ens hauria de fer caure la cara de vergonya.
Avui al Ara Girona (de la mateixa empresa que el directe.cat) surt un article que diu que la Diputació "insisteix" a que s'acabin les obres de la N-II, aturades des de fa anys.
Aqui demanem, insistim, preguem i ens deixem sodomitzar. De qué serveix que més d'un mil.lió de catala... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
16 de febrer de 2011, 11.49 h

Si el Gobierno de España nega la possibilitat d'expressar-se en català al Congrès de Diputats, i margina el català tant com pot, no pretendran que a sobre els hi fem costat per defensar el castellà no sé on quan ells es neguen a la dignificació del català al seu propi país, oi? Són de la broma o tenen molta mala fe.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
16 de febrer de 2011, 11.44 h

#31 Una altra opció seria enviar-hi en Tejero, a canvi de rehabilitar-lo, i que foti un cop d'estat al parlament de Brusel·les.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.