directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 18:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Obra Cultural Balear adverteix que l'arribada de la TDT pot significar un retrocés de la llengua a les Illes

Asseguren que l'augment d'emissores no comportarà més hores de televisió en català

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Obra Cultural Balear (OCB) adverteix que l'arribada de la TDT pot significar un retrocés de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit televisiu. Expliquen que, a part de RTVE, que mantindrà una petita desconnexió, cap emissora d'àmbit estatal estarà obligada a fer servir el català en la seva programació habitual i l'ús de la llengua quedarà circumscrit a les televisions autonòmiques, insulars i locals, i a les procedents d'altres territoris de llengua catalana, de les quals en aquest moment només és segura l'arribada de TV3 i d'una altra emissora no especificada de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) .
TDT televisio digital terrestre
TDT

Comparteix
   

Per a OCB, en el millor dels casos només un terç de la programació que podran veure els telespectadors de les Balears per TDT serà en llengua catalana. Un dels objectius històrics de l’Obra Cultural Balear ha estat consolidar la recepció del màxim de televisions en llengua catalana. Durant els darrers anys s’han pogut veure a les Balears TV3, Canal 33, Canal 9 i Punt 2. L’entitat ha demanat als diferents governs que garanteixin la presència d’aquests i de més canals en català (el 3/24, el 300) en el nou sistema digital. En aquest sentit, la novetat més recent és la signatura d’un acord de reciprocitat entre el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya i entre IB3 i la CCMA, que garanteix que a partir del proper mes de febrer TV3 arribarà a les Illes Balears i IB3 al Principat de Catalunya a través de TDT. El pacte parteix de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística, que obliga el Govern a facilitar la recepció de les emissions en llengua catalana procedents d’altres territoris.

L'Obra Cultural Balear considera l'acord de reciprocitat totalment insuficient, ja que, no tan sols mutila els continguts de la programació de TV3 a què podran accedir els ciutadans de les Illes Balears, sinó que en contrapartida no garanteix l'arribada de més emissores de televisió en català, que hauria de ser una prioritat dels poders públics davant l'augment del nombre d'hores d'emissió en castellà que suposarà l'entrada de la TDT. A més, la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística, obliga tant el Govern com IB3 a assegurar l'arribada a les Balears del màxim de canals en llengua catalana, i no a restringir-ne l'arribada, com ha estat el cas fins ara. Altres possibles acords de reciprocitat amb RTVV o amb Andorra Televisió o bé no s'han començat a negociar o bé estan en una fase incipient. L'objectiu del Govern sembla que és negociar l'arribada o dels dos canals valencians o d'un canal valencià i de l'andorrà.

Podeu llegir el text complert al web de l'Obra Cultural Balear.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.