El Govern no descarta convocar una consulta popular aquesta legislatura en base a una nova llei
L'executiu vol aprovar la nova normativa abans de les eleccions generals per si cal preguntar sobre el concert
El Govern no descarta convocar una consulta popular aquesta legislatura en base a una nova llei que portarà al Parlament abans de les eleccions generals. De fet, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja va apuntar en campanya que si governava, existia la possibilitat d'organitzar una consulta sobre el concert econòmic, proposta estrella de CiU. En roda de premsa, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que la Generalitat defensarà davant del Tribunal Constitucional espanyol (TC) la Llei de consultes del tripartit, com també havia afirmat la vicepresidenta Joana Ortega, però no esperarà a la decisió del tribunal per aprovar-ne una de nova en què no s'hagi de demanar permís a l'Estat perquè no es faria servir el cens electoral.
Homs ha comparegut davant dels mitjans per informar de la reunió que ha mantingut el president Mas amb el Síndic d'Aran, Francés Boya. En preguntar-li sobre el fet que el TC hagi paralitzat la Llei de consultes aprovada pel tripartit, el portaveu del Govern ha garantit que la Generalitat actuarà davant del tribunal i es personarà per defensar la normativa aprovada pel Parlament. Per fer-ho, ha dit, farà servir els arguments que ofereix el Consell de Garanties Estatutàries.De tota manera, ha deixat clar que el Govern no esperarà a la decisió del TC per portar al Parlament una nova llei de consultes en què no s'hagi de demanar permís a l'Estat. La intenció és que s'aprovi abans de les eleccions generals, per si s'ha de fer servir per preguntar sobre el concert econòmic.
És més, ha subratllat que el Govern no descarta que es pugui convocar una consulta en aquesta legislatura. 'Des del moment que pensem que s'ha de fer aquesta llei és perquè no descartem la possibilitat d'organitzar alguna mena de consulta en el marc d'aquesta legislatura', ha dit en concret.
Homs ha recordat que CiU no va votar a favor de la llei del tripartit perquè apostava per elaborar una normativa que evités haver de demanar permís a l'Estat, i ha remarcat que 'hi ha tot un marge per córrer en el camp de les consultes no referèndum, on la Generalitat té competència exclusiva'.
D'acord amb els pronunciaments del TC al voltant del referèndum d'Ibarretxe, la federació ja apostava per trobar un camí jurídic que evités l'aval de l'Estat, i això podria passar, ha dit Homs, perquè la gent que vulgui ser consultada s'adhereixi a un fitxer de la Generalitat i així no haver de fer servir el cens electoral. 'Hi ha solucions possibles per acabar arbitrant una forma de fer consultes sense demanar permís a Madrid', ha conclòs.
En tant que el pronunciament del TC afecta la llei que va aprovar el tripartit i no a la que defensa CiU, Homs ha negat que la decisió del tribunal sigui un míssil a la línia de flotació de la proposta de la federació al voltant del dret a decidir.