Mascarell troba 'incomprensible' i 'retrògrada' la persecució de TV3
Aposta perquè les retallades en cultura no afectin festivals i fires culturals
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, troba 'incomprensible' que en l'era de la comunicació i la transferència permanent d'informació des de qualsevol punt del planeta, hi hagi una voluntat política, en referència al govern del País Valencià, d'impedir que es pugui veure la Televisió de Catalunya (TVC) al seu territori. Mascarell considera 'retrògrada' aquesta prohibició des del punt de vista cultural i del sentit comú. Ho ha dit després d'una visita a Cervera, des d'on ha aprofitat per demanar a les grans institucions culturals que facin un esforç per contenir la despesa. Mascarell ha recordat que en general, els pressupostos de la Generalitat patiran una reducció d'un 10%.
Retallades pressupostàriesEl conseller Mascarell ha recordat que el conjunt del pressupost del Govern disminuirà enguany aproximadament un 10%. 'Hi a partides més elàstiques i d'altres que no es poden tocar' ha reconegut. Mascarell considera que els festivals i fires culturals s'han de mantenir el màxim possible i que la retallada ha d'anar dirigida a aprimar les grans institucions culturals, a les quals ha demanat un 'esforç de contenció'.
El problema de la Cultura, ha explicat el conseller, és que sempre s'ha treballat amb pressupostos molt baixos i ara, diu, encara ho seran més. Mascarell ha demanat però 'solidaritat' amb altres departaments com ara el sanitari o l'educatiu perquè són 'importantíssims pel país'. Tot i això ha recordat que 'un país és el que és per la seva cultura'.
TV3 al País Valencià
Ferran Mascarell considera que, 'en el temps de la comunicació, de la transferència permanent de la informació, en què podem veure qualsevol canal televisiu de qualsevol lloc del planeta en qualsevol moment', que hi hagi una voluntat política perquè no es pugui veure TV3 al País Valencià és 'incomprensible', des del punt de vista cultural i del sentit comú. Mascarell ha qualificat aquesta decisió de 'retrògrada'.
Mascarell visita la Universitat de Cervera, declarada bé cultural d'interès nacional
Mascarell ha visitat aquest divendres la Paeria de Cervera, on l'ha rebut l'alcalde de la ciutat, Joan Valldaura, i la delegada de Cultura a Lleida, Carme Vidal, entre d'altres. El conseller de Cultura, ha aprofitat per visitar l'edifici de la Universitat de Cervera, declarat bé cultural d'interès nacional i l'edifici modernista de la Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, declarat també bé cultural d'interès nacional, entre d'altres espais culturals de la capital de la Segarra.
Mascarell, que s'ha reunit amb l'alcalde i els regidors de la Paeria, ha volgut deixar palès que des de la conselleria són conscients que cal donar suport als ajuntaments en matèria cultural. 'Tenim dificultats econòmiques però no les tindrem sempre. A més, la cultura d'un país funciona a mig i llarg termini', ha dit.
Per Valldaura, la reunió amb el conseller ha estat 'molt satisfactòria' ja que 'l'hem fet una bona radiografia de la realitat cultural de la nostra ciutat', ha dit. El paer en cap ha traslladat al conseller la seva preocupació per la continuïtat de la Universitat de Cervera, una peça, ha dit, importantíssima pel municipi. Cal un pla director, treballs de manteniment i considera que cal treure profit turístic a aquest edifici tan emblemàtic. Valldaura també ha convidat el conseller a presidir el nou festival de Música de Pasqua ja que és una de les novetats d'enguany a Cervera.