directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 05:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El sector cultural es revolta contra Mascarell

Crítiques de les principals institucions del país contra la retallada del 15% que impulsarà el conseller

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La poca bel·ligerància amb que Ferran Mascarell ha entomat el 10% de retallades imposat pel Govern d'Artur Mas no ha agradat al sector cultural català, que veu com, conseller a conseller, no hi ha una aposta definitiva per dotar-los dels pressupostos necessaris per iniciar una veritable revolució cultural que impulsi definitivament el sector. Des que ha arribat al Govern, Mascarell no s'ha cansat de fer proclames assegurant que 'un país és el que és per la seva cultura' i que cal confirmar en la cultura 'mig i llarg termini', però a l'hora de la veritat no ha dubtat a anunciar retallades sagnants, d'entre el 15 i el 20%, per les grans institucions. La resposta dels principals museus i teatres del país no s'ha fet esperar, i la tensió en aquest sector reiteradament maltractat podria acabar tenint aires de revolta. 
Tal com recollia El Periódico, la majoria d'institucions culturals han alçat el crit el cel. Des del MNAC el seu administrador, Josep Maria Amorós, haurà d'afrontar prop d'un milió d'euros menys de pressupost, que el portarà a no cobrir les jubilacions ni les baixes, a deixar de fer exposicions i d'editar catàlegs. 'Ja venim de dos anys de retallada, i al final hi ha un límit', amenaça. Al MACBA la retallada se'ls endurà 2,1 milions del pressupost, que comportarà deixar de fer exposicions temporals, es reduiran les publicacions i s'alentiran els projectes de digitalització. A més el gerent avança que alguns projectes, com 'Les nits del Macba', pengen d'un fil.

El més crític de tots ha estat Àlex Rigola, director del Teatre Lliure, que veurà reduït el seu pressupost en 440.000 euros. Rigola explica que la plantilla ja es no pot escurçar més després de les successives reduccions provocades per les retallades dels darrers anys, i considera que a partir d'ara tocarà 'reduir activitat'. Per Rigola aquestes notícies no és que siguin dolentes, 'són desastroses'. Segons el responsable del Lliure, els principals afectats per les retallades seran els artistes, perquè 'tindrem grans equipaments, amb material i personal, però cap actor. Haurem de posar una nou a l'escenari i il·luminar-la', ironitza el director. Rigola lamenta que obertament que Mascarell estigui defensant aquestes retallades quan 'la cultura no ocupa ni l'1%' del pressupost.

Les crítiques no s'acaben aquí. Des del Mercat de les Flors també s'assegura que s'haurà de reduir l'activitat i portar menys companyies internacionals perquè ja no poden reduir més el personal, mentre que a l'Auditori de Barcelona també caldrà reduir la quantitat d'actuacions. I també hi ha hagut crítiques des del sector privat: El fins ara director del Teatre Romea, Calixto Bieito, ha advertit que si continuen les retallades pressupostàries a cultura, l'Estat espanyol 'corre el perill de convertir-se en una Itàlia 2'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
tessa fletxa pallejà
23 de febrer de 2011, 18.02 h

amb menys diners es pot fer molt per la cultura d'un país, no cal que hi hagi tants enxufats cobrant momes sense fotre res. Els "culturetes de torn" sempre surten a protestar quan hi ha un govern que no és d'esquerra encara que l'esquerra s'enfoti de la nostra cultura els té contents amb subvencions per amics i amiguets i aquí s'acaba . doneu-li una mica de confiança al mascarell, home! que sap el que toca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Marcel Mañé fletxa Barcelona
23 de febrer de 2011, 12.59 h

Preus d'entrades de teatres i museus i el seus costos de la pàgina 07 de l'edició de "Ara" de 2011-02-21:
Teatre Lliure: 27 i 140 €.
MACBA: 7,50 i 32 €
Auditori: 45 i 135 €
Liceu: 100 i 181 €
MNAC: 8 i 20 €
Si això és veritat, m'apunto a que rebaixin els costos i redueixin les subvencions. El decorat de l'òpera Parsifal és molt espectacular però és prescindible. També són prescindibles els directors d'orquestra estrangers i cars. Hi han molts acomiadaments en indústries per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Violant fletxa St. Cugat del Vallès
22 de febrer de 2011, 19.21 h

Per començar quan CiU va deixar el Govern el va deixar un forat de més de 10.000 milions i no estàvem en la crisi actual.
Segon m'agradaria saber quan pensen donar al negoci particular del Sr. García Prieto sota l'ampara de la Feria d'Abril - engendre de la Sociovergència per tal de treure vots, fins el punt que van haver de sortir uns altres andalusos a denunciar aquest aquest negoci vergonany i en el qual ells no s'hi sentien representats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jaume Jose i Oranies fletxa Cerdanyola del Vallès
22 de febrer de 2011, 13.07 h

Vull trencar una llança en favor de Ferran Mascarell (no de la tasca socivergent que li toca fer!): "un país és el que és per la seva cultura", o sigui aquest pais (Catalunya) és el que és (una comunitat autònoma de règim comú com l'ha deixat el TC) per la seva cultura (que té ordres de dissimular o fer desaparèixer) i que cal confirmar en la cultura 'mig i llarg termini' (confirmar-la com cultura extingida, no?). Felicitats, Ferran! Només us supera José Patiño, que per cert morí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pereeldigne fletxa Vallès Oriental
22 de febrer de 2011, 12.09 h

Ja és curiós que a cultura hi hagi tantes retallades per als de fora i tan poques per als de dins. Sabeu quan cobren les assesores? I amb el goven actual encar molt més que amb el tripartit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ca l'Enric fletxa Girona
22 de febrer de 2011, 11.07 h

#1# a tu el que et passa és que tens escurat el cervell , la gent com tu son un veritable cancer i l'impediment que aquest pais algun dia aconsegueixi la seva llibertat amb dignitat. Ets tan pamplines i tan mesell com el teu partit corrupte.
CiU ens vol sumisos sota la llosa espanyola fent de crosa del PSOE i del PP i tu repetiràs com un lloro el mateix durant 4 anys perquè has de defensar el teu partit unionista.
Continua així fent de monet , ens calen comentaris com els teus per veure que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
22 de febrer de 2011, 10.23 h

Sí, és clar, l'expoli fiscal, com sempre. No hi té res a veure la ineptitut dels nostres gestors polítics... noooooooo, i ara! És clar que no puc estar més en desacord amb el primer comentari: és que la cultura no és una cosa que mereix que s'hi posin diners? Sembla que la dreta té clar que tot el que no sigui donar diners dels impostos de tots a la banca no mereix figurar als pressupostos, per això sí que no hi ha retallades, ara per a educació i sanitat, ah! això és el primer qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Republicà fletxa Barcelona
22 de febrer de 2011, 10.19 h

Si clar la culpa és del tripartit i no del deficit fiscal que pateix Catalunya, no ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de febrer de 2011, 08.45 h

És el que passa quant alguns s'acostumen a viure de les subvencions.

Nois, no hi ha diners, el tripartit ha deixat els calaixos escurats i la Generalitat endeutada i arruïnada per tota una generació, així que a espabilar-se. S'ha acabat el viure del momio.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.