Junqueras, Tremosa i Romeva defensaran des de Brussel·les el retorn de TV3 al País Valencià
Els tres eurodiputats d'ERC, CiU i ICV ja han anunciat possibles accions · Ni els socialistes Raimon Obiols i Maria Badia, ni el popular Santiago Fisas s'han pronunciat sobre el cas
Els eurodiputats catalans Oriol Junqueras (ERC), Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV) coincideixen en considerar que el tancament forçós de les emissions de TV3 al País Valencià contravé la normativa comunitària. Per això, tots tres han manifestat la seva predisposició a defensar la restitució del senyal des de Brussel·les i, un cop el govern espanyol se n'ha desentès, reclamar la intervenció de les institucions europees. Junqueras ha demanat a la Comissió Europea (CE) que obri una investigació per esclarir si el govern valencià està incomplint la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la Directiva de Serveis de Mitjans Audiovisuals sense Fronteres. Tremosa, per la seva part, ha presentat dues preguntes parlamentàries perquè la CE s'hi pronunciï. També s'hi ha involucrat Raül Romeva que sol·licitarà al Parlament Europeu que enviï un requeriment a la Generalitat valenciana perquè reconsideri la seva postura ja que creu que la CE té competència 'com a mínim' per enviar aquest requeriment. Fins ara, ni els socialistes Raimon Obiols i Maria Badia, ni el popular Santiago Fisas s'han pronunciat sobre el cas.
Si el tancament de TV3 anés en contra de la legislació europea els estats de la Unió haurien de garantir la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i adoptar mesures per evitar que les fronteres polítiques i administratives siguin un obstacles per a la diversitat lingüística.A finals de gener, Tremosa ja va fer una pregunta parlamentària sobre la possible vulneració de la directiva europea sobre la llibertat de circulació de productes culturals que podia representar l'apagada dels repetidors de TV3 al País Valencià. Ara, l'eurodiputat de CiU ha fet una nova pregunta parlamentària presentant a l'executiu comunitari el fet que el govern espanyol no admetés a tràmit la ILP 'Televisió sense fronteres' que Acció Cultural del País Valencià va presentar per permetre la repetició del senyal de TV3 al País Valencià. Una acció que Tremosa considera que podria contravenir la normativa europea. Així Tremosa no només carrega contra la Generalitat valenciana sinó també contra l'Estat espanyol pel seu vot contrari a la ILP Televisió Sense Fronteres.
L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha defensat que després del nou tancament de repetidors s'imposa fer un pas més enllà i 'reiterar la petició a la Comissió Europea per tal que emprengui mesures'. 'Primer, han de ser político-administratives i, si convé, jurídiques per reiterar la il·legalitat de les pressions rebudes per al tancament', ha dit Romeva. L'eurodiputat ha afegit que la Comissió Europea té 'com a mínim' competència suficient en el marc de la directiva europea Televisió Sense Fronteres per fer un requeriment a la Generalitat Valenciana per tal que reconsideri la seva postura. En aquest sentit, ha avançat que registrarà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea i que espera una resposta en el termini de tres a sis setmanes.
Ja aquest dilluns, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, també va anunciar que presentaria una petició al Parlament Europeu per demanar empara a les institucions comunitàries pel tancament de TV3 al País Valencià. Junqueras considera que la decisió d'aturar les emissions de la cadena catalana contravé la Carta Europea de les Llengües Regionals i també la Directiva de Serveis de Mitjans Audiovisuals, per la qual els estats de la UE han de garantir la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i han d'evitar que les fronteres polítiques i administratives siguin un obstacles per a la diversitat lingüística. L'eurodiputat republicà ha convidat Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i l'Obra Cultural Balear (OCB) a explicar la situació del català a l'Intergrup de Minories, que aplega una trentena d'eurodiputats.
El govern espanyol rebutja qualsevol responsabilitat en el tancament de TV3 al País Valencià
El moviment alineat dels tres eurodiputats catalans arriba en el mateix moment en què el govern espanyol es desentén totalment i defuig la seva responsabilitat en el cas. El ministre espanyol de la Presidència, Ramón Jáuregui, s'ha manifestat en aquest sentit i ha apuntat que el fet que TV3 es pugui veure o no al País Valencià depèn exclusivament d'un conveni signat entre els dos governs que ho faci possible i que hi hagi reciprocitat. 'Aquestes dues condicions es poden produir perfectament', ha dit, i 'correspon a les dues comunitats establir-ho', ha dit, en contraposició a la postura de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT), que sosté que les competències en matèria de telecomunicacions són exclusives de l'Estat espanyol. Jáuregui també ha rebutjat que el govern espanyol pugui concedir un nou múltiplex de TDT al País Valencià -com reclama Francisco Camps com a condició sine qua non per permetre un altre cop les emissions de TV3.
Notícies relacionades
- Acció Cultural estudia denunciar al Parlament Europeu la vulneració de directives en l'apagada de TV3 al País Valencià 22.02.2011.
- Junqueras demana a la UE que intervingui en el tancament de TV3 al País Valencià 21.02.2011.
- El govern espanyol rebutja qualsevol responsabilitat en el tancament de TV3 al País Valencià 23.02.2011.
- La CMT sosté que Camps que no pot multar ACPV perquè no té competències en matèria de repetidors 23.02.2011.