directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 09:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Mas contravé la postura de l'ONU i fa seva la del règim marroquí envers el Sàhara Occidental

Desitja que el procés autonòmic sahrauí 'tingui èxit' · L'ONU és partidària d'un referèndum d'autodeterminació des del 1991, però el Marroc ho frena oferint-li l'autonomia

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La Generalitat de Catalunya comparteix les tesis autonomistes del govern marroquí envers el Sàhara Occidental i s'oposa a les resolucions que l'ONU que, des del 1991, defensa la celebració d'un referèndum d'autodeterminació per decidir quin statu quo ha d'acabar tenint l'excolònia espanyola. Així li ho va explicar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, al ministre d'Estat del Marroc, Mohamed El Yazgui, i al cònsol marroquí a Barcelona, Ghoulam Maichane, a qui els va expressar la seva preocupació perquè 'l'autonomia estigui bloquejada' i va desitjar-los 'que finalment aquest procés tingui èxit', posant com a exemple 'el model autonòmic espanyol, que malgrat les seves deficiències, podria ser una via a seguir en el cas del Sàhara'.
El 29 d'abril de 1991, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en la seva resolució 690 (pdf), va decidir 'expressar el seu ple suport als esforços realitzats pel Secretari General per a la celebració d'un referèndum relatiu a la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental, organitzat i supervisat per les Nacions Unides en col·laboració amb l'Organització de la Unitat Africana', alhora que ja va establir la missió per al referèndum (MINURSO, Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental).

La resolució s'emparava en el 'dret inalineable de tots els pobles a la lliure determinació i a la independència, de conformitat amb els principis anunciats a la Carta de les Nacions Unides i a la resolució 1514 (XV) de l'Assemblea General, de 14 de desembre de 1960, en què figura la Declaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials'.

Amb aquest mandat de l'ONU, la MINURSO ja es va desplegar al territori aquell mateix 1991 amb l'objectiu de preparar el terreny per a la consulta, prevista per al 1992. Però el sahrauí Front Polisario i el govern marroquí van discrepar sobre quina havia de ser la base censal i el referèndum es va aplaçar sine die.

Per desencallar la situació, el govern marroquí va proposar l'any 2000 al Front Polisario i al govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) -reconegut per la Unió Africana però no pas per l'ONU- de concedir una certa autonomia al Sàhara Occidental a canvi que els sahrauís desistissin de voler celebrar cap referèndum. La proposta va ser rebuda com un insult per part del Polisario, el govern de la RASD i l'ONU, que en un primer moment va veure-ho amb bons ulls (Pla Baker II), també se'n va acabar desmarcant.

De fet, l'actual enviat-representant de l'ONU al Sàhara Occidental, Christopher Ross, va tornar a renovar el compromís internacional amb el dret a l'autodeterminació dels sahrauís tot just va accedir al càrrec, el 2009. Va fer-ho substituint el diplomàtic Peter van Walsum, que va ser cessat després d'afirmar que la independència del Sàhara Occidental era 'poc realista'.

Des del 1991 ençà, doncs, l'ONU, el govern de la RASD i el Front Polisario reclamen un referèndum d'autodeterminació, mentre que el govern marroquí tan sols parla d'autonomia, postura compartida també pel govern espanyol, segons denuncia el portal SaharaLibre, proper al Polisario.

Sudan del Sud
L'existós referèndum del Sudan del Sud, celebrat aquest gener amb l'empara de la comunitat internacional, ha donat nous arguments al Front Polisario per justificar que una consulta política en territori africà pot complir tots els estàndards democràtics internacionals.

Precisament, un dels arguments de Rabat en contra del referèndum era fins ara que, molt probablement, podria acabar sent un procés descontrolat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Antón fletxa Vic
25 de febrer de 2011, 18.45 h

Es del tot normal la posició de l'autonomista Sr.Artur Mas.
I encara podem donar gràcies que la majoria de covards catalans han votat a l'unionista aquest i no a na Camacho, a Montilla o a en Rivera.
si una majoria vol col·col·col·laboracionisme i unionisme amb l'enemic doncs això s'ha vist reflectit a les votacions i tenim al Sr. Mas de President, i els sahrauís expulsats de casa seva poden donar gràcies que aquest traïdor a la seva pàtria vol per ells l'autonomisme, que és com no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
25 de febrer de 2011, 13.19 h

Es completament legítim . Les polítiques les marquen els governs i a Catalunya la ciutadania va donar majoria per aplicar aquestes polítiques i d'altres que puguin vindre i aplicar o canviar (sempre amb permís del amo espanyol, es clar), a una partit determinant. Es el resultat que varen voler la majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, que votaren majoritàriament a la federació conservadora d'en MAS.
CiU es això o es que algú esperava una altra cosa diferent..? CiU i MAS i DUR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
25 de febrer de 2011, 13.19 h

El meu consell als saharauis, és que no es creguin ni escoltin les paraules d'aques mentider. Si han de tenir una autonomia com la nostra, més endavant se'n penediran. Segur que si en Mas i el súper Duran y Lérida estiguessin a Brussel·les, farien tàndem amb ecspana, negant-se a reconèixer la independència de Kosovo. I ho dic perquè de més verdes n'han madurat


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
25 de febrer de 2011, 13.12 h

En Mas si tingués dignitat, més d'una vegada hauria de tancar la seva boqueta. Vergonya se'n hauria de donar de fer manifestacions com aquestes. Però bé, ja ens va bé que les faci, perquè així aquells que l'han votat, se'n adonin de quina fusta corcada i podrida està fet aquest paio, igual que el seu soci el súper Duran y Lérida. Catalunya = València o Corrupció = més vots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Barretina fletxa Calldetenes
25 de febrer de 2011, 12.35 h

Aquest senyor defensa el dret a decidir a Catalunya (són paraules perquè a l'hora de votar pel referendum encara no ho té clar si aplica el seu dret a decidir). El Sahara no té dret a decidir?. El més just és el Referendum pel Sahara , com ho és per aquí; i sobre tot, que no dongui com exemple les autonomies d'aquí, que molts ens posarem a riure (però de vergonya).


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
anònim fletxa Barcelona
25 de febrer de 2011, 10.52 h

Quina vergonya, aquesta gent està demostrant en matèria internacional que és un autèntic desastre!!!! Vegis l'anulació de les ajudes a les Comunitats Catalanes a l'exterior, el nomenament de Juan Prat com a representant de la Generalitat a Brusel·les quan aquest home treballava per l'Aznar i va criticar Alemanya i França (que són els qui realment decideixen a la UE) per no bombardejar l'Iraq, la nul·la capacitat de fer una declaració institucional a favor dels pobles àrabs que demane... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
25 de febrer de 2011, 10.47 h

No tinc paraules per descriure tot això. Estem plens de merda i ens se l’hauríem de treure de sobre d’una punyetera vegada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Salva fletxa Països Catalans
25 de febrer de 2011, 10.26 h

Benvinguts al món real a tothom!!

Això és i serà CiU, amb el seu president (i ara president del Parlament de Catalunya i tot!!) Artur Mas al capdavant...

Heu vist la pel·licula Bravehart?? suposo que si oi?? doncs és un simil molt bo... el primer de tot és mantenir i protegir "l'stablishment" i això vol dir estar bé amb tots els poders fàctics de la zona... el govern espanyol, el govern marroquí, el que convingui... però i el país i les voluntats dels seus conciutadans??
això no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Andreu fletxa Sant Salvador de Guardiola
25 de febrer de 2011, 10.09 h

Quina poca vergonya!! Què ens diu a nosaltres? Què proposa per a Catalunya? El "Dret a Decidir" limitat a la colonia del "noreste peninsular"?? No ens mourem de lloc. Continuarem (millor que el poble Saharaui) sotmesos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
25 de febrer de 2011, 09.52 h

Caldria que el Sr. Mas s'expliqui mes a fons del perque d'aquesta resposta, perque a voltes els periodistes treieu una frase del contexte i sembla una altra cosa, i si mes no cal donar demanar al Sr. Mas que aclareixi aixó. El fet pero es que tal com ho publiqueu no es compren que en Mas pugui arribar a dir aixó, tot i que jo no el vaig votar perque penso que tot el que no sigui la independencia es perdre el temps, que es el que volen el espanyols, per mirar si es per la mena dels catal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.