directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

L'ampliació del concert a l'escola Xaloc, vinculada a l'Opus, enerva ICV i provoca la queixa de l'Hospitalet

El líder ecosocialista a la ciutat, que també és regidor d'Educació, denuncia que el centre és un dels pocs concertats del municipi que no integren alumnes nouvinguts

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Xaloc, una escola de l'Opus Dei a l'Hospitalet, tindrà a partir del curs vinent quatre línies concertades a primària i no tres com fins ara. El cap d'ICV a la ciutat, Lluís Esteve, lamenta que el centre, que segrega nens i nenes, rebi 50.000 euros més mentre es retalla pressupost a l'escola pública. Esteve, que com a regidor d'Educació ja s'ha queixat per carta a la Generalitat, afegeix que el Xaloc destaca a la segona ciutat de Catalunya perquè no comparteix els esforços per integrar els fills d'una immigració molt intensa en la última dècada. El director del Xaloc, Esteve Darnés, subratlla que s'ha l'ampliació del concert era necessària perquè la demanda a primària ha crescut després de la creació del centre infantil Avantis.
Xaloc, escola, Opus Dei
Comparteix
   

L'escola Xaloc és una de les més grans i significatives d'aquelles incloses en la resolució sobre la modificació dels concerts pel curs vinent que va prendre el departament d'Ensenyament el passat 26 de gener i que va publicar al DOGC el passat dia quatre. Segons aquest anunci, l'escola Xaloc, que és per a nens (les nenes van al centre Pineda, al costat), passarà de tenir tres a tenir quatre línies concertades el curs vinent si té prou matrícules. El concert durarà, com a mínim, fins al curs 2013/14.

Això suposarà, segons els càlculs d'ICV, un augment del concert en 50.000 euros per a una escola que té set línies més concertades a l'educació infantil, que s'imparteix al centre Avantis, i tres a l'educació secundària. En total, els ecosocialistes calculen que l'escola rep uns 4,5 milions d'euros pel concert. Van fer públiques aquestes xifres durant la discussió sobre la LEC, que va aprovar el Parlament, i que ratifica els concerts a escoles que separen nens i nenes. Esteve calcula que d'aquestes hi ha unes 15 a Catalunya que reben uns 25 milions d'euros en total.

Reduir en concerts en comptes de en instituts públics, defensa Esteve
'La consellera Rigau comet un greu error: en aquest moment que està passant la tisora per l'àmbit educatiu, en comptes de reduir el concert d'algunes escoles que segreguen nens i nenes de la nostra ciutat que no omplen les seves aules, ha decidit retallar el manteniment dels instituts públics de la nostra ciutat', ha lamentat el cap d'ICV en declaracions a l'ACN.

'Són escoles que viuen d'esquenes a la població que sociològicament viu al seu barri', ha afegit. I és que el Xaloc, subratlla Esteve, no participa en els esforços per acollir a les seves aules alumnes nouvinguts.

Nouvinguts
La majoria dels 23 centres concertats que ofereixen estudis obligatoris a la ciutat sí que ho fan, recorda el regidor, que ha fet una sèrie de reunions amb totes les escoles i amb cadascuna d'elles per implicar-les en el repartiment de l'alumnat fill de nouvinguts.

Esteve assegura que aquestes gestions han tingut èxit: el curs 2006/07, només nou d'aquests centres concertats acollien uns 260 d'aquests alumnes. Enguany 17 d'aquestes escoles escolaritzen 1.200 fills de la nova immigració, que ha triat la segona ciutat de Catalunya com un dels llocs preferents per establir-se.

Esteve esgrimeix per demostrar-ho una resolució del departament d'Educació del passat 30 de novembre en la qual es concedeixen les ajudes extres per aquells concertats que acullin a les seves aules alumnes 'amb necessitats educatives específiques' de tipus socioeconòmic, la forma administrativa per referir-se a un grup format majoritàriament per aquests alumnes nouvinguts.

Gairebé tots els concertats de la ciutat apareixen a la llista. El Joan XXIII, per exemple, escolaritza enguany 73 d'aquests alumnes. El Lope de Vega, a Collblanc, 72 més. L'escola Montessori, 62. El Pare Enric d'Ossío, 59. El Sant Jaume arriba als 135. Ni el Xaloc ni el Pineda apareixen en aquesta llista de subvencions, que el departament atorga si al centre hi ha com a mínim tants alumnes d'aquest tipus com aules, és a dir una ràtio d'un alumne per aula.

D'altra banda, Esteve subratlla que les places que cobreix el concert al Xaloc no responen a les necessitats d'escolarització de Bellvitge-el Gornal. Si a la ciutat de l'Hospitalet, de mitjana, es cobreixen un 90% de les necessitats educatives (és a dir el 90% dels nens van a escoles de la ciutat), en aquest districte educatiu es cobreix el 140%.

Esteve ho atribueix al fet que el Xaloc i el Pineda acullen molts alumnes de fora, que venen en autocar. 'Un 40% dels alumnes que s'escolaritzen a Bellvitge-El Gornal provenen o bé d'altres barris de la ciutat i, majoritàriament, d'altres ciutats', denuncia l'ecosocialista.

També lamenta que es mantinguin tres línies concertades a l'ESO, quan, assegura, no hi ha prous alumnes: amb dues línies es podria cobrir la seixantena de nois que, diu, hi ha per curs. 'Aquests 145.000 euros que ens costarà seguir mantenint el concert de l'educació secundària de l'escola Xaloc i els 50.000 euros que ens costarà concertar el primer de primària del Xaloc es podrien invertir en no retallar les despeses de manteniment dels instituts públics de la nostra ciutat', considera Esteve.

'Una escola com el Xaloc, que segrega nens i nenes, que no atén majoritàriament les necessitats d'escolarització de la nostra ciutat, i que a més a més té poc alumnat d'origen immigrant, no se li pot mantenir un concert d'aules buides i a més no se li pot ampliar el concert a primer de primària, que no responen a la necessitat educativa de la nostra ciutat', lamenta.

Queixa per carta
Com a regidor d'Educació, i amb l'acord de l'alcaldessa, Núria Marín (PSC), el polític ha enviat una carta al departament d'ensenyament queixant-se de què l'ampliació del concert no fou plantejada en la taula mixta que tenen Ajuntament i Generalitat. No és la primera, recorda Esteve, que el govern municipal escriu a l'administració catalana per queixar-se de les ajudes al Xaloc.

El director del Xaloc, Esteve Darnés, per la seva banda, nega que girin l'esquena a l'Hospitalet i al barri humil on és l'escola, el Gornal. 'Portem 45 anys treballant per la ciutat de l'Hospitalet, però la nostra és una escola oberta a totes aquelles famílies que prenen la decisió per aquest model pedagògic'.

I diu que l'ampliació del concert a l'escola primària és una necessitat perquè els primers alumnes que va acollir l'escola infantil Avantis, oberta ara fa uns quatre anys, ja estan arribant a aquest nivell formatiu. 'L'argument principal del concert és justament la demanda d'alumnes que tenim', diu Darnés.

Defensa de la llibertat dels pares a escollir centre
'Entenem que qualsevol projecte pedagògic és lícit i igual o millor, però pel nostre tenim la demanda que tenim i hem sol·licitat una unitat més per poder escolaritzar les famílies que vénen del nostre centre d'educació infantil i que prenen la decisió per aquest projecte educatiu que és l'escola Xaloc', afegeix.

I conclou que no es pot obligar els pares a anar a un centre determinat, ni a les escoles a acollir o vetar cert tipus d'alumnat. 'Tots coincidim en la defensa de què són les famílies que tenen el dret a decidir l'educació que volen pels seus fills i, per tant, han de poder escollir dins d'una diversitat que és enriquidora per la societat', diu Darnés.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Jordi Romaguera i Cubedo fletxa L´Hospitalet de Llobregat
26 de febrer de 2015, 22.05 h

Recordo perfectament quan es va instal.lar l´escola Xaloc a l´Hospitalet. A la gent del poble no els va agradar i no fou gaire benvinguda. No van ser massa gent del Centre que van anar a l´escola, en principi. Cada cop, però, se n´hi van afegir més. Només he anat una sola vegada a veure´l. És obvi que no és de la meva corda. Però que un regidor de l´Hospitalet de l´extingit Psuc, no té cap motiu per enevar-se. El Xaloc hi era abans que ell. Per cert, per no integrar gent de fora n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
josep anguera fletxa l'hospitalet
26 de febrer de 2011, 07.26 h

És curiós, quan el Sr. Esteva parla de subvencions, perquè no ho fa també la Fundació Akwaba, que ha rebut com a mínim 54.400 euros, ón per cert, crec que hi treballa un familiar seu molt directe, o dels diners a l'escola Joan XXIII i Jaume Balmes per projectes fora de L'Hospitalet, fora de Catalunya i fora d'Espanya.
Per no parlar de les subvencions puntuals de l'Ajuntament de ón ell és regidor, com per exemple 9.000 euros a cada una de dues entitats, per muntar una guingueta al Forum... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
OTGER fletxa Reikjavik
25 de febrer de 2011, 23.36 h

#10 El meu PC cada dia s'assembla més a un pijoprogre,inútil i sempre es queda a mitges,aquí ve la resta: Potser t'agradaria saber que pares que treballen aquí,paguen els seus impostos aquí,no poden portar els fills a escoles publiques d'aquí,perque gent que no treballa(ni aquí ni enlloc),no paga impostos(ni aquí ni enlloc)te els seus fills a dispesa completa a escoles públiques,i no em diguis demagog,perquè son fets contrastats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
OTGER fletxa Reikjavik
25 de febrer de 2011, 23.32 h

#9 Ah!!per cert,em pots dir xenòfob,racista...tot el que et vingui de gust,a mi els retrets d'un flowerpower,pijoprogre multiculti me la porten fuixa,i si molt m'apretes fins i tot em fan gràcia,sou tant puerils...entre el saureta i la inma el pati pijoprogre de Catalunya cada dia s'assembla més a Barrio Sésamo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
OTGER fletxa Reikjavik
25 de febrer de 2011, 23.29 h

#9 Porser t'agradaria saber que pares que treballen aquí,paguen els seus impostos aquí,no poden portar els fills a escoles publiques d'aquí,perque gent que no treballa(ni aquí ni enlloc),no paga impostos(ni aquí ni enlloc),i no em diguis demagog,perquè son fets contrastats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pau fletxa Igualada
25 de febrer de 2011, 15.26 h

Doncs Gerard, crec que estàs molt equivocat... En primer lloc, no en tens ni punyetera idea de com funciona el sistema educatiu. No sé si tenen més bones notes o no, i sincerament ni m'interessa, perquè el què m'interessaria saber és si aquests que surten són persones humanes i com de modificades estan les seves notes de batxillerat. A part de que no ho sé, si no és que tu m'ho dius, estic en contra del concert, oi que aquests pares són tant guapos que volen separar als seus fills de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
joan fletxa Artesa
25 de febrer de 2011, 12.40 h

Gerard. AMEN. SENYOR JESÚS CLAVAT A LA CREU. AMEN, AMEN I AMEN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Gerard fletxa Terrassa
25 de febrer de 2011, 11.50 h


Que sigui de l'opus, o separi nens i nenes no demostra res. Perquè no dieu on estan aquestes escoles als rankings? Perquè
no dieu que tenen les millors notes de selectivitatn millors resultats al PISA, i la millor educació? No digueu només el que voleu. Que no hi ha (gaires) inmigrants? Pot ser, però us recordo que una concertada, vol dir que no es publica, que els PARES paguen per allò, i tenen dret a subvencions com qualsevol altre escola!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Gerard fletxa Terrassa
25 de febrer de 2011, 11.50 h


Que sigui de l'opus, o separi nens i nenes no demostra res. Perquè no dieu on estan aquestes escoles als rankings? Perquè
no dieu que tenen les millors notes de selectivitatn millors resultats al PISA, i la millor educació? No digueu només el que voleu. Que no hi ha (gaires) inmigrants? Pot ser, però us recordo que una concertada, vol dir que no es publica, que els PARES paguen per allò, i tenen dret a subvencions com qualsevol altre escola!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Gerard fletxa Terrassa
25 de febrer de 2011, 11.50 h


Que sigui de l'opus, o separi nens i nenes no demostra res. Perquè no dieu on estan aquestes escoles als rankings? Perquè
no dieu que tenen les millors notes de selectivitatn millors resultats al PISA, i la millor educació? No digueu només el que voleu. Que no hi ha (gaires) inmigrants? Pot ser, però us recordo que una concertada, vol dir que no es publica, que els PARES paguen per allò, i tenen dret a subvencions com qualsevol altre escola!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.