directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC instarà el Parlament a reafirmar el seu compromís amb l'autodeterminació del poble sahrauí

El Parlament ja s'hi va mostrar favorable en una resolució de 1996 i hi va insistir el 2005 i el 2007 · 'Mas nega al Sàhara Occidental el dret a decidir que diu que vol per a Catalunya?', es pregunta la republicana Anna Simó

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Les declaracions d'ahir del president Artur Mas a favor de la marroquinitat del Sàhara Occidental i en contra de la postura de l'ONU favorable a l'autodeterminació han motivat que, segons que ha pogut saber directe!cat, Esquerra estigui preparant una proposta de resolució que durà a la Comissió d'Exteriors del Parlament perquè aquesta reafirmi el compromís català amb el dret a l'autodeterminació dels sahrauís. El Parlament ja va aprovar una declaració el 30 d'abril de 1996 en què donava 'ple suport' a la postura de l'ONU, el 2005 hi va tornar a insistir i a la passada legislatura se'n va aprovar una altra que proclamava 'el respecte al dret del poble sahrauí de poder escollir el seu futur per mitjà d’un referèndum'.
Front Polisario, Joan Ridao, Joan Tardà, Sàhara Occidental
Comparteix
   


Etiquetes
Segons la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, 'compartim amb Mas la necessitat d'unes relacions fluïdes amb el Marroc, però no entenem que això es posi per davant del dret inalineable a l'autodeterminació dels sahrauís'.Segons Simó, 'amb les declaracions d'ahir, Mas nega al Sàhara Occidental el dret a decidir que diu que vol per a Catalunya'. La republicana és conscient que 'intentar compaginar el tracte comercial amb el Marroc amb el dret del poble sahrauí és complex, però és que la diplomàcia és precisament això. Fins ara, el Parlament tenia una postura molt clara en aquest aspecte i no entenem que el president Mas hagi anat tan ràpid dient que la proposta d'autonomia del Marroc és una bona idea'.

És per aquest motiu que els republicans presentaran d'urgència una proposta de resolució que insti el Govern a respectar els acords internacionals envers el Sàhara Occidental. 'Pensem que el poble sahrauí ha patit molt i que té el dret a autodeterminar-se. I no només ho pensem nosaltres, sinó que també ho diuen tota una sèrie d'acords internacionals que el Marroc incompleix', afirma Simó.

Autodeterminació
El suport del Parlament a la proposta autodeterminista de l'ONU envers el Sàhara Occidental es remunta de temps ençà. Ja el 1996, la junta de portaveus va aprovar una declaració (pdf) en què expressava 'el seu ple suport al Pla de pau de les Nacions Unides i a les resolucions 658 i 690 del Consell de Seguretat' i manifestava al Consell de Seguretat de l’ONU 'la seva inquietud per la manca d’avenç en l’aplicació del Pla de pau, que preveia la realització del referèndum a partir del cens de 1974'.

A la passada legislatura, el Parlament també va aprovar una declaració amb motiu de l’Any Internacional de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, que donava suport 'als continguts de la Resolució 1783 del Consell de Seguretat de l’ONU, de 31 d’octubre del 2007, per la qual s’insten les parts en conflicte a continuar negociant per a assolir una solució política justa, duradora i acceptable mútuament que permeti la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental'.

Recel sahrauí
La postura pro-marroquina adoptada ahir per Mas en la seva trobada amb el al ministre d'Estat del Marroc, Mohamed El Yazgui, han generat un fort recel entre les entitats pro-sahrauís catalanes, que creuen que 'ha traspassat els límits de neutralitat que fins ara havien intentat mantenir, com a mínim en públic, les màximes autoritats de la Generalitat'.

Així mateix, ressalten que Mas ha esdevingut un dels pocs dirigents europeus que, públicament, han donat suport a les postures marroquines.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
25 de febrer de 2011, 22.08 h

VEC QUE AQUEST RIDAO RONDA MOLT PER ESQUERRA I COM M'ES I SIGUI MÉS S'ENFONSARÀ ESQUERRA! VOSALTRES MATEIXOS NANOS O FIQUEU INDEPENDENTISTES AMB DISCURS I EXECUCIÓ INDEPENDENTISTA O CAP A LA BASURA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
25 de febrer de 2011, 20.49 h

#1 la perfecció no existeix en aquesta vida i menys en la política. Peró deixam recomanar-te que tinguis la bondat de mirar al teu voltant i trobaràs a formacions clarament independentistes com ERC. Pot ser que tampoc sigui del teu convenciment però i han les CUP i el SI a part d'altres formacions., el FNC o alguna de caire potser mes local.
Com ja te dit abans, no existeix cap partit a mida dels gustos i desitjos d'un. Peró fes un esforç i suma. Sumat a ERC i el seu projecte nacional d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi Gràcia fletxa Vilassar de dalt
25 de febrer de 2011, 17.44 h

Us recomano aquest article

http://blocgran.cat/?p=4869


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.