directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Barcelona inaugura les columnes Puig i Cadafalch enmig de la polèmica per la imposició de la placa commemorativa

El PSC censura la inscripció 'als patriotes catalans de tots els temps' · Els impulsors de la reconstrucció, enutjats, asseguren que 'no quedarà així'

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Aquest diumenge es posa el punt i final al llarg procés reivindicatiu per a la restitució de les columnes Puig i Cadafalch a Montjuïc iniciat l'any 2002, però aturat i posposat constantment per l'Ajuntament de Barcelona. Aquest matí se n'ha fet la inauguració oficial que, seguint la mateixa tònica de la reconstrucció, no ha estat exempta de polèmica. A banda del dia de la inauguració -que s'ha aconseguit traslladar a aquest diumenge després que el consistori volgués fer-la en un dia feiner- la celebració, tal i com ja va avançar directe!cat, ha quedat un punt deslluïda pel veto del PSC a la dedicatòria 'als patriotes catalans de tots els temps' que la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals proposava incloure en la placa commemorativa i la imposició unilateral de l'Ajuntament per una referència a 'la justícia històrica'. Tot i mostrar-se 'molt satisfets' per haver arribat fins aquí, els responsables de la Xarxa asseguren desafiants que la placa 'no quedarà així'. La inauguració comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.


inauguració, columnes puig i cadafalch

puig i cadafalch, columnes








Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
Després de nombrosos retards en les obres -el procés de restitució va començar ara fa vuit anys i mig- les columnes de Puig i Cadafalch formen part del paisatge de Montjuïc des del passat 7 de desembre, dia que van retirar-se les bastides i va donar-se la construcció per finalitzada. A més, la data per la inauguració formal del monument patriòtic també s'ha endarrerit diverses vegades, i s'havia parlat de finals de desembre o del 12 de febrer abans de fixar el diumenge 27 de febrer com a data definitiva.

Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals han permès que l'Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d'un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer a dos quarts de dotze del migdia. Tot i que l'acte no s'ha anunciat al barri ni apareix a l'agenda d'actes al web de l'Ajuntament, comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i s'ha fet extensiva la invitació als 947 alcaldes del Principat en considerar que no es tracta d'un monument barceloní sinó que representat tot Catalunya. També hi haurà la banda municipal i l'actuació de colles castelleres que aixecaran construccions al voltant de les columnes.

Trencat el consens de la placa commemorativa
Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'.

La Xarxa d'Entitats afirma que 'els ajuntaments vénen i van' i la placa 'no quedarà així'
Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els havia promès que la placa ja estava feta i preparada per col·locar amb el lema del consistori, però es podria 'refer'. Però a la pràctica no hi ha hagut possibilitats de refer ni consensuar cap solució intermèdia, cosa que ha fet que la Xarxa d'Entitats titlli aquesta promesa de Bragado de 'maniobra de distracció' i s'han mostrat molt enutjats per la 'política de fets consumats del consistori'. Així, la placa commemorativa al gust del PSC serà la que inaugurarà les columnes tot i que els impulsors de la reconstrucció asseguren que 'no quedarà així' i recorden que no han treballat durant gairebé nou anys perquè ara el procés s'acabi amb gust agredolç. Recorden que 'els ajuntaments vénen i van' en referència als pronòstics electorals del PSC a les properes municipals i asseguren desafiants que 'això no quedarà així'. Malgrat tot, es mostren 'molt satisfets' per la inauguració d'aquest diumenge ja que quan van començar a reclamar la restitució d'aquest monument molta gent no pensava que s'arribés fins on ho han fet.

ERC celebra veure 'feta realitat' aquesta vella reivindicació
El grup d’ERC a l'Ajuntament de Barcelona celebra veure com s’ha fet realitat una vella reivindicació de la societat civil gràcies a la insistència de presentar proposicions i mesures de plenari i a la  fermesa negociadora que ha mantingut a l’hora de pactar els pressupostos del govern en minoria de l’Ajuntament. Primer amb una proposició instant al Govern Municipal a recuperar les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch erigides l’any 1919, després en forma de prec demanant l’emplaçament del monument en el seu lloc original i finalment a través de la inclusió de l’actuació urbanística en els pressupostos, ERC considera que amb la restitució de les columnes ha aconseguit avui sumar un èxit més en la llista de iniciatives de caràcter nacional i catalanista que la formació ha endegat en el si del govern de la ciutat. 

Símbol de la catalanitat
Les Quatre Columnes, també conegudes com les Columnes de Puig i Cadafalch, són quatre columnes amb capitells jònics que reprodueixen les que van ser aixecades l'any 1919 per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch on actualment hi ha la Font màgica de Montjuïc, a Barcelona. Simbolitzen les quatre barres de la Bandera de Catalunya i inicialment estaven destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme. Les originals van ser enderrocades el 1928 durant la dictadura de Primo de Rivera, un any abans de l'inici de l'Exposició Universal de 1929. Després de la reivindicació i la pressió ciutadana encapçalada per la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals i amb el suport dels representants d'ERC al consistori, durant l'any 2010 han estat reconstruïdes, a pocs metres de distància del seu lloc original. Actualment, coronen la muntanya de Montjuïc com a símbol de la perseverança, la convicció i la fermesa de la llengua, la cultura i la identitat nacional catalana.

Un llarg procés fins a la reconstrucció
Amb el restabliment de la democràcia van sorgir diverses veus que proposaven reconstruir les columnes, i fins i tot l'Ajuntament de Barcelona en va aprovar la restitució el 1994, però no es va arribar a un acord sobre la seva ubicació més adequada.

L'any 2001, l'arquitecte Joaquim Espanyol va presentar un projecte de restitució de les 4 columnes, però el projecte fou desestimat per la classe política.

Un any després, el 2002, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, que representava més de 60 associacions, va començar a demanar adhesions, signatures i suport per a la seva reconstrucció.[7] Progressivament, diverses personalitats del món de la política i la cultura, com Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Ernest Benach, Gabriel Ferraté, Vicent Partal, Antoni Tàpies, Isabel-Clara Simó i Josep Maria Ainaud de Lasarte, entre d'altres, van donar suport a la iniciativa.

Entre 2005 i 2007 es van produir diverses pronunciacions de diferents estaments públics: el 9 de novembre de 2005 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució sobre la possible recuperació del monument, i un any després l'Ajuntament va assegurar que el 2007, 50è aniversari de la mort de Puig i Cadafalch, seria un bon any per reconstruir les columnes. Es van iniciar llavors converses entre Ferran Mascarell, llavors regidor de Cultura de l'ajuntament, i els responsables de la xarxa cívica.

Durant el 2007 l'Institut d'Estudis Catalans va organitzar l'exposició itinerant Puig i Cadafalch arquitecte i polític i el monument de les quatre columnes de Montjuïc, que es va poder veure, entre d'altres llocs, a l’Ateneu Barcelonès, a Mataró, Girona, la Bisbal d’Empordà i Les Borges Blanques.

El ple del 27 de juny de 2008 al Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei, amb el suport de tots els partits polítics i presentada per ERC, per promoure la restitució de les Quatre Columnes, en homenatge als patriotes catalans. El 2009 es va presentar un projecte de construcció, ideat per l'equip d'arquitectes Rosselló-Sangenís, seguint el projecte original de construcció de Puig i Cadafalch i alguns manuals de construcció clàssica.

L'Ajuntament de Barcelona va presentar el projecte als mitjans de comunicació el 10 de novembre de 2009. Les obres de reconstrucció van començar durant el primer trimestre de 2010. Inicialment es va preveure inaugurar el monument per la diada de l'Onze de Setembre o per les festes de la Mercè, però les obres es van allargar. Es va informar llavors que cada columna tindria una alçada de 18,7 metres. El dia 4 de novembre de 2010 es va enterrar una urna commemorativa a la base de les columnes, amb la documentació generada per diverses entitats cíviques durant el procés de reclamació de la reconstrucció de les columnes. El dia 7 de desembre es va retirar la bastida que s'havia instal·lat per construir-les.

La reconstrucció, amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, s'ha realitzat amb anells de pedra artificial -una barreja de ciment, granit i marbre blanc- col·locats a pes amb una grua i entrellaçats mitjançant peces metàl·liques. Tot i això, la seva construcció s'ha realitzat a la plaça del Marquès de Foronda, entre la Font Màgica i el Palau Nacional de Montjuïc, una mica més amunt del seu emplaçament original.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Jordi fletxa Barcelona
27 de febrer de 2011, 22.43 h

També queda pendent que posin les victòries alades que Puig i Cadafalch tenia previst posar sobre les columnes. N'Enric Pedrosa no va deixar posar-les perquè no li acabaven de fer el pes, tot i que el pressupost de l'Ajuntament ja estava aprovat. Se n'adona el senyor Pedrosa, que no dubto que sigui un bon patriota, que les victòries alades sobre les columnes representen la nació catalana victoriosa i la seva futura independència? Hi ha una columna enorme amb una victòria alada a Mèxic ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa Barcelona
27 de febrer de 2011, 22.15 h

Que no us n'adoneu? Les 4 columnes tenen significat propi. No poden reconvertir-se en un monument homenatge als patriotes catalans de tots els temps (als morts). Que no ho veieu? Si volen fer un monument homenatge als patriotes que en facin un altre on vulguin, però que no adulterin el siginificat original d'aquest símbol nacional. Hem tingut sort, el PSC ens ha lliurat sense adonar-se'n de l'adulteració del monument.

Informeu-vos:
http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
27 de febrer de 2011, 20.25 h

#2 S'ha oblidat d'esmentar al seu comentari a CorrupCiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
27 de febrer de 2011, 15.05 h

Un mal negocio


La Vanguardia


David García | 18/11/2010


El aumento del independentismo en Catalunya no es casual ni responde a circunstancias difíciles de explicar.

Si dejamos las razones identitarias a un lado y nos centramos en el día a día, ¿quién puede defender el espolio que padecen todos los catalanes, independientemente de si se sienten españoles o catalanes?

¿Quién puede defender que España robe a Catalunya 60 millones de euros al día a partir del déficit fiscal?
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Santi Vidal fletxa Barcelona
27 de febrer de 2011, 13.51 h

Ara queda per aconseguir que els focus de Montjuïc reflecteixin la senyera, com era previst en el projecte original. Tardarem 9 anys més ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ivan fletxa Avinyó
27 de febrer de 2011, 13.36 h

#3 No t'oblidis tampoc que a Pujol el diari ABC el va nomenar "español del año"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi Marquès fletxa Barcelona
27 de febrer de 2011, 13.33 h

El que malauradament Esquerra fos soci en el govern, no vol dir que estigui ara i abans en les posicions ben sabudes de sempre del PSC-PSOE. No heu llegit que qui va impulsar dins el consistori el tema de les columnes i el qui ha estat sempre a favor del lema correcte, el proposat per les Entitats?.

El PSOE es creu que així no incomodará al seus votants, que imbécils, no creuen en la bona gent que ja els ha vist "el plumero" i ara ni els va votar a les catalanes ni els votará a les muni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
JO ERC fletxa Barcelona
27 de febrer de 2011, 13.26 h

ERC es surt amb la seva però avui s´han apoderat de l´acte els sociates (HEREU) i els Convergents (MAS).

Quina injusticia, la feina la fan uns i les fotos i les medalles se les posen uns altres.

La voda és dura a cas del pobre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jm fletxa bcn
27 de febrer de 2011, 12.09 h

Uis l'ecs votant, ara amb nom nou. Per a lerrouxistes i sacs ple de merda els vostes amics d'Unió (i socis des de fa 30 Anys)
La Bozal contra les consultes i el Duran Lerida no votarà. Nou us cal res més, ho teniu tot a casa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Porc Senglar fletxa Collserola
27 de febrer de 2011, 12.05 h

No hi ha res més fastigós a Catalunya que el PSC, és pitjor que la merda desfeta


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.