directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern valencià introduirà el xinès com a llengua optativa

Quan a hores d'ara el català pateix un greu retrocès a les aules

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Conselleria d'Educació implantarà l'ensenyament del xinès mandarí com una assignatura optativa al segon cicle de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i al Batxillerat a partir del curs 2010-2011. Així ho ha anunciat el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, qui també ha instat al Govern espanyol que doti a l'anglès d'un caràcter de ‘llengua semi-oficial’ per a fomentar el seu coneixement. Font de Mora ha presidit un esmorzar sobre ‘El Plurilingüisme en l'Educació del segle XXI’, organitzat per l'Escola de Negocis Estema i la Federació de Centres d'Ensenyament de València (FECEVAL). Segons ha avançat durant la seva intervenció, la Generalitat introduirà ‘de manera gradual i amb caràcter optatiu’ l'ensenyament del xinès mandarí per als alumnes de Batxillerat i del segon cicle de l'ESO en els centres públics del País valencià.

Comparteix
   

El conseller ha subratllat que amb el domini de l'anglès i del castellà ‘arribem a 1.600 milions de persones’, i amb el xinès, els valencians podran comunicar-se amb altres tantes. Així, amb el domini d'aquestes dues llengües estrangeres arribaran a fins a 3.000 milions de persones, el que els facilitarà ‘un accés universal a la comunicació amb tota la població del planeta’, ha destacat. A més, ha recordat que l'economia valenciana s'orienta a l'exportació i que, ‘a pesar de la crisi econòmica, Xina és una gran potència que cal tenir molt en compte per al futur’.

I el català...?

Doncs molt malament. Ara fa unes setmanes vam explicar que dins el pla d'estudis en valencià, el 30 % del seuprofessorat acaba donant les classes en castellà perque no està suficientment capacitat. Des de conselleria es proposa una moratòria, per al professorat de Secundària, que oscil·la entre 10 i 15 anys. La FEV considera inacceptable la idea ja que després de 25 anys des que es va aprovar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) encara ara el professorat no està preparat per donar les classes en valencià. Aquesta moratòria, afirmen des d'Escola Valenciana, suposa mantindre la situació actual en la qual hi ha professors que sense estar capacitats han d'impartir, en teoria, les classes en valencià.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
26 de febrer de 2009, 11.36 h

Amic meu, Valencià dius ???. Ni ho somiïs. Castellà potser sí, però valencià ???. El vostre "comandant" en cap, prou vetllarà perquè no sigui així. I ho sento per vosaltres, com ho sento també per nosaltres els catalans, que si fa, no fa, està passant el mateix.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
ffffff fletxa fffff
25 de febrer de 2009, 15.53 h

Arribarà un moment en què l'opció serà entre xinés o valencià. Ja ho voreu, perquè eixe és el següent pas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.